Scaunul lui Xi Jinping pare că se clatină. Un articol care-l critică pe actualul președinte chinez a păcălit cenzura regimului și a devenit viral, cel mai probabil cu ajutorul opoziției din Partidul Comunist Chinez, notează Fanatik.ro.
În ultimele săptămâni, un articol care-l ridiculizează pe liderul comunist Xi Jinping (68 de ani) a cunoscut o răspândire virală în China. Este un articol lung, de 40.000 de cuvinte, în care sunt enumerate toate greșelile comise de președintele chinez în ultimul deceniu.
Articolul respectiv, care a reușit să treacă de cenzura impusă de regimul comunist de la Beijing, trecea în revistă: campania de eradicare a oricăror credințe și religii independente; abuzurile și încălcările drepturilor omului; supravegherea strictă și controlul populației; propaganda și modificările făcute în manuale, mai ales în cele de istorie; întărirea controlului statului asupra întreprinderilor și suprimarea afacerilor private; conflictul cu Occidentul; spolierea avuției naționale prin investiții motivate politic în țările în curs de dezvoltare.
Autorul articolului arată felul în care Xi Jinping ar putea să piardă un al treilea mandat, prezentând cazurile tot mai dese de neînțelegeri și lupte între facțiuni din interiorul Partidului Comunist Chinez (PCC), scrie TFI Global.
„Anul 2022 va fi cel mai important punct de cotitură din viața lui Xi Jinping. Chiar dacă va reuși, printr-o minune, să-și asigure încă un mandat, el se va confrunta cu o mulțime de dificultăți și cu un eșec absolut în 2027”, menționează articolul devenit viral.
Autorul textului precizează și că un grup important de lideri ai PCC este nemulțumit de felul în care Xi Jinping conduce China.
La final, articolul menționează trei factori care ar putea duce la căderea regimului lui Xi Jinping:
- mistificarea datelor economice cu care se mândrește actualul lider al PPCC;
- distrugerea fundamentelor politice ale autorității sale;
- opoziția întregii birocrații chineze față de grupul din jurul lui Xi Jinping.
„Evaluați-l obiectiv pe Xi Jinping!”
Articolul, publicat pe un blog al expaților chinezi pe 19 ianuarie, semnat „Arca și China” și intitulat „Evaluați-l obiectiv pe Xi Jinping!”, a reușit cumva să treacă de zidul de cenzură ce înconjoară China comunistă și a devenit viral pe rețelele sociale, după ce oamenii l-au citit și au început să-l distribuie rudelor sau prietenilor de încredere.
Conducerea Partidului Comunist a încercat, în stilul său caracteristic, să blocheze în orice fel răspândirea articolului, dar a eșuat. Și asta din cauză că tinerii din China, deja obișnuiți cu cenzura exercitată de PCC, a reușit să ocolească mecanismul de supraveghere al partidului. E posibil însă ca și dizidenții din partid să fi contribuit la răspândirea articolului exploziv.
Mai mult, un fost profesor de ideologii politice la Școala Centrală de Partid, pe nume Cai Xia, a scris într-un articol recent că oficiali ai PCC vor face tot posibilul și vor folosi toate resursele pentru a-l împiedica pe Xi Jinping să câștige un nou mandat.
„Din cauza luptelor crude și sângeroase din sânul partidului, toți oficialii cu vechime înțeleg regula potrivit căreia trebuie să-ți alegi o tabără și apoi să lupți cu toată puterea pentru cauza acesteia, indiferent dacă este corect sau greșit”, scria Cai Xia.
Un raport intern îl acuză pe Xi Jinping că a pierdut războiul comercial cu SUA
Luptele între facțiuni din interiorul PCC sunt tot mai aprige, iar acest articol devenit viral a fost ultima bombă detonate în acest război intern. Dar nu este prima situație în care rivalii lui Xi Jinping ies în față pentru a denunța politicile acestuia. La începutul lunii februarie, Universitatea Peking, rețeaua WeChat și o parte din mass-media au conlucrat pentru a expune eșecul politicilor economice ale actualului regim.
Raportul îl acuza pe Xi Jinping că a pornit războiul comercial cu SUA, care, în cele din urmă, va afecta mai mult interesele chineze. În mod ciudat, acest raport a reușit să fie preluat de media și de rețelele sociale, în ciuda cenzurii.
„China a depășit Statele Unite în câteva domenii de mica importanță, dar este mult în urmă în altele, dintre cele mai importante”, se arăta în raportul respectiv.
„Și, cu tot mai multe companii chineze supuse sancțiunilor americane, precum Huawei, care are probleme pe piețele internaționale, cercetarea și operațiunile curente ale companiilor chineze sunt grav afectate, iar mulți studenți au dificultăți în încercarea de a pleca la studii în Statele Unite”, mai menționa raportul.
Documentul arăta că decuplarea chino-americană nu a avut niciun impact asupra industriei IT din SUA, în timp ce China a rămas mult în urmă. Astfel, raportul contrazicea intențiile lui Xi Jinping, care dorea să construiască un sector tehnologic global fără americani. Autorii avertizau că politica liderului chinez de decuplare a Chinei de industria IT din SUA este dezastruoasă pentru țara asiatică.
Luptele intestine din Partidul Comunist Chinez sunt tot mai vizibile și au potențialul de a-l da jos pe Xi Jinping la sfârșitul acestui an. Diferiți analiști specializați pe China sunt de părere că țara ar putea deveni mai democratică în următoarele 8-9 luni.
Din martie 2013, de când a devenit conducătorul Chinei, Xi Jinping a făcut o obsesie din a-și elimina rivalii și a-și executa adversarii. Totuși, în ciuda acestui comportament ce frizează paranoia, nimic nu pare să meargă bine pentru actualul lider. Acum, când Xi Jinping se află în fața unei revolte a oficialilor săi, rivalii și-au dat mâna pentru face lucrurile și mai rele pentru represivul președinte chinez.