Acasă Economie Un calcul pentru proşti făcut de oameni deştepţi: o familie de patru...

Un calcul pentru proşti făcut de oameni deştepţi: o familie de patru oameni poate trăi „DECENT” cu 2.600 de lei pe lună

Autorităţile româneşti consideră că traiul rezonabil al unei familii cu doi părinţi şi doi copii, care locuiesc la oraş, poate fi asigurat cu numai 2.600 de lei pe lună, în timp ce o familie de la ţară are nevoie de 2.100 de lei. (vezi la finalul acestui text cine sunt „geniile” care au făcut acest calcul absurd).

Nu-ţi trebuie prea multă carte să faci o socoteală mai…decentă decât aberaţia de mai sus. Dacă ar fi „decent” să trăieşti cu 2.600 de lei pe lună, în România preţurilor galopante, n-ar mai pleca 200.000 de cetăţeni pe an în străinătate, n-ar mai face minerii grevă (care, apropo, se plâng că 2.600 lei leafă de PERSOANĂ nu le ajunge pentru traiul zilnic), n-ar mai primi Tudorel Toader şi alţii ca el pensie nesimţită de ZECE ori mai mare (27.000 de lei), n-ar mai costa litrul de benzină vreo 3 lei în Canada, faţă de dublu aici, n-ar spune românii din Diaspora, când ajung în ţară, că mâncarea e mai scumpă decât peste tot în Europa etc. etc.

  • Cum veţi descoperi mai jos, prostia socotelii cu 2.600 de lei pe lună ţine cont că o familie cu patru membri cheltuieşte vreo 200 de lei lunar cu sănătatea şi educaţia. Evident, oamenii ăştia care au încropit studiul respectiv ori n-au fost în viaţa lor într-un spital sau o şcoală româneşti, ori câştigă atât de mult că zboară la Viena când îi doare ceva. 200 de lei pe lună, PATRU suflet, pentru sănătate şi şcoală! Probabil c-au inclus aici şi medicamentele plătite, nu mai vorbim de şpăgi, fondul clasei şi alte cele.
  • Altă aberaţie: în 2.600 de lei, necesarul pentru „trai decent” – PATRU oameni, în România super-bogaţilor cu conac şi lingouri în cimitire – nu apare nimic despre te costă rata sau chiria. Clar că nu contează, căci socotelile le-au făcut oameni care au şi case, şi maşini, şi moşteniri sau ce mai vor ei ca să nu înţeleagă realitatea din teren.
  • Încă o intoxicare: tate costurile cu întreţinerea şi facturile sunt calculate lunar la vreo 400 de lei! Nimeni din aceste instituţii nu ştie noile preţuri la Gigacalorie (unde intră şi risipa din reţea), gaz, curent, cablu, telefon, internet?!
  • Culmea culmilor, după ce scazi aproximativ 1.000 de lei pentru mâncare (presupunând că tata, mama şi cei doi copii mănâncă doar cartofi, „tacâmuri” şi oase de peşte), marea Comisie de Insolvenţă la Nivel Central (ce denumire pompoasă!) a ajuns la concluzia că familia care trăieşte „decent” cu 2.600 de lei mai poate face şi economii lunare de 235 de lei!
  • Întrebare: viaţă „decentă” înseamnă să mai ieşi şi tu la o plimbare, în vreo excursie, să-ţi mai cumpre vreo ţoală normală, nu de fiţe, un ruj, nu mai vorbim de-un telefon, TV sau laptop?

Calculul a fost făcut public de Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, în urma unui studiu realizat de un grup de lucru constituit din reprezentanţi din următoarele instituţii: Ministerul Muncii, Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul de Cercetări pentru Calitatea Vieţii al Academiei Române, Institutul Naţional de Statistică şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Acest calcul face parte din „Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai”, de care se ţine cont în cazul falimentului personal, coşul minim lunar de consum reprezentând suma de care creditorii nu se pot atinge.

Potrivit studiului, o familie cu doi părinţi activi şi cu doi copii în întreţinere de la oraş au nevoie de numai 2.600 de lei pentru lună pentru a duce un trai decent. Aproape jumătate din bani (1.069 lei) s-ar duce pe mâncare şi băuturi, pentru facturi privind locuinţa, apa, electricitatea, gazele şi alte servicii ar fi necesari 405 lei, iar familia ar cheltui numai 132 lei pentru sănătate şi numai 53 lei pentru educaţie şi cultură. Din suma totală, familia ar mai putea să facă şi economii, de 235 lei. Spre comparaţie, estimarea INS este că familia are nevoie de o sumă chiar mai mică, de 2.299 lei.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările