Manifestațiile sfidătoare și adesea violente ale minorităților musulmane și ale extremiștilor de stânga, organizate în Occident și transformate tot mai mult în atacuri antisemite, au stârnit în cele din urmă reacția populației. La Paris s-a organizat duminică un uriaș miting împotriva antisemitismului, în fruntea manifestanților aflându-se chiar șefii celor două camere ale Parlamentului. Previzibil, comuniștii n-au participat și au condamnat acțiunea.
După atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, un imens val de manifestații publice de susținere a organizației, deghizate în așa-zise acțiuni de protest împotriva „genocidului” pe care l-ar face Israelul, a cuprins mai toate statele din Occident unde imigrația musulmană este puternică. Acestora li s-au alăturat militanții de stânga și reprezentanții minorităților sexuale. Au fost mulți evrei atacați și agresați, iar scandarea-simbol a devenit „From the River to the Sea/Palestina will be free” („De la râu până la mare/Palestina va fi liberă”) – un îndemn pe ocolite de a fi exterminați evreii care locuiesc în Israel, țară aflată între râul Iordan și Marea Mediterană.
Numai că aceste acțiuni agresive și ostentative par să creeze o reacție adversă din ce în ce mai puternică. Duminică, la Paris, a avut loc o gigantică manifestație împotriva manifestărilor antisemite. În fruntea celor 100.000 de oameni s-au aflat foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, primul-ministru Elisabeth Borne, ministrul Afacerilor Externe Catherine Colonna, Yael Braun-Pivet și Gerard Larcher (președinții Senatului și Adunării Naționale), primarul Parisului și alți 5 foști premieri ai țării. La manifestație a fost și lidera extremei drepte, Marine Le Pen.
A march against anti-Semitism took place in Paris
Tens of thousands of people took part in the action amid a surge of anti-Semitism in the country. The authorities have recorded at least a thousand anti-Semitic incidents over the past month.
— NEXTA (@nexta_tv) November 12, 2023
Manifestații similare împotriva creșterii antisemitismului au avut loc în alte 70 de localități din Franța, numărul total al participanților apropiindu-se de 200.000.
Președintele Emmanuel Macron n-a fost prezent la miting, dar a trimis mesajul său de susținere, spunând că va fi acolo „cu gândul” și că „o Franță de care le este frică concetățenilor noștri evrei nu este Franța”.
În opoziție s-a aflat Jean-Luc Melenchon, liderul formațiunii Franța Nesupusă, partid de extremă stânga care a condamnat marșul în urmă cu câteva zile, pe Twitter, caracterizându-l drept „al prietenilor care susțin necondiționat masacrul” din Gaza.
Teza propagandei de stânga și a simpatizanților Hamas este că Israelul nu vizează lichidarea teroriștilor, ci masacrarea palestinienilor din Fâșia Gaza. Israelul a făcut repetate apeluri la locuitori să se retragă în partea de sud a teritoriului, deoarece va porni o acțiune militară împotriva teroriștilor care au lansat atacul de la 7 octombrie. Oamenii nu s-au putut refugia pentru că trupele Hamas i-au împiedicat, transformându-i în scuturi umane. Ulterior, la fiecare atac israelian, Hamas și simpatizanții teroriștilor au umplut internetul cu pozele victimelor, susținând că sunt vizați copiii, spitalele și clădirile civile. Israelul a continuat însă ofensiva, reușind până acum să lichideze zeci de lideri militari și politici ai Hamas și să-i încercuiască pe teroriști în nordul Fâșiei Gaza.