Uciderea asistată, legiferată în Spania. Confruntare între Biserica Catolică și Partidul Socialist

0
4758
Eutanasie
Povestea adevărată a unei sinucideri asistate prezentată de televiziunea din Canada - Foto: YouTube/Captură

Partidul Socialist Spaniol, aflat la guvernare, a depus un proiect de lege în ce privește eutanasierea. Decizia a stârnit aprige controverse în parlament, unde reprezentanții Partidului Popular se opun legiferării morții asistate. De asemnea, Biserica Catolică nu e de acord cu o asemenea lege, reprezentanții acesteia fiind extrem de influenți în societatea spaniolă.

Eutanasierea implică prezenţa unui medic care să îşi asume un rol activ în oprirea vieţii unui pacient, în timp ce sinuciderea asistată implică furnizarea de către medic a unei substanţe letale pe care pacientul şi-o administrează singur.

Potrivit legislaţiei actuale, ajutarea unei persoane să îşi pună capăt vieţii este pedepsită cu închisoare de până la zece ani, dar 84% dintre spanioli sunt pentru dezincriminare, potrivit unui sondaj de opinie efectuat în 2018, anunță News.ro.

VIDEO. Reportaj CBC News, Canada, despre un caz de sinucidere asistată.

După ce două tentative anterioare de a schimba legea au eşuat din cauza lipsei sprijinului şi a încheierii premature a mandatului legislativului anterior, guvernul are acum o majoritate garantată, datorită sprijinului din partea formaţiunii de centru-dreapta Ciudadanos şi mai multor partide mici.

”Vorbim despre boli debilitante incurabile, fără soluţie, şi care pot provoca o mare suferinţă”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului, Maria Jesus Montero, adăugând că medicii care obiectează faţă de această practică vor avea dreptul să refuze să o aplice.

Biserica Catolică, care în mod istoric este un reper pentru opinia publică din Spania, consideră că eutanasierea este greşită din punct de vedere moral, iar principalul partid de opoziţie conservator, Partidul Popular, şi partidul de extremă-dreapta Vox vor la rândul lor ca procedura să fie în continuare ilegală. Mai multe state din lume au legalizat eutanasia, printre care Canada, Belgia și Olanda.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Finlandez, șocat de România: patron care amenință că nu dă salariile, jucători cu mașini de fițe, dar fără bani de benzină

* Razbunarea Brexit. Dureri de cap pentru Boris Johnson: Irlanda de Nord vrea să plece din Marea Britanie

* România, aurul și repatrierea din capul lui Dragnea! Isărescu anunță că prețul operațiunii e piperat

* Șefii Poliției din Chitila sunt cercetați penal pentru că au permis să fie omorâtă tânăra mamă care le ceruse ajutorul

* Prăbușirea unui dinozaur. Teodor Meleșcanu, la DNA pentru că a făcut jocurile lui Dragnea

* VIDEO. Cât de greu au aterizat și decolat avioanele în timpul furtunii Ciara care a lovit Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.