Tentativă de lovitură de stat în Ucraina, deghizată în „miting pașnic” și susținută de Rusia. Se viza răsturnarea lui Zelenski și instalarea unui guvern controlat de Kremlin. Serviciile secrete de la Kiev au dejucat planul

0
897
Imagini difuzate de SBU cu dovezi ale tentativei de lovitură de stat pusă la cale de ruși la Kiev

Forțele de securitate SBU ale Ucrainei au dejucat duminică o lovitură de stat sprijinită de Rusia care urmărea răsturnarea președintelui Volodimir Zelenski, ocuparea Guvernului și a Parlamentului și instalarea unei puteri pro-Kremlin, anunță serviciile secrete ucrainene citate de publicația britanică „The Telegraph“. Pentru aceasta, complotiștii sprijiniți de Moscova recrutaseră mercenari de la companiile de securitate private.

Planul prevedea o diversiune în centrul Kievului, pornind de la simularea unui miting pașnic, care urma să ducă la agitații și confruntări de stradă. Odată atrasă atenția asupra acestor incidente, coordonatorii loviturii de stat urmau să ocupe prin surprindere Parlamentul (Verhona Rada).

„Puciștii plănuiau să anunțe imediat «răsturnarea de la putere» a actualei conduceri politico-militare a Ucrainei. Apoi sperau să ocupe Parlamentul și să-i blocheze lucrările“, a comunicat SBU, care menționează că lovitura de stat era planificată pe 30 iunie, de Ziua Constituției în Ucraina.

Au fost publicate fotografii cu ofițeri de poliție care țineau în custodie mai mulți bărbați arestați duminică. Planul fusese pus la cale în regiunea Ivano-Fankivsk, din vestul Ucrainei.

Grupul de complotiști era cunoscut ca fiind unul de agitatori pro-ruși. Asupra lor și în ascunzătorile acestora s-au găsit depozite de arme care includeau puști de asalt, puști cu lunetă și pistoale, precum și cutii cu muniție, laptopuri cu informații amănunțite, telefoane mobile și notițe de mână cu instrucțiuni.

SBU: „Atentatorii plănuiau să împrăștie informații despre incidente în Kiev prin intermediul unor surse multiple, atât din țară, cât și din străinătate. Sperau să destabilizeze situația socio-politică în țară, pentru a favoriza acțiunile Federației Ruse“.

Capul loviturii de stat era „co-fondatorul unei organizații publice cunoscută pentru acțiunile sale anti-ucrainene începând cu 2015“.

În ultimii doi ani, începând cu 24 februarie 2022, au avut loc zeci de încercări ale Rusiei de a-l elimina pe Zelenski într-un fel sau altul ori de a răsturna actuala putere de la Kiev.

Odată cu răsturnarea puterii pro-rusești de la Kiev din iarna lui 2014, Rusia a declanșat agresiunea asupra Ucrainei. În februarie a invadat Crimeea, iar în martie a început invazia estului și sudului țării. Operațiunea n-a reușit decât în Donbass, într-o parte din regiunile Donețk și Lugansk, în rest populația situându-se de partea Guvernului de la Kiev.

Agenții rușilor s-au trezit izolați în restul orașelor unde au încercat să preia controlul deghizați în cetățeni obișnuiți, iar forțele de ordine au reușit să-i neutralizeze.

La Odessa a avut loc chiar un masacru: unități speciale rusești, disimulate în suporteri ai unei echipe de fotbal, au luat cu asalt clădirea administrativă, dar populația nu i-a susținut; atacatorii au fost încercuiți acolo, a izbucnit un incendiu, iar mai multe zeci de persoane au ars în interiorul clădirii.

Tot atunci, în perioada 2014-2015, odată cu agresiunea armată propriu-zisă și cu aceste atacuri hibride nerevendicate, Rusia a înființat și finanțat prin intermediari în Ucraina numeroase partide politice, organizații neguvernamentale, ligi, asociații și mișcări cu obiectivul de a provoca haos și de a răsturna puterea „naționalistă” pentru a o înlocui cu una pro-rusă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Noul Biroul Național al USR: Elena Lasconi n-a obținut majoritatea în conducerea partidului. Cum se împarte puterea

* Geoană a plagiat masiv în lucrarea de doctorat, relevă o anchetă a Emiliei Șercan. Sistemul era pregătit: dezmințirea a fost publicată înaintea anchetei!

Păruială la comasați. Ciolacu: Ciucă n-are onoare. PSD: „Un poznaș în slujba țării“. PNL: „PSD, ciuma roșie!“. Miza scandalului: de ce PSD vrea alegeri în septembrie, iar PNL – în noiembrie

Epidemia de voturi nule indică o fraudă masivă la europarlamentare! Creștere galopantă a numărului de voturi anulate: de la 2,93% în 2019 la 5,19% în 2024

VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.