Nicușor Dan a avut o discuție pe Skype cu marele actor Victor Rebengiuc, care este un susținător deschis al candidatulul Dreptei (PNL și USR-PLUS) pentru funcția de Primar al Capitalei.
Artistul i-a spus lui Nicușor Dan, chiar în debutul discuției, că-l va vota pentru a treia oară.
Provocat, deputatul-candidat și-a amintit că, în trecut, Victor Rebengiuc a fost mai mult decât votant: a figurat chiar și printre donatorii campaniei sale din 2016.
Când s-a ajuns la subiectul perioadei comuniste, marele actor a rememorat propaganda sovietică, ocazie cu care Nicușor Dan și-a amintit un banc mai vechi, care suna așa: „Cum a descoperit nu-știu-ce inventator rus radioul? Era în pat, a ridicat pătura și l-a descoperit sub pătură”.
Cei doi au vorbit despre demolările din anii ’80, care au dus la distrugerea unora dintre cele mai frumoase cartiere, zone și construcții bucureștene, dintre care maestrul Rebengiuc a amintit de zona Arsenalului, Teatrul „Muncă și Lumină” sau Stadionul ANEF – mai cunoscut sub numele Stadionul Republicii. Despre aceste cartiere dispărute sub buldozerele ceaușismului, Nicușor Dan remarca: „Din punctul de vedere al relațiilor umane erau un mix foarte bun, erau și oameni săraci, erau și intelectuali, erau toate categoriile sociale care trăiau în armonie”.
Victor Rebengiuc i-a acuzat pe primarii din perioada post-comunistă că au nenorocit Bucureștiul. Actorul și-a exprimat încrederea în Nicușor Dan și în echipa sa de specialiști.
Discutând despre finanțarea proiectelor culturale, Nicușor Dan a propus înființarea unui board format din personalități care, pe bază de concurs, să atribuie finanțări diverselor proiecte, inclusiv celor propuse de artiști independenți.
Victor Rebengiuc a adus argumente în favoarea proiectelor independente în spațiile culturale, dând exemplul Franței – unde a susținut mai multe spectacole împreună cu regizorul Silviu Purcărete în anii ’90 –, care încurajează teatrele de proiecte, o modalitate mult mai flexibilă de funcționare a unui teatru.
După ce și-a amintit că a văzut chiar la Paris „Danaidele”, spectacolul regizat de Silviu Purcărete și în care a jucat maestrul Rebengiuc, Nicușor Dan a vorbit despre ideea de a folosi pentru activități culturale și sportive spațiile școlilor, în intervalul în care acestea nu sunt folosite – în weekend-uri, de exemplu. O altă idee: reintroducerea în circuitul cultural a fostelor cinematografe, case de cultură și spațiilor care au aparținut UTC-ului și acum sunt deținute de diverse fundații de stat.
Protestatarul și votantul Rebengiuc
Desele apariții ale lui Victor Rebengiuc la acțiunile de protest ale ultimilor ani l-au determinat pe Nicușor Dan să remarce implicarea civică a acestuia.
Marele actor a replicat: „Da, am făcut treaba asta. Am făcut-o pentru că sigur că te supără faptul că se tot întorc ăia de care credeai că ai scăpat. Îi tot vezi la fel, din nou, din nou, din nou, din nou… Păi până când, frate? Păi, până când? Îmi doresc pentru copilul meu, pentru familia lui, pentru nepotul meu, o viață normală și un trai normal, într-o țară normală, unde lucrurile sunt clare și evidente și transparente. Evident că vă votez. M-am obișnuit să votez Nicușor Dan. Și vă urez succes mare și sper ca toată lumea să-și dea seama de faptul că e absolută nevoie de o schimbare.”
Sa speram ca Nicusor Dan va ajunge primar.
Pentru atunci, ii dau urmatorul sfat: sa-l considere pe Victor Rebengiuc principalul lui consilier. Sa-l consulte in tot ceeace face. Victor Rebengiuc este un caz rar de persoana inteligenta, cinstita, cu experienta si mult bun simt al realitatii.
Succes, ND!