Partidul Socialist Spaniol, aflat la guvernare, a depus un proiect de lege în ce privește eutanasierea. Decizia a stârnit aprige controverse în parlament, unde reprezentanții Partidului Popular se opun legiferării morții asistate. De asemnea, Biserica Catolică nu e de acord cu o asemenea lege, reprezentanții acesteia fiind extrem de influenți în societatea spaniolă.
Eutanasierea implică prezenţa unui medic care să îşi asume un rol activ în oprirea vieţii unui pacient, în timp ce sinuciderea asistată implică furnizarea de către medic a unei substanţe letale pe care pacientul şi-o administrează singur.
Potrivit legislaţiei actuale, ajutarea unei persoane să îşi pună capăt vieţii este pedepsită cu închisoare de până la zece ani, dar 84% dintre spanioli sunt pentru dezincriminare, potrivit unui sondaj de opinie efectuat în 2018, anunță News.ro.
VIDEO. Reportaj CBC News, Canada, despre un caz de sinucidere asistată.
După ce două tentative anterioare de a schimba legea au eşuat din cauza lipsei sprijinului şi a încheierii premature a mandatului legislativului anterior, guvernul are acum o majoritate garantată, datorită sprijinului din partea formaţiunii de centru-dreapta Ciudadanos şi mai multor partide mici.
”Vorbim despre boli debilitante incurabile, fără soluţie, şi care pot provoca o mare suferinţă”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului, Maria Jesus Montero, adăugând că medicii care obiectează faţă de această practică vor avea dreptul să refuze să o aplice.