joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaUn nou război e pe cale să izbucnească în America de Sud!...

Un nou război e pe cale să izbucnească în America de Sud! Venezuela se pregătește să invadeze Guyana, ceea ce ar atrage în conflict Brazilia și, indirect, SUA, Rusia și China

-

Un nou război e pe cale să izbucnească: Venezuela se pregătește să invadeze Guyana, de la care revendică regiunea „Guyana Esequiba“, adică aproape 60% din teritoriul acestei mici țări. Brazilia a reacționat și și-a plasat forțele armate în stare de alertă. Evoluția evenimentelor arată că, într-adevăr, Putin a deschis o Cutie a Pandorei atunci când a invadat Ucraina, contestând ordinea internațională stabilită după Al Doilea Război Mondial.

Dacă regimul dictatorului comunist Nicolas Maduro (61 de ani) își va pune în aplicare planurile, invadarea Guyanei va deveni al treilea război cu care se confruntă lumea simultan, pe tot atâtea continente.

În estul Europei, Rusia a atacat Ucraina, pe care vrea s-o anexeze – integral său luându-i „hălci” cât mai mari (Crimeea, Donbass, Zaporojie, Herson).

În Orintul Mijlociu – care face parte din Asia –, organizația teroristă Hamas a atacat Israel, încercând să provoace un război regional între țările arabe și israelieni.

- Advertisement -

Acum, în America de Sud, un alt regim criminal e pe cale să arunce în aer regiunea.

În acest moment, mai există și alte zone cu risc foarte ridicat de conflict militar. China stă la pândă, pentru a invada Taiwanul la primul semn de slăbiciune al Statelor Unite. În paralel, dictatorul comunist Kim Jong-un, din Coreea de Nord, remilitarizează puternic zona de graniță cu Coreea de Sud.

Alte mișcări destabilizatoare au loc în Africa, unde Rusia sprijină lovituri de stat, înlătură regimuri democratice și susține junte dictatoriale, generând instabilitate și migrație masivă spre Europa.

- Advertisement -

O moștenire a perioadei coloniale

Problema din America de Sud este una complicată. Guvernul comunist de la Caracas se confruntă cu mari probleme interne. Economia e în colaps de mulți ani, după ce politica de naționalizări dusă de ultimii doi dictatori, Hugo Chaves (mort de cancer în 2013, la 59 de ani) și Nicolas Maduro (dictator în ultimii 10 ani), a băgat în faliment această țară extraordinar de bogată în resurse naturale, mai ales de petrol.

O acțiune militară încununată de succes ar putea potoli, pentru moment, nemulțumirile populației, speră Maduro.

Cazul regiunii disputate e complicat. Guayana Esequiba este o regiune de 159.500 kilometri pătrați (67% din suprafața României), aflată la vest de râul Essequibo. În prezent, face parte din Guyana, dar este revendicată de Venezuela. Disputa este foarte veche și datează de pe vremea când America de Sud era un continent împărțit între Spania, Portugalia și Olanda. Coloniile spaniole și olandeze se intersectau în zonă și, pe graniță, existau conflicte. În 1814, Olanda și-a cedat coloniile de aici către Marea Britanie, care a format cu ele Guyana Britanică.

După prăbușirea Imperiului Spaniol și câștigarea independenței de către coloniile sud-americane, nou-apăruta Venezuela a moștenit litigiul teritorial. Marea Britanie era însă mult prea puternică și, pe parcursul secolului al XIX-lea, și-a extins controlul la vest de râul Essequibo.

Guyana Olandeză există și azi și se mai numește Surinam. La est de Surinam se află Guyana Franceză, care e de asemenea stat independent.

De fapt, există 5 Guyane, care marchează puterile coloniale ce și-au împătțit America de Sud. De la nord-vest la sus-est: Guyana Spaniolă (regiune în Veezuela), Guyana Britanică (independentă, dar revendicată în mare măsură de Venezuela), Guyana Olandeză (Suinam), Guyana Franceză și Guyana Portugheză (care aparține Braziliei)

Venezuela nu acceptă arbitrajele internaționale și recurge periodic la presiuni militare și diplomatice. Vrea să înhațe zona bogată în resurse naturale

În 1895, Venezuela a cerut ajutorul SUA pentru a rezolva disputa de frontieră cu Marea Britanie, invocând „doctrina Monroe” a americanilor, care declara continentul american ca fiind interzis intervenției europene. Statele Unite au forțat Marea Britanie să accepte un arbitraj internațional. Tribunalul de arbitraj s-a întrunit la Paris, în 1898, și a atribuit cea mai mare parte a teritoriului disputat Guyanei Britanice. Nemulțumită, Venezuela nu a acceptat sentința și tensiunile au continuat.

În 1966, Guyana și-a câștigat independența față de Marea Britanie, prilej pentru Venezuela să-și întețească presiunile. Fără să se mai teamă de puterea militară superioară a britanicilor, guvernele de la Caracas au recurs periodic la presiuni militare și diplomatice, pentru a-și afirma suveranitatea asupra regiunii. Venezuela a respins, de asemenea, și jurisdicția Curții Internaționale de Justiție (CIJ), propunând în schimb o negociere bilaterală cu Guyana, modalitate prin care își poate exercita mai eficient intimidările.

Miza nu e însă doar una strict istorică, de orgoliu. Guayana Esequiba este bogată în resurse naturale cum ar fi petrolul, gazele naturale, aurul, diamantele și lemnul. Așadar, cine o controlează deține un atu economic important.

În ultimii ani, Guyana a acordat licențe de explorare și producție mai multor corporații multinaționale, precum ExxonMobil, pentru a exploata rezervele de petrol și gaze offshore din apele disputate. Venezuela a protestat împotriva acestor activități și a acuzat Guyana de încălcarea suveranității și integrității sale teritoriale.

Guyana (Britanică), Surinam (Guyana Olandeză) și Guyana Franceză sunt state independente în cadrul Americii de Sud, legăturile lor sunt mai puternice cu țările europene care le-au tutelat formarea

Brazilia, aflată în relații foarte tensionate cu Venezuela, va interveni probabil în sprijinul Guyanei

Ppreconizata invadare a Guyanei de către Venezuela poate duce la extinderea rapidă a conflictului, deoarece Brazilia, cea mai mare și influentă țară din America de Sud, e puțin probabil să asiste pasivă la evenimente. De-a lungul timpului, Brazilia a menținut relații bune cu ambele țări, dar sub mandatul precedentului președinte de dreapta, Jair Bolsonaro, Guvernul de la Brasilia s-a radicalizat și s-a poziționat tot mai fățiș contra Venezuelei comuniste.

Între altele, Brazilia îl recunoaște drept președinte legitim al Venezuelei pe Juan Guaido, care e rivalul lui Maduro. Acesta din urmă a fost acuzat de regimul de la Brasilia ca fiind o amenințare la adresa stabilității regionale și a democrației. Bolsonaro și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Guyanei și a criticat pretențiile și acțiunile Venezuelei ca fiind agresive și ilegitime.

În acest moment, există destui experți care consideră că Venezuela ar putea invada în curând Guyana, pentru a anexa regiunea Guayana Esequiba. Dacă acest scenariu se materializează, se poate declanșa un conflict regional major, care ar implica nu numai Guyana și Venezuela, ci și Brazilia și alte țări vecine, precum și SUA și alți actori internaționali. Dacă SUA și Brazilia vor susține Guyana, în schimb Venezuela are de partea sa Rusia și China.

Marea putere din zonă e Brazilia

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul Ciolacu vrea să jefuiască Pilonul II! Încearcă să fure 15-20% din pensiile private, pe care le echivalează cu pensiile speciale și le impozitează!

* Scade populația României, se înmulțesc pensionarii speciali! Într-o singură lună, numărul „pensiilor de serviciu” a crescut cu 187. Pensia medie de magistrat: 4.450 de euro, din care doar 25% pe contributivitate!

* Alianța USR – PMP – Forța Dreptei are șanse mari să câștige alegerile din 2024! Sondaj: locul 2, cu 24%, la doar două procente de PSD, dacă USR, PMP și Forța Dreptei candidează împreună

* VIDEO. Drulă avertizează: Guvernul Ciolacu pregătește Opoziției un nou dosar – pentru Tomac, liderul PMP. „Democrația e în pericol, statul de drept e călcat în picioare”

* Procurorul DNA care a deschis „dosarul vaccinurilor” este conspiraționist antivaccinist! Prejudiciul imputat, de un miliard de euro, e desființat chiar de PSD-istul Rafila: România a plătit, în total, doar 500 de milioane de euro

* Mârlănii de președinte: Iohannis a devansat ceremonia de 1 Decembrie ca să plece mai repede în Dubai și n-a invitat Opoziția la recepție

VIDEO. Cum au prăduit PSD-iștii Parcul IOR. Nicușor Dan: „Firea și Negoiță au spus că a ars arhiva și nu pot demonstra că acolo e parc! Prefectul Capitalei a mers la instanța necompetentă”

„Vai, ce idioți ne conduc! Putem afirma cu certitudine că Marcel Ciolacu e un prost”. Cristian Ghinea râde de liderul PSD, după ce acesta a spus că „PNRR nu există”

Propagandă scârboasă făcută Chinei și Rusiei de un profesor universitar doctor din Sibiu. Minciuni grosolane, antisemitism, dezinformare, intoxicare. Antioccidentalism violent, în termenii propagandei bolșevice a anilor ’50

* Realitatea Plus – „linșaj mediatic” și „presă de tip șantajist”. PSD, PNL și AUR, solicitate de Grupul Prima TV să nu mai finanțeze televiziunea clanului Păcuraru

3 COMENTARII

  1. Ordinea mondială in Europa a fost stricata de SUA în 2008 cind a recunoscut Kosovo. Putin a venit în 2014, cind a ocupat Crimeea. Motivația lui a fost chiar Kosovo.
    Dacă rot vorbiți de „ordinea mondiala” de ce nu respectați cronologia si adevarul istoric? Pe cine ajută să spuneți frînturi de adevăr? Mergeți în Kosovo, veți găsi mii si mii de biserici ortodoxe, deci sârbești, vechi de sute de ani.

  2. Interventia americana a fost gresita cel putin de prin 1918, cand s-au apucat sa-i salveze pe Lenin si armata rosie. Practic imediat dupa ce s-a imbolnavit de gripa spaniola presedintele Wilson. Ultimul mare presedinte american probabil.

    Adica Lenin extermina tarani, Rusia a intrat in foamete, americanii (viitorul presedinte Herbert Hoover si presedintele Harding) s-au apucat sa le trimita alimente, astfel incat bolshevicii au fost hraniti bine de salvatorii americani, in timp ce taranii au fost infometati, macelariti sau gazati cu arme chimice (ca in timpul rascoalei de la Tambov).

    Poveste luuunga, spusa foarte pe scurt. De atunci a inceput totul.

    Sufocient ca l-au tinut consilier de politica externa pe recent raposatul Kissinger. Cam ce spunea Anthony Bourdain despre psihopat.

    „Once you’ve been to Cambodia, you’ll never stop wanting to beat Henry Kissinger to death with your bare hands. You will never again be able to open a newspaper and read about that treacherous, prevaricating, murderous scumbag sitting down for a nice chat with Charlie Rose or attending some black-tie affair for a new glossy magazine without choking. Witness what Henry did in Cambodia – the fruits of his genius for statesmanship – and you will never understand why he’s not sitting in the dock at The Hague next to Milošević.”

    Ce ar trebui spus despre dezastrul din frumoasa Europa facut de cei mai mari idioti planetari. Herbert Hoover si Frank Delano Roosevelt. Filosovietismul celor doi a distrus Europa si a impins planeta pe marginea dezastrului.

    In schema mare a lucrurilor Kosova nu inseamna mare lucru. E o regiune dominata de Albanezi, populatie mult mai veche decat Sarbii, iar Sarbii agresivi si aroganti convinsi ca Rusii vor fi in spatele lor indiferent de situatie. (Alta poveste lunga si interesanta – asasinatul de la Sarajevo se datoreaza rusilor si sarbilor).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -