Acasă Lumea Teroristul din Noua Zeelandă, fan Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, a...

Teroristul din Noua Zeelandă, fan Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, a trecut prin România

Autoritățile bulgare au anunțat vineri că au deschis o anchetă legată de vizita efectuată în Bulgaria, în noiembrie 2018, de extremistul de dreapta care a comis un masacru în două moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă, scrie AFP. Potrivit autorităților bulgare, bărbatul a ajuns în București în 15 noiembrie, de unde a închiriat o mașină pentru a ajunge în Ungaria.

 

Atacatorul un australian de 28 de ani, a fost în Bulgaria „din 9 până în 15 noiembrie 2018”, a precizat procurorul general bulgar Sotir Tsatsarov.

O anchetă a fost deschisă pentru a stabili dacă „versiunea sa, potrivit căreia voia să descopere locuri istorice și să studieze istoria țărilor balcanice, este corectă sau a avut alte obiective”, a adăugat procurorul.
Un atacator a ucis 49 de de oameni și a rănit peste 40 în timpul rugăciunilor vineri de la două moschei din Noua Zeelandă în cadrul celui mai grav incident de acest fel din istoria țării.
Acesta a ajuns în Sofia, din Dubai, în 9 noiembrie, închiriind o mașină și vizitând situri istorice în zece localități, potrivit procurorului.

Sejur pe axa Bulgaria-România-Ungaria

Pe 15 noiembrie, australianul Brenton Tarrant a părăsit Bulgaria cu o cursă aeriană cu destinaţia Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge mai departe în Ungaria, a precizat apoi procurorul general al Bulgariei.

Se pare că Tarrant ar mai fi efectuat un scurt sejur în Balcani şi în perioada 28-30 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia.

Extremistul de dreapta australian a postat pe internet înaintea atacului imagini cu încărcătoarele şi armele folosite pe care a inscripţionat texte cu referire, printre altele, la diferite evenimente şi figuri istorice în special din zona Balcanilor şi de pe vremea Imperiului Otoman, printre care şi domnitorii român Şerban Cantacuzino şi Ştefan cel Mare.

În inscripţiile sale ce fac referire la Bulgaria el evocă, potrivit Daily Mail, bătălia de la Belgranica din 1913, cea mai mare bătălie din al Doilea Război Balcanic, şi la prinţul Fruzhin, un nobil bulgar care a luptat împotriva otomanilor în timpul celui de-al Doilea Imperiu Bulgar.

Inspirat de cântece sârbeşti

De asemenea, în timp ce se îndrepta cu maşina spre moschee pentru atac, el ar fi cântat un cântec naţionalist sârb. Întrebat despre acest subiect la o conferinţă de presă, ministrul de externe sârb Ivica Dacici a răspuns că atacatorul din Noua Zeelandă „nu are nimic de-a face cu Serbia”. „Serbia nu are nicio legătură cu aceasta, noi nu cerem nimănui să răzbune nicio victimă sârbă în lume”, a mai afirmat Dacici, potrivit agenţiei DPA. „Nu ştiu cine l-ar fi putut inspira. Am văzut alte nume (naţionalităţi) pe listă, aşa că întrebaţi alte ţări ce legătură au ele cu aceasta”, a adăugat responsabilul sârb.

Atacatorul a postat şi un „manifest” prin care îşi motivează atacul. Titlul textului de 73 de pagini, „Marea înlocuire”, pare să facă referire la o teză a scriitorului francez Renaud Camus privind dispariţia unor „popoare europene”, „înlocuite” de populaţii ne-europene imigrate, şi care cunoaşte o popularitate în creştere în mediile de extremă dreapta, notează G4Media.

În imaginile cu încărcătoarele şi armele folosite se mai pot vedea inscripţii cu texte ce fac referire la ideile sale extremiste, la agresiunile sexuale comise de musulmani pakistanezi asupra unor fete în oraşul englez Rotherham, precum şi la Luca Traini, un simpatizant italian neonazist afiliat partidului Liga Nordului şi care în februarie anul trecut a rănit cu focuri de armă şase migranţi africani pentru a răzbuna uciderea unei tinere de 18 ani.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările