Prezentat public joi dimineță, trofeul Superligii a fost expus la Muzeul Fotbalului, în Centrul Vechi al Capitalei, unde va rămâne până sâmbătă seara, la ora 19.00. Apoi, el va fi dus la Ovidiu, județul Constanța, pentru a fi decernat Farului în caz că echipa lui Gică Hagi va învinge pe FCSB și va deveni campioană încă din penultima etapă.
Joi, de la ora 10.00, trofeul Superligii – care va fi decernat campioanei din ediția 2022-2023 a Superligii – a fost prezentat publicului la Muzeul Fotbalului, situat în Centrul Vechi al Bucureștiului (Strada Gabroveni, nr. 24).
Inspirat din motive tradiționale românești, trofeul a fost prezentat de Justin Ștefan (secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal), Vlastimir Vukadinovici (directorul de marketing al Superbet), Orlando Nicoară (reprezentantul eAD, compania care deţine drepturile TV ale Superligii) și Florian Popescu (șeful Serviciului marketing de la Monetăria Statului).
După festivitatea de joi, trofeul Superligii a rămas la Muzeul Fotbalului, unde va rămâne până sâmbătă, 20 mai, ora 19.00.
Vizitatorii Muzeului Fotbalului se pot fotografia cu trofeul în tot acest interval de timp, înainte ca rezultatele să decidă noua campioană a României, iar trofeul să ajungă la jucători.
Duminică dimineață (21 mai), trofeul va pleca spre Ovidiu, județul Constanța, unde în aceeași zi, de la ora 21.00, se va juca derby-ul Farul – FCSB. El va rămâne în posesia echipei lui Hagi, dacă aceasta va învinge. În caz contrar (meci egal sau victorie FCSB), trofeul va fi decernat o săptămână mai târziu, în ultima etapă, fie la Cluj-Napoca (după CFR – Farul), fie la Bucureşti (după FCSB – Rapid) – ambele meciuri fiind programate duminică, 28 mai, de la ora 20.30.
Înaintea ultimelor două etape, clasamentul arată astfel:
În cazul egalității de puncte, campioană va fi Farul, care n-a beneficiat de rotunjirea punctajului la înjumătățirea de la finalul sezonului regulat, așa cu s-a întâmplat cu FCSB.
Toți vizitatorii Muzeului Fotbalului, de până sâmbătă seară, vor fi incluși într-o tombolă al cărui premiu este tricoul de joc al echipei favorite din lupta la titlu, Farul sau FCSB, cu autografele jucătorilo. Detalii referitoare la înscrierea în tombolă veți primi la recepția muzeului.
Un trofeu pentru cel puțin 5 ani, înalt de 58,3 cm, greu de 5,2 kg și placat cu argint
În cadrul festivității de joi au fost prezentate detalii despre trofeul Superligii. Acesta are o înălţime de 58,3 centimetri şi o greutate de 5,2 kilograme.
Noul trofeu a fost realizat de Monetăria Statului dintr-un aliaj de metale specific monetare şi placat cu argint şi va fi folosit cel puţin 5 sezoane ale competiţiei. Pentru dezvoltarea lui, designerii s-au inspirat din teme şi motive tradiţionale precum Coloana Infinitului, dar şi referinţe din fotbalul internaţional.
Trofeul va avea inscripţionat numele câştigătoarei actualului sezon, acest lucru urmând să fie realizat la faţa locului, înaintea decernării.
„Este un trofeu pentru cel puțin 5 ani”
Oficialii prezenți la festivitatea de joi au prezentat detalii despre trofeul Superligii și despre competiția în sine. Declarațiile lor au fost consemnate de agenția Agerpres.
Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF): „Este un trofeu superb şi trebuie să le mulţumim celor de la Monetăria Statutului pentru asta. Acest trofeu ne obligă pe toţi să facem mai mult, iar anul viitor vom confirma ceea ce s-a întâmplat în acest sezon. Pentru că de la momentul în care partenerii eAD şi Superbet au venit lângă noi, anul acesta am avut cele mai bune audienţe. Cu siguranţă este cel mai bun sezon. De aceea, strălucirea acestui nou trofeu ne obligă să ducem Liga 1 mai departe şi să sperăm că vom putea să ne apropiem de ceea ce se întâmplă în fotbalul mare. (…) Se vede trofeul şi unicitatea lui, de aceea pot spune că două trofee asemănătoare va fi ceva aproape imposibil. Dar vor exista replici pe care le vom distribui către câştigătoarele titlurilor în sezoanele următoare. (…) Având în vedere locul pe care-l ocupă Superbet pe piaţa pariurilor, considerăm că parteneriatul va fi unul pe termen foarte lung. Aşa că acest trofeu va avea multe locuri de completat în ceea ce priveşte viitoarele câştigătoare ale Superligii”.
Vlastimir Vukadinovici, directorul de marketing al Superbet (sponsorul principal al Ligii 1): „Este un trofeu frumos, un pic neobişnuit, dar am încercat împreună cu designeri din străinătate şi din ţară să oferim ceva nou, un suflu mai fresh. De aceea vreau să mulţumesc Monetăriei Statului pentru deschiderea arătată în colaborarea cu noi şi pentru realizarea acestui trofeu. O replică şi următoarele trofee vor fi realizate în cel mai scurt timp. În cazul în care titlul se decide în ultima etapă, avem o variantă, e foarte interesantă. În următorii 5 ani, cel puţin 5 ani, nu avem în vedere o schimbare a trofeului”.
Orlando Nicoară, managing partner al eAD (compania care deţine drepturile TV ale Superligii): „Este cu siguranţă cea mai bună ediţie de campionat de când suntem noi implicaţi în parteneriatul cu LPF, adică din 2017. Şi ne dorim ca şi următoarele sezoane să fie cel puţin la fel de disputate ca acesta. Lucrăm pentru a creşte vizibilitatea competiţiei, audienţa la TV, cât şi audienţa pe stadioane”.
Florian Popescu, şef serviciu marketing al Monetăriei Statului: „Suntem onoraţi că Monetăria Statului a primit responsabilitatea realizării acestui proiect de importanţă majoră pentru fotbalul românesc. Pentru concretizarea acestui proiect, au contribuit 8 meşteri cizelori şi gravori din cadrul atelierelor Monetăriei Statului, în cele peste 120 de ore efectuate, pentru a modela metalul în scopul obţinerii trofeului Superligii. Pentru că toate operaţiunile de aducere a tablei de la forma iniţială la actuala formă au fost făcute manual de peste 8 meşteri din cadrul Monetăriei. Ei au transformat acest trofeu într-o adevărată capodoperă”.