Antrenorul Cosmin Olăroiu (51 de ani) a povestit la Digi Sport incredibila sa aventură, ca antrenor de fotbal, în China comunistă. Deși a reuşit o performanță extraordinară, câștigând titlul de campion cu Jiangsu Suning, românul nu și-a primit banii stipulați în contract (7 milioane de dolari salariul anual + 3 milioane de dolari bonusul pentru titlu), întrucât clubul s-a desființat! FIFA zice că nu are cum să intervină, banii par definitiv pierduți.
Compania chineză Suning, proprietara clubului Jiangsu Suning, deține și clubul Inter Milano, care tocmai a câștigat campionatul Italiei. De la triumful lui Jiangsu Suning în China (noiembrie 2020) au trecut 6 luni.
Cosmin Olăroiu spune că gruparea chineză (între timp desființată) nu şi-a plătit nici până acum angajaţii – antrenori, jucători etc. – și nici nu există semnale că ar avea de gând s-o facă.
Lucrurile au stat atât de grav la echipa chineză, încât Olăroiu și staful său au angajat un bucătar, pe care l-au plătit din banii lor ca să le facă mâncare!
I-a învins pe Cannavaro și Rafa Benitez
Olăroiu povestește că a avut mari dificultăți în a-i mobiliza pe jucătorii săi, care erau neplătiți. Cei 5 străini din lot – brazilienii Miranda și Alex Teixeira (foști la Inter Milano, primul și la Atletico Madrid, al doilea și la Șahtior Donețk), italianul Eder (fost la Inter Milano), Santini (Croația) și Wakaso (Ghana) – au făcut chiar și un soi de grevă, refuzând să se antreneze.
Și totuși, Olăroiu a reușit să-i mobilizeze și să câștige campionatul, furnizând o surpriză uriașă. Și asta, în condițiile în care adversare le-au fost echipe conduse de antrenori precum italianul Fabio Cannavaro (a cărui formație au învins-o în finală), portughezul Vitor Pereira (învis în semifinale), spaniolul Rafa Benitez, olandezii Jordi Cruyff (fiul legendarului Johan Cruyff) și Giovanni Van Bronckhorst etc.
Cei traşi pe sfoară de Jiangsu Suning şi-au căutat dreptatea la FIFA, dar fără succes. Forul mondial le-a transmis că nu are jurisdicție asupra unui club care nu mai afiliat, pentru că între timp s-a desființat.
Mărturia lui Cosmin Olăroiu
* „După un an în care împreună cu jucătorii am făcut eforturi foarte mari – am stat foarte mult închişi, pentru că se juca într-un sistem bubble şi stăteam cantonaţi cu lunile, doar pentru meciuri şi antrenamente -, la sfârşit, nici măcar nu ne-a mulţumit nimeni pentru că am câştigat titlul. Pe teren a fost singura sărbătoare că s-a câştigat titlul, în rest nimic.”
* „Deranjant e faptul că nu au avut curajul să ne spună. Dacă eu sunt preşedintele unui club, vin şi spun: «Asta e situaţia, să vedem ce putem să facem». Nici măcar nu au vrut să apară. O laşitate rar întâlnită. N-au veniti nici măcar să discute, nu mai vorbim de restul, de plăţi… Nu există aşa ceva pentru ei.”
* „Am trăit o mare minicună, aşa se numeşte. Am câştigat, după care totul s-a năruit. Imediat după câştigarea trofeului, preşedintele a declarat că e abia începutul pentru ce va face cu Jiangsu Suning. El ştia că nu e doar începutul şi că nu are cum să continue. Însă nu putea spune lucrul ăsta.”
* „L-am văzut şi pe Eder (jucător italian din echipa lui Olăroiu – n. red.). Vulcanic?! Păi, după ce munceşti un an şi nu te plătesc… Măcar puteau să ne dea banii pe mâncarea pe care am plătit-o noi! Vă daţi seama?! Dacă la echipa campioană a Chinei noi ne-am plătit mâncarea… Noi şi jucătorii străini, stând închişi acolo, am angajat un bucătar şi ne-am plătit mâncarea. Nici măcar nu i-a interesat lucrul ăsta.”
* „Nu mă aşteptam! Nimeni nu se aştepta. E o mare pată pentru fotbalul chinez ce au făcut ei! Acolo, lumea e preocupată de creşterea fotbalului, de creşterea nivelului. Se fac investiţii foarte mari, preocuparea e foarte mare. Şi vine o companie ca Suning care şterge totul într-un minut.”
* „Era greu să menţii un echilibru mental. Jucătorii erau neplătiţi. Am avut zile când jucătorii nu s-au antrenat pentru că nu au vrut, au refuzat. A fost greu de gm gestionat situația. Am discutat cu ei, au ieşit la antrenament, au făcut un antrenament… Câteva ture şi stretching, ca să nu fie amendaţi. I-ar fi amendat! Preocuparea lor era să le ia bani jucătorilor, nu să le dea! Să joci fără bonusuri, fără salarii…”
* „La meciul din semifinala cu Shanghai LPG, le-am spus: «Avem o şansă unică. Trebuie doar să daţi un bonus la jucători, să-i motivăm un pic». Nimic, zero! Dar au plătit 30 de milioane pe un jucător care nu a jucat niciun minut!”
* „Am mers la FIFA, pe ei nu-i interesează foarte mult. Au zis că nu au jurisdicţie, pentru că Jiangsu Suning nu mai e echipă afiliată la FIFA. Dar în 2020, când noi aveam de luat drepturile de la ei, erau echipă afiliată FIFA.”
Chiar și fără jucătorii străini, a ajuns până în finala Cupei Chinei
Campionatul Chinei se dispută în sistemul primăvară-toamnă (nu ca la noi, unde e toamnă-primăvară). În ediția de anul trecut, echipele din prima ligă au fost împărțite în două grupe de câte 8. Jiangsu Suning a încheiat pe locul 2 în Grupa A, la 8 puncte de liderul Guangzhou.
În semifinale, Jiangsu Suning a trecut dramatic de câștigătoarea Grupei B, Shanghai Port: 1-1 acasă și 2-1 în deplasare, după prelungiri (condusă din minutul 25, echipa lui Olăroiu a egalat în min. 78 și a punctat decisiv în min. 107).
În finală, Jiangsu Suning și-a reîntâlnit vechiul adversar din grupă, Guangzhou (antrenor Fabio Cannavaro), cu care a repetat „rețeta” din semifinale: 0-0 acasă, 2-1 în deplasare (goluri Eder și Alex Teixeira).
Returul finalei a fost pe 12 noiembrie 2020, ziua în care Olăroiu și jucătorii săi s-au încoronat campioni. A fost și ultimul meci în care au evoluat cei 5 fotbaliști străini.
Ulterior, în perioada 27 noiembrie – 19 decembrie, Jiangsu Suning a mai jucat 5 meciuri, toate în Cupa Chinei. Olăroiu s-a putut baza doar pe jucătorii chinezi, mult sub valoarea străinilor care, neplătiți, părăsiseră echipa.
Și totuși, Jiangsu Suning a ajuns până în finala competiției, pe care a pierdut-o cu 2-0 în fața lui Shandong Taishan. În formația câștigătoare au fost titulari patru străini valoroși: italianul Graziano Pelle, belgianul Fellaini, brazilienii Moises și Roger Guedes.
AVIZ celor care (ÎNCĂ!) mai insistă să ne angrenăm în… (AVENTUROASE/RISCANTE!!!!!) proiecte-investiționale de-anvergură cuuu… (ATÂT-de-)IMPREVIZIBILELE firme din R.P.Chineză, în care… FONDUL-COMUNIST și FAȚADA-capitalistă creează un… TALMEȘ-BALMEȘ despre a cărui evoluție NU poți fi NICIODATĂ sigur!!!
Este o lecție pentru toți cei care vor să intre în relații de afaceri cu China. Băieții cu ochii oblici mint cât pot de mult, până pun mâna pe contracte. Și pe patente. După ce fură tot, adio calul! Nu mai respectă nimic din ce s-a convenit, nu plătesc nimic. Vă trag preșul de sub picioare fără nici cea mai mică ezitare. Nu faceți afaceri prin China. Rămâneți fără nimic.