Primul vaccin anti-coronavirus este pregătit să fie testat pe oameni. Pentru prima dată în istoria medicală s-a reușit realizarea unui vaccin în mai puțin de 100 de zile de la izbucnirea unei epidemii. Două tratamente, posibil să fie gata în trei săptămâni.
Primul pacient inefestat cu cornavirus se presupune, conform anchetelor și cercetărilor făcute de autoritățile chineze, a fi fost o persoană în vârstă din Wuhan ce suferea de maladia Alhzeimer și care ieșea foarte rar din casă. A decedat la 1 decembrie 2019, fiind prima victimă a virusului chinezesc.
Vaccinul pe care Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID) și producătorul de medicamente Moderna l-au dezvoltat pentru combaterea coronavirusului este gata să fie testat pe oameni, a declarat directorul NIAID, Anthony Fauci, pentru Wall Street Journal .
Vaccinul dezvoltat rapid va fi testat pe 20-25 de voluntari sănătoși la începutul lunii aprilie pentru a se stabili dacă două doze vor fi suficiente și vor genera imunitatea necesară pentru protejarea împotriva infecției. Rezultatele vor fi disponibile în luna iulie, a declarat Fauci pentru WSJ.
Calendarul dezvoltării medicamentului și studiul clinic preconizat a fost unul extraordinar. „Intrarea într-un proces de faza unu (testarea pe oameni) în termen de trei luni de la obținerea secvenței este, fără îndoială, un record mondial”, a spus Fauci.
Cu toate acestea, astăzi nu este sigur dacă medicamentul va funcționa, având în vedere că tehnologia pe bază de gene pe care o folosește încă nu a dus la realizarea unui vaccin uman aprobat.
Un prim studiu de succes trebuie urmat, de asemenea, de studii suplimentare și îndeplinirea tuturor criteriilor de aprobare din partea autorităților medicale, a mai spus reprezentantul institutului medical.
Acest lucru înseamnă că un vaccin contra coronavirusului nu va fi gata pentru o distribuție pe scară largă până la începutul anului viitor, dar în situații extreme, dacă trece cu bine faza testării umane, poate fi folosit în epicentrul epidemiei mult mai devreme.
În trei săptămâni sunt așteptate rezultatele preliminare a două studii clinice care testează tratamente potențiale pentru coronavirus, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.
Unul dintre tratamente combină medicamentele HIV Lopinavir și Ritonavir, în timp ce celălalt tratament testează efectul medicamentului antiviral Remdesivir, produs de o companie de biotehnologie din SUA, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS, la o conferință de presă la sediul agenției.
„Chiar dacă oamenii sunt infectați, este cu adevărat esențial ca viața lor să fie salvată”, a declarat oficialul.