miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăCulturăUn tablou al pictorului român Adrian Ghenie s-a vândut în Hong Kong...

Un tablou al pictorului român Adrian Ghenie s-a vândut în Hong Kong cu 6,1 milioane de euro! „The Death of Charles Darwin” a fost licitat la celebra casă Sotheby’s

-

Tabloul „The Death of Charles Darwin” („Moartea lui Charles Darwin”), ulei pe pânză de Adrian Ghenie (44 de ani), datat 2013, a fost vândut sâmbătă de casa de licitații Sotheby’s din Hong Kong pentru 54.920.000 de dolari HK (6.097.000 de euro), anunță News.ro.

Este al patrulea tablou semnat Adrian Ghenie care se vinde cu sume de ordinul milioanelor de euro:

  • în 2014, „The Fake Rothko” a fost licitat pentru 1,77 milioane;

  • în 2016, „The Sunflowers in 1937” a fost adjudecat pentru 3,86 milioane;

  • în 2019, „Lidless Eye” s-a vândut cu 6,1 milioane de euro (54,92 milioane de dolari Hong Kong);

  • în 2021, „The Death of Charles Darwin” și-a găsit cumpărător pentru 6,1 milioane de euro (54,92 milioane de dolari Hong Kong).

Tabloul „The Death of Charles Darwin” a fost expus în 2013 la Galeria Pace din New York şi a fost achiziţionat de aceasta de la proprietarul actual.

Pictorul de 44 de ani: născut la Baia Mare, format la Cluj, plecat la Viena și în Sicilia, stabilit la Berlin

Adrian Ghenie s-a născut pe 13 august 1977, la Baia Mare.

În anul 2001 a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

- Advertisement -

După ce a încercat să trăiască din artă în Viena şi Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca şi a înfiinţat Galeria Plan B, alături de Mihai Popin, în 2005, galerie extinsă ulterior și la Berlin.

Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția, din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin – o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Până în 2013, Adrian Ghenie și-a împărțit viața între România și Germania. În cele din urmă a ales Berlinul, unde este considerat unul dintre reprezentații noului val al artei vizuale românești.

- Advertisement -
Adrian Ghenie în atelierul său

„Obsedat” de Charles Darwin

„The Death of Charles Darwin” se numără printre cele mai sofisticate portrete cu evoluţionistul britanic, fiind apreciat atât de critică, cât şi de public.

Din 2006, Adrian Ghenie a cunoscut o ascensiune meteorică pe scena artistică internaţională, devenind unul dintre principalii pictori ai generaţiei sale, potrivit Sotheby’s.

„Adrian Ghenie este un pictor care ştie să creeze suspans, să dirijeze scena şi, de asemenea, să provoace în privitor acel amestec magic de anxietate şi aşteptare pe care-l doresc atât de mulţi artişti şi doar câţiva ştiu”, se afirmă în descrierea din catalog a tabloului.

Explorând ideea de „sine” şi de identitate în pânzele sale din 2010, Ghenie include în formele recognoscibile figuri istorice: Adolf Hitler, Vladimir Lenin şi Vincent Van Gogh.

Cercetând teoria evoluţiei a lui Darwin prin selecţia naturală ca declanşator al unei schimbări de paradigmă în istorie, Ghenie este în special interesat de moştenirea lui Darwin.

Criticul şi curatorul Mark Gisbourne explică: „Pentru Ghenie, faimosul om de ştiinţă britanic reprezintă o altă mare figură înainte şi după; este o viziune asupra lumii înainte de Darwin şi o alta după el”.

Într-un interviu cu istoricul de artă şi curatorul Magda Radu, Ghenie spunea: „Marx a venit de la Darwin. Mişcarea Eugenetică engleză a venit de la Darwin, iar mişcarea Eugenetică a condus la darwinismul ştiinţific şi de aici la nazism. Ideea că există o lume materială şi nimic altceva, şi că lucrurile sunt produsul evoluţiei, a fost esenţială pentru marxism. Acolo, totul este faptic; nimic nu este transcendental. Şi pentru nazişti, supravieţuirea celui mai potrivit, a rasei supreme – acestea au fost ingredientele pe care s-a bazat ideologia lor. Şi eliminarea celei mai slabe verigi, care le-a alimentat doctrina rasistă şi antisemită”.

În 2011 a fost prima dată când Ghenie a inclus chipul lui Darwin în lucrările sale, înfăţişându-se purtând o mască a lui Darwin în lucrarea „Self-Portrait as Charles Darwin”.

Ulterior, artistul l-a reprezentat pe evoluţionistul britanic în diferite momente ale vieţii sale, inclusiv în „Charles Darwin as a Young Man” (2013), „Charles Darwin at the Age of 40” (2014) şi „Charles Darwin at the Age of 75” (2014).

În ciuda estompării texturate a chipului din „The Death of Charles Darwin”, bărbatul este recunoscut drept Darwin după barba lui plină, redată ca un fum.

„The Death of Charles Darwin”

8 ani de vânzări spectaculoase

* Februarie 2013: tabloul „Dr. Mengele 2”, al lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitația de artă contemporană organizată la Londra de casa de licitații Sotheby’s.

* Iunie 2013: tabloul „Regele” a fost vândut la o licitație, tot la Londra, cu 212.238 de euro.

* Iulie 2014: tabloul „The Fake Rothko”, pictură realizată în ulei pe pânză – semnată și datată 2010 -, a fost cumpărat cu 1,77 milioane de euro (1,43 de milioane de lire sterline).

* 10 februarie 2016: tabloul „The Sunflowers in 1937”, pictura inspirată de lucrarea „Floarea Soarelui” a celebrului pictor olandez Vincent van Gogh, a fost vândută prin celebra casa londoneză de licitații Sotheby’s la prețul de 3,86 milioane de euro (3.117.000 de lire sterline).

* 2019: lucrarea „Lidless Eye”, datată 2016-2018, a fost vândută la Hong Kong, într-o licitație a casei Sotheby’s, pentru prețul final de 54,92 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6,1 milioane de euro.

* Octombrie 2021: cu același preț – 6,1 milioane de euro – a fost vândut și tabloul „The Death of Charles Darwin”, tot în Hong Kong și tot la o licitație Sotheby’s.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lovitură de teatru: PNL renunță la varianta „Cîțu prim-ministru”, pentru a reface coaliția cu USR! Anunțul lui Daniel Fenechiu la RFI

* „«Echipa câștigătoare» ne duce spre beznă. Vom ajunge la 600-700 de morți Covid pe zi. Trebuie să punem frână!”

* CTP: „Cîțu nu mai poate fi numit premier, e compromis moral și profesional. Un tarabagiu ordinar”. Comparație cu Dragnea

* Orban invocă suspendarea lui Iohannis: „A distrus PNL, a afectat pe termen lung interesele fundamentale ale României”

* Tudor Chirilă despre Cîțu și Iohannis: „Superman și Terminator au aruncat țara în criză” / „Păpușa de la Grivco a devenit păpușar”

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Se surpă mitul lui Iohannis și în Occident. Frankfurter Allgemeine Zeitung: „USR urmărește o reformă hotărâtă. Liberalii, susținuți de președinte, încearcă s-o blocheze“

* Votul cehilor l-a băgat în spital pe președintele pro-rus al țării. Milos Zeman a ajuns la Terapie Intensivă după întânirea cu premierul perdant, aliatul său

* Simona Halep, eliminată de tenismena de pe locul 100. Are 6 înfrângeri în ultimele 11 meciuri. Riscă să iasă și din Top 20

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -