Un bărbat a fost mușcat de viperă la Arad, în timp ce cosea iarbă în grădină. E la terapie intensivă

0
2556
Viperele nu sunt agresive, dar mușcătura lor, produsă accidental, poate fi mortală. FOTO: dorupanaitescu.ro

Un accident extrem de grav s-a petrecut în localitatea Julița, din județul Arad, unde un bărbat a fost mușcat de viperă în timp ce-și lucra grădina. Omul a fost transportat de urgență cu elicopterul la Spitalul de Urgență Arad, iar acum e la terapie intensivă, scrie Aradon.ro.

Incidentul a avut loc miercuri, la ora 15.30, pe când bărbatul de 65 de ani cosea în grădină. Șarpele a țâșnit din iarbă și l-a mușcat. În scurt timp, omului i s-a făcut rău, iar starea sa s-a înrăutățit rapid.

Familia speriată a sunat la 112 și serviciul de urgențe a trimis un elicopter SMURD care l-a transportat la Spitalul Județean de Urgență Arad.

Din fericire, bărbatul a rezistat până acolo, iar medicii i-au administrat, imediat cum a ajuns la UPU (Unitatea de Primire Urgențe), un ser antiviperin.

Injecția a fost salvatoare, victima începând treptat să-și revină. S-a reușit stabilizarea bărbatului, care apoi a fost transportat la Terapie Intensivă.

Viperele sunt reptile foarte veninoase care trăiesc și în România. Se crede că provin din Africa, de unde s-au răspândit treptat în Asia și Europa, adaptându-se la climă. În România, Clisura Dunării este considerată “polul viperelor”.

Vipera nu este un șarpe agresiv, ci mai degrabă timid, care fuge și evită întâlnirea cu oamenii. Cazurile de mușcătură de viperă sunt rare și numai accidentale, reptila reacționând întotdeauna din frică. În o treime din cazuri, mușcătura se face “pe uscat”, adică fără inserția veninului în corpul omului, iar în aceste situații nu e nevoie de serul antiviperin.

Dacă, totuși, omul e mușcat de viperă cu intrarea veninului în corp, apar rapid dureri puternice, înroșirea și tumefierea țesuturilor, furnicături, apoi amețeală, greață, scăderea tensiunii și tahicardie.

În cazul mușcăturii, se recomandă spălarea imediată a locului (veninul e hidrosolubil), mișcare cât mai puțină, imobilizarea zonei mușcate exact ca la fractură și menținerea ei sub nivelul inimii. Dacă mușcătura a avut loc la un membru, deasupra locului trebuie aplicat un garou sau un bandaj nu foarte strâns.

Nu se recomandă dezinfectarea cu alcool (crește toxicitatea veninului), consumul de băuturi alcoolice, punerea de comprese cu gheață sau tăierea pielii în jurul mușcăturii. De asemenea, nu e indicată aspirarea veninului cu gura din rană, pentru că poate genera o otrăvire mult mai periculoasă decât rana în sine.

Serul antiviperin trebuie administrat doar de personal de specialitate, existând pericolul ca victima să intre în șoc anafilactic dacă nu e folosit corect.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Continuă batjocura: procurorul Giorgiana Hosu, fostă șefă a DIICOT, se pensionează la 48 de ani!

* Urletele milițianului Coarnă (PSD) la adresa unui deputat USR-PLUS: „Opriți papagalul! E setat în prostie! Nu înțelege nimic!”

Exorcizarea PSD-iștilor în Parlament: „Ați alungat-o pe Kovesi din țară și ați dat de dracu’ iar! Ghinion, nu veți putea fura din PNRR!”

Mesaj AUR: „Îmi place Putin și nu-mi place UE. Uniunea Europeană este noua Uniune Sovietică, nu Rusia creștină”

FOTO+VIDEO. Brutele care au terorizat un activist civic și i-au vandalizat mașina, de față cu polițiștii. Trei bătăuși au ajuns după gratii

PSD-istul Mutu a umplut de bani RTV și Antena 3, din bugetul Sectorului 6. Prețuri cămătărești: 2.000 € articolul, 5.000 € clipul video!

Există un ziarist care în 2020 a donat PSD-ului 27.000 de euro și i-a împrumutat 90.000! Dar tot a ieșit pe plus: mai mult a luat decât a dat

Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

VIDEO. „Nu sunt ostatic, părinții mei sunt ostaticii!” Cum l-a zombificat tiranul Lukașenko pe jurnalistul capturat prin deturnarea unui avion

VIDEO. O bijuterie: cel mai „lung” gol din istoria Campionatului European. Programul de azi și mâine la Euro 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here