Najia era acasă cu cei patru copii ai ei (trei băieți și o fată) într-un sat din nordul Afganistanului, când talibanii au bătut la ușa ei. Ce s-a întâmplat cu ea e doar un mic preambul a ceea ce va urma pentru femeile din Afganistan, după ce talibanii au preluat Kabulul, scrie CNN. Asta, deși Emiratul Islamic a primis, într-o conferință de presă, că nu va există violență împotriva femeilor și că drepturilor lor vor fi respectate.
Fiica Najiei, Minizha, în vârstă de 25 de ani, știa că vor veni. Mama sa i-a spus că taibanii au mai fost și în cele trei zile precedente, cerându-i ca ea să gătească pentru 15 luptători.
„Mama mea le-a spus: «Sunt săracă, cum pot găti pentru voi?». Talibanii au început s-o bată. Mama s-a prăbușit și au lovit-o cu puștile lor”, a povestit Minizha.
Fata a strigat ca talibanii să se oprească. Aceștia s-au oprit pentru un moment, apoi au aruncat o grenadă în camera alăturată și au fugit, în timp ce flăcările se extindeau.
Najia, mama Minizhei, a murit din cauza bătăilor.
Precizare: CNN folosește nume false pentru Najia și Manizha, pentru a le proteja identitatea. Mai ales că fiica e încă în viață, iar talibanii controlează tot, inclusiv satul ei din provincia Faryab.
Drepturi câștigate, drepturi pierdute
Atacul mortal din 12 iulie asupra locuinței Najiei, din provincia Faryab, a fost un preambul pentru amenințările cu care se confruntă femeile din Afganistan acum, după preluarea de către talibani a capitalei Kabul.
În 10 zile, militanții talibani au capturat zeci de capitale de provincie, lăsate vulnerabile prin retragerea trupelor americane și a celor aliate, dar și prin capitularea celor afgane.
Viteza înaintării militanților i-a luat prin surprindere pe localnici.
Unele femei au spus că nu au timp să cumpere burqa pentru a se conforma regulilor talibanilor. Una dintre regulile de fier ale acestora spune că femeile trebui să aibă tot corpul acoperit și să fie însoțite de o rudă de sex masculin la ieșirea din casă.
Pentru femeile din Afganistan, pânza burqăi reprezintă pierderea bruscă și devastatoare a drepturilor dobândite de-a lungul a 20 de ani – dreptul de a lucra, de a studia, de a se deplasa și chiar de a trăi în pace. Femeile se tem că aceste drepturi nu vor fi niciodată recâștigate.
După ce SUA a invadat Afganistanul în 2001, restricțiile asupra femeilor s-au relaxat și, chiar și pe măsură ce războiul continua, un angajament local de îmbunătățire a drepturilor femeilor, susținut de grupuri internaționale,, a dus la crearea unor noi măsuri de protecție juridică.
În 2009, legea ‘Eliminarea violenței împotriva femeilor” a incriminat violul, căsătoria forțată și a făcut ilegală oprirea femeilor sau a fetelor de a lucra sau studia.
Talibanii promit să fie civilizați, dar afganii nu uită ororile din 1996-2001
De data aceasta, talibanii promit să formeze un „guvern islamic afgan incluziv”, deși nu este clar ce formă va lua guvernarea lor și dacă noua conducere va include femei.
Farzana Kochai, care a fost membru al Parlamentului afgan, spune că nu știe ce va urma. De asemenea, este îngrijorată cu privire la viitoarele sale libertăți de femeie.
„Este ceva care mă preocupă mai mult. Fiecare femeie se gândește la asta. Încercăm doar să avem un indiciu: li se va permite femeilor să lucreze și să ocupe un loc de muncă sau nu?”, a spus ea.
Un purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat luni că sub guvernarea lor, fetele vor avea voie să studieze. „Școlile vor fi deschise, iar fetele și femeile vor merge la școli, ca profesori, ca elevi”, a spus el.
Dar poveștile localnicilor de pe teren creionează un tablou diferit. Există o profundă neîncredere față de militanții care au produs atrocități în ultima lor guvernare.
Un alt purtător de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus, în prima conferință de presă oficială de la capturarea capitalei Kabul, că drepturile femeilor sunt foarte importante și vor fi respectate ”în conformitate cu legea Sharia”.
„Surorile noastre au aceleași drepturi, vor putea beneficia de aceleași drepturi. Vor putea avea activități în diferite sectoare pe baza regulilor noastre – în sectoare educaționale, de sănătate și altele. Vor munci cu noi, cot la cot. Iar comunitatea internațională, dacă are îngrijorări, am dori s-o asigurăm că nu va exista nicio discriminare împotriva femeilor – dar, desigur, în conformitate cu legea Sharia”, a spus Zabibullah Mujahid.
Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat „în special oribil şi sfâşietor să vadă că drepturile căpătate cu greutate de fetele şi femeile afgane sunt pe cale să le fie luate” în zonele aflate sub controlul talibanilor.
Când talibanii au condus această ţară, între anii 1996-2001, şcolile de fete erau închise, femeile nu puteau să călătorească şi nici să lucreze, fiind obligate să poarte în public burqa, un văl care acoperă întreg corpul şi chipul, cu o plasă din pânză la nivelul ochilor.
În acea perioadă, femeile nu-şi puteau părăsi domiciliul decât însoţite de un „mahram” (un însoţitor masculin din familia lor).
Flagelările şi execuţiile, inclusiv lapidările pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane.
Ca și cei din I.S.I.S…., sau ca ăia din Al-Qaeda înainte de I.S.I.S…., talibanii sunt niște… ANIMALE-SĂLBATICE (!), că oameni nu-i poți numi!!!
Iar cei care-i sprijină (MILITAR, POLITIC și PROPAGANDISTIC: Rusia-Putinistă și China-Comunistă!)… NU SUNT NICI EI ALTCEVA!!!
SENILUL-și-NĂIMITUL de Ion Cristoiu poate-și reconsideră, totuși, poziția…