Un adevărat dezastru a avut loc miercuri dimineața lângă Bârlad, unde 10 magazii au ars și zeci de persoane au fost evacuate după ce localnicii au dat foc vegetației uscate, iar incendiul s-a răspândit necontrolat în zona locuită. A fost nevoie de 6 autospeciale cu 26 de pompieri pentru a reuși să stingă flăcările. Este deznodământul previzibil al zecilor de incendii pe care localnicii din zona Vaslui – Bârlad le-au pus în ultimele zile, ca să ardă vegetația. Pompierii au stins în ultima săptămână nenumărate alte focare care au pârjolit 50 de hectare.
Ultima calamitate a avut loc în zona Podeni-Munteni, de la marginea orașului Bârlad, unde băștinașii au aprins focuri și le-au lăsat nesupravegheate. Flăcările s-au întins în partea unde se află locuințele sociale ale orașului și a cuprins 10 magazii, amenințând și casele. 30 de persoane au fugit din locuințe, pentru a scăpa din calea incendiului.
Focul s-a extins la zona locuită, unde a făcut prăpăd
ISU Vaslui a menționat că echipajele de pompieri au fost nevoite să lupte 3 ore cu focul, înainte de a reuși să-l stingă: „Detaşamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu şase autospeciale şi 26 pompieri militari pentru limitarea şi lichidarea unui incendiu pornit de la vegetaţia uscată şi extins la zece magazii din apropierea locuinţelor sociale construite în zona Podeni – Munteni din municipiul Bârlad. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la zece magazii desfăşurate pe aproximativ 150 metri pătraţi, existând riscul ca focul să se extindă şi la casele sociale”.
Din fericire, n-au existat și victime, dar pe lângă cele 10 magazii au ars 6 ferestre de tip termopan, 10 biciclete, 12 metri cubi de material lemnos, 20 de metri liniari din tavanul unei locuințe sociale, tot felul de produse textile și materiale plastice. Paguba estimată, rezultată din bunurile distruse ori avariate, este de 11.000 de lei. Pompierii au reușit să salveze însă bunuri și case care valorează alte 2,5 milioane lei.
Pe lângă toate acestea, au ars și aproximativ 1.000 de metri pătrați de vegetație uscată și mărăciniș.
Problema este generalizată la Bârlad, unde ISU raportează că pompierii luptă de câteva zile cu numeroase incendii puse de localnicii din numeroase sate.
Mai jos, un alt comunicat postat luni de ISU Vaslui, care menționa problemele.
ISU Vaslui: „În acest weekend, peste 50 hectare de vegetație uscată distruse de flăcări”
„În acest weekend, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al judeţului Vaslui au intervenit pentru limitarea și lichidarea mai multor incendii de vegetație uscată și mărăciniș izbucnite în raza localităților Murgeni, Cârja, Rânzești, Lipovăț și Vaslui. Cel mai puternic incendiu de vegetație uscată a fost înregistrat în zona Cârja – Rânzești. Astfel, Punctul de Lucru Murgeni și Detașamentul de pompieri Bârlad au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și echipaje specializate pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată din zona Cârja (Murgeni) – Rânzești (Fălciu). La fața locului a intervenit și SVSU Fălciu.
O „tradiție“ care ne dă foc la case, distruge solul, omoară fauna și poluează aerul, dar la care românii nu renunță pentru că așa știu ei că se face din moși-strămoși
În comunitățile rurale din România este o tradiție pe care autoritățile nu reușesc – și nici nu vor, în multe cazuri – s-o stopeze: aceea a aprinderii unor focuri deschise pe care apoi le lasă nesupravegheate. Țăranii fac acest lucru pe ogoare, toamna ori primăvara, pentru a curăța pământul de resturile vegetale ale recoltei anterioare. Deși aceste focuri sunt foarte periculoase și s-a demonstrat că sunt extrem de nocive pentru mediul înconjurător – inclusiv pentru fertilitatea pământului –, țăranii nu renunță la „tradiție“, invocând că așa au făcut și părinții și bunicii lor.
În comunitățile sărace, lângă gropile de gunoi, se aprind focuri ilegale în care sunt aruncate materiale a căror ardere generează un fum extrem de toxic. Și acestea scapă de multe ori de sub control, ceea ce creează apoi dificultăți localităților învecinate.
votantii pereni ai psd au dus furtul propriei caciuli la un nou nivel. Tot inainte, meritati sa traiti precum ati votat!
Excelent.
[…] N-au existat și victime, dar pe lângă cele 10 magazii au ars 6 ferestre de tip termopan, 10 biciclete, 12 metri cubi de material lemnos, 20 de metri liniari din tavanul unei locuințe sociale, tot felul de produse textile și materiale plastice. Paguba estimată, rezultată din bunurile distruse ori avariate, este de 11.000 de lei. Pompierii au reușit să salveze însă bunuri și case care valorează alte 2,5 milioane lei, relatează Ziariștii.com. […]
[…] și https://ziaristii.com/video-dezastru-barlad-unde-bastinasii-dau-vegetatiei-uscate-zece-magazii-au-ar… […]