Tensiuni uriașe între Rusia și Polonia. După ce Putin i-a acuzat pe polonezi de antisemitism și înțelegere cu Hitler, ambasadorul Moscovei a fost convocat urgent de guvernul polonez

1
2470
Vladimir Putin
Vladimir Putin și-a făcut un nou inamic - Polonia. Ministerul de Externe de la Varșovia l-a chemat pe ambasadorul rus pentru a-și arăta revolta față de declarațiile iresponsabile ale președintelui rus

Ministerul polonez de Externe l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta ferm faţă de „insinuările istorice” ale preşedintelui Vladimir Putin care a acuzat Polonia că înainte de război a încheiat o ‘înţelegere’ cu Hitler şi că a acţionat în mod ‘antisemit’ în acea perioadă, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

În prezent, sunt tensiuni puternice între Varşovia şi Moscova. Polonia, membră a NATO şi a Uniunii Europene, și-a exprimat temerile legate de tendinţele agresive din politica rusă, în special în privinţa Ucrainei.

Polonia şi-a exprimat „obiecţia fermă în faţa insinuărilor istorice făcute de cele mai înalte autorităţi ruse în ultimele zile”, a declarat un viceministru de externe, Marcin Przydacz, citat de agenţia de presă PAP.

Vladimir Putin a acuzat de două ori în ultimele zile Polonia că a încheiat o înţelegere cu Hitler în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Marţi, luând cuvântul la Ministerul rus al Apărării, el a afirmat că a luat cunoştinţă din arhivele recuperate din Europa de către Armata Roşie după 1945 că polonezii „au încheiat practic o înţelegere cu Hitler”.

Şeful statului rus a adăugat că un ambasador polonez la Berlin – pe care l-a numit ‘ticălos’ şi ‘porc antisemit’ – i-a promis lui Hitler ridicarea unui ‘frumos monument’ la Varşovia după ce liderul nazist a propus să-i ‘trimită pe evrei în colonii din Africa’.

În ajunul invaziei germane a Poloniei la 1 septembrie 1939, URSS condusă de Stalin şi Germania nazistă au căzut de acord să-şi împartă Europa de Est, într-un protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august.

URSS a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, într-un moment în care armata poloneză lupta fără speranţă împotriva forţelor germane. Sovieticii au ocupat o mare parte a teritoriului polonez. Germania a atacat URSS la 22 iunie 1941.

Ministerul de Externe de la Varşovia a subliniat vineri, potrivit agenţiei PAP, că Polonia „a fost prima ţară care s-a angajat în rezistenţa armată în septembrie 1939 împotriva armatei germane care era sprijinită de Uniunea Sovietică”.

Acesta a reamintit că agresiunea germană s-a soldat cu moartea a şase milioane de cetăţeni polonezi, dintre care trei milioane de evrei.

Rusia „caută să minimizeze responsabilitatea comună a Uniunii Sovietice în distrugerea păcii în Europa. URSS a fost între 1939 şi 1941 un aliat al Germaniei lui Adolf Hitler”, a adăugat ministerul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cine ține cu dinții de Secția Specială și nu vrea să se desființeze? Băsescu, Ciolacu și Dan Voiculescu!

* Chirieac, sinistru de cinic: „Este clar că nici acei bătrâni nu au vrut să moară, nici Chițoiu nu a vrut să-i omoare”

A fost arestat de Ceaușescu, a murit – ca și Ceaușescu – în ziua de Crăciun! Destinul unui ziarist disident

* VIDEO. Catedrala Notre-Dame renaște din propria cenușă! Primii turiști o vor putea vizita în 2020

* Năstase s-a supărat ca măgarul pe sat. Acuză jurnaliștii de la Recorder că n-au dat tot interviul în „30 de ani de democrație”

* VIDEO. De ce ne omorâm de Crăciun pe șosele? 10 cauze care aduc moartea la volan. 27 de români, uciși în două zile

* Va mai rezista Putin la Kremlin? Rușii, tot mai nemulțumiți de felul cum conduce

1 COMENTARIU

  1. nu si-a gasit inca nasul !!!….dar poate il pune dracul sa mai latre asa la luna,ca s-ar putea sa vorbim de bolsevicul asta la timpul trecut…..asa cade in cap de acolo de sus ca nu-o sa-l mai vezi din groapa marianelor…istoria nu iarta….sa puna boul mana sa citeasca !!!!…se apropie ai cu coasa de cat de curand,,,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here