luni, aprilie 15, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaUE va cumpăra muniție pentru Ucraina din afara Europei - probabil din...

UE va cumpăra muniție pentru Ucraina din afara Europei – probabil din Egipt și India. Franța ar putea livra avioane de luptă Mirage 2000

-

Franța pare să-și asume rolul de lider al coaliției occidentale pentru susținerea Ucrainei, după ce SUA a intrat într-un blocaj generat de republicanii controlați de Trump. La Conferința de la Paris, unde au participat 25 de lideri ai țărilor europene și unde s-a format coaliția pentru ajutorarea Ucrainei, s-au luat decizii majore, cea mai importantă fiind ridicarea veto-ului Franței în privința achiziționării de muniție din afara UE.

Situația poate fi rezumată astfel: Europa are bani pentru a sprijini Ucraina, dar nu mai are capacități de producție după ce, în ultimii 30 de ani, și le-a restrâns progresiv. Există miliardele necesare finanțării pentru comenzi de armament și muniție, dar nu are cine să le producă. Mărirea producție e lentă, ceea ce înseamnă că Ucraina nu poate beneficia de sprijin. Cel mai bun exemplu este că UE s-a angajat să livreze în martie 2024 un milion de obuze pentru Ucraina, dar după un an nu s-au putut produce decât 300.000.

Soluția propusă a fost ca UE să achiziționeze muniția de la țări care au stocuri mari, până când producția internă de armament va fi îndeajuns de mare ca să poată asigura necesarul. Între statele care au cantități uriașe de muniție pe stoc sunt Egipt, Africa de Sud, Turcia, India, Coreea de Sud.

Numai că, până acum, Franța s-a opus acestei rezolvări a problemei, insistând că banii UE trebuie să meargă către comenzi de armament din interiorul Europei, ca să asigure o dezvoltare pe continent. S-a ajuns astfel în blocaj, pentru că banii existau, dorința de a ajuta Ucraina exista, însă comenzile de armament nu puteau fi satisfăcute din cauza lipsei fabricilor necesare.

- Advertisement -

Luni, 26 februarie, acest impas pare să fi fost depășit. Franța și-a ridicat veto-ul și Europa va cumpăra muniție din exterior, pentru a o trimite apoi Ucrainei.

În aceeași zi, președintele ucrainean Zelenski a anunțat că tratează cu francezii pentru ca țara sa să primească avioane de luptă Mirage 2000. Dacă a fost făcut făcut public acest anunț, e foarte probabil ca lucrurile să fie destul de avansate, iar piloți ucraineni să se antreneze deja pe aceste aparate multirol de generația a 4-a. Ar putea fi vorba de 40 de avioane Mirage 2000, care ar urma să completeze cele aproximativ 60 de avioane F-16 pe care Olanda, Danemarca și Norvegia sunt gata să le livreze Ucrainei.

Mirage 2000 nu sunt atât de competitive precum F-16 și, din punct de vedere tehnologic, sunt la nivelul MiG-29. Însă sunt compatibile cu armamentul NATO, ceea ce le face foarte utile în lansarea de rachete aer-sol sau aer-apă pentru obiective terestre ori navale. Rachetele Storm Shadow și SCALP, ale britanicilor și francezilor, se lansează cu eficiență maximă de pe aeronave. Iar efectele lor s-au putut vedea în ultimele luni, când ucrainenii au distrus numeroase obiective-cheie ale rușilor la zeci de kilometri în spatele frontului ori în Crimeea.

- Advertisement -

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI: 

„N-aș bombarda Polonia acum, i-aș lovi pe români. Știți de ce? Au devenit prea aroganți. I-aș pune la locul lor“. Discuții în direct, la principalul talk-show de la Rossia 1

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -