sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăNewsVIDEO. De Sfântul Ion, rușii și sârbii au sărbătorit Crăciunul. Sunt ultimele...

VIDEO. De Sfântul Ion, rușii și sârbii au sărbătorit Crăciunul. Sunt ultimele popoare care mai țin calendarul iulian, demonstrat încă de acum 442 de ani că e greșit

-

De Sfântul Ion, rușii și sârbii au început Crăciunul. Sunt ultimele popoare notabile din lume care se mai ghidează, în stabilirea acestei importante sărbători creștine, după calendarul iulian – demonstrat că e greșit încă din 1582, adică de 442 de ani. Până în 2022 ținuți și ei pe rit vechi, ucrainenii au sărbătorit pentru prima oară Crăciunul, la sfârșitul anului trecut, alături de restul civilizației creștine, odată cu ruperea definitivă Moscova a Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

La slujba de Crăciun, Patriarhul Kirill al Rusiei le-a cerut enoriașilor să se roage pentru țară, astfel încât „niciun rău străin să nu ne poată perturba viața pașnică“. Discursul face parte din retorica propagandei Kremlinului, care pretinde că duce un război de apărare cu imperialiștii occidentali în Ucraina.

Putin n-a sărbătorit Crăciunul în Catedrala Iisus Mântuitorul, din Moscova, ci s-a dus la o biserică din Novo-Ogariovo, în vestul capitalei, unde-și are reședința dictatorul Rusiei. Acolo i-au fost aduși membri ai familiilor cu soldați morți în Ucraina.

Decalajul de 14 zile dintre Crăciunul ținut de majoritatea creștinilor și Crăciunul ținut pe rit vechi de ruși și sârbi provine de la eroarea de calcul conținută de calendarul iulian. Acesta a fost adoptat în Republica Romană acum 2000 de ani, la cererea dictatorului Iulius Cezar – de unde provine și numele de calendar iulian. La vremea respectivă o realizare remarcabilă, deoarece stabilea calendarul în funcție de mișcarea de revoluție a Pământului în jurul Soarelui, acesta s-a dovedit totuși, pe parcursul secolelor, că avea o eroare de calcul: era prea lung.

- Advertisement -

Cei care și-au dat seama de eroare au fost preoții creștini, care au observat, pe măsură ce treceau secolele, că datele după care calculau Crăciunul și Paștele nu mai picau pe calendarul astronomic. Eroarea se tot acumula, devenind din ce în ce mai mare, până când Papa Grigore al XIII-lea a cerut unei comisii de teologi și savanți să calculeze din nou și să vadă ce se întâmplă. S-a descoperit astfel că anul calendarului iulian, de 365,2425 zile, este prea lung. Comisia a elaborat un nou calendar, numit gregorian, în care anul avea 365,2422 zile. Așadar, un pic mai scurt decât precedentul, pentru ca decalajul dintre echinocțiile astronomice și datele din calendar (20/21 martie și 22.23 septembrie) să dispară.

Deoarece în cei aproape 1600 de ani în care funcționase calendarul iulian se acumulase deja o eroare de 11 zile între data astronomică și data calendaristică, atunci când s-a introdus noul calendar, în 1582, s-au tăiat și 11 zile. Astfel, data de 4 octombrie 1582 a fost urmată de 15 octombrie 1582.

- Advertisement -

Lumea ortodoxă a insistat încă mult timp în eroare, dar treptat s-a trecut și aici la noul calendar. În România, calendarul gregorian a fost adoptat de autorități în 1919, când după 1 aprilie a urmat 14 aprilie (a fost nevoie să se taie 13 zile pentru că, între timp, mai trecuseră alți peste 300 de ani în care eroarea din calendar făcuse ca diferența dintre data astronomică și cea măsurată de oameni să crească).

În plan religios, în România funcționează un hibrid. Paștele mai este încă socotit de BOR după calendarul iulian, în timp ce Crăciunul este sărbătorit la data corectă, pe 25 decembrie. Deschiderea subiectului privind reforma datei după care se calculează Paștele a stârnit în 2023, în România, reacția viscerală a rusofililor, habotnicilor și conspiraționiștilor, întâmpinând o puternică opoziție inclusiv în rândurile clerului ortodox.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Răzbunarea impostorului: Ciolacu l-a dat afară – noaptea, ca hoții – pe șeful Secretariatului pentru Revoluționari, care-i refuzase certificatul de „mare revoluționar”! Dodu este fiu de erou-martir, orfan de la 9 ani

Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

În bugetul pe 2024, suma pentru pensiile speciale crește cu 17% – de la 13 la 15,5 miliarde de lei!

* Cazul Rareș Bogdan. Ce se află în spatele halucinațiilor sale: „O să avem un scor excepțional la alegerile europarlamentare! Noi stăm în spatele liderului nostru, Nicolae Ciucă, o să-l ducem spre Cotroceni“

* EDITORIAL CARTIANU. Specialu’ și Patriotu’. O poveste liberală, aproape brătiană

Fiul supraviețuitor dezvăluie, în anchetă, cum a luat foc „Ferma Dacilor”: de la un televizor defect, care „se încingea”. Matei Ene, din spital: „La 4.50, fratele meu a deschis ușa; a intrat un fum puternic din hol”

Șefii ISU Prahova care erau complicii patronului de la „Ferma Dacilor“ s-au pensionat la 45 și 46 de ani, după ce au fost prinși asupra faptei. În loc să fie dați afară, sunt pensionari speciali

Ce căuta fiul șefului DGIA și al directoarei din ANAF la „Crăciunul puțin mai personal” al fostului interlop? Legături periculoase ale familiei Băiceanu cu „Ferma Dacilor”

După ce a fost omenit la „Ferma Dacilor”, Turcescu îi face PR lui Dinicu: „Omul ăsta muncea de dimineața până noaptea” / „Acolo am petrecut zile și nopți de bucurie”

* Cum a încercat ISIS să provoace un război între Iran și Israel comițând un atentat sinucigaș cu peste 100 de morți la Teheran. Ayatollahii se grăbiseră să acuze „Marele Satan“

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -