joi, noiembrie 21, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina„Superofertă“ pentru AUR-iști: Medvedev a ieșit iar la hartă și propune ca...

„Superofertă“ pentru AUR-iști: Medvedev a ieșit iar la hartă și propune ca România să ia și Podolia, și Volînia, pe lângă Bucovina de Nord! Bugeacul i-ar reveni Rusiei, ca să controleze gurile Dunării

-

Alternativ cu amenințările privind folosirea bombelor nucleare, Dmitri Medvedev le face vecinilor Ucrainei noi oferte de împărțire a țării invadate de armata Rusiei în 24 februarie 2022. În urmă cu două zile, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse a apărut la postul Russia Today și a arătat, pe o hartă uriașă, noua propunere de tranșare a vecinului atacat.

Propunerea nu e nouă, a mai fost ventilată de Medvedev și în 2022, dar acum apar câteva modificări.

Polonia urmează să ia cea mai mare parte a jumătății de vest a Ucrainei, cu Luțk, Rivne, Lvov, Ternopil, Ivano-Frankivsk, până la Hmelnițki și Jitomir.

Ucraina ar fi redusă la un mic teritoriu în jurul Kievului.

- Advertisement -

Rusia ar urma să ocupe mai mult de jumătate din țară, până dincolo de Cerkasii, inclusiv zona Basarabiei de Sud (Bugeacul), până la gurile Dunării.

Ungaria ar lua Transcarpatia, cu zona Ujgorod.

Noutatea apare în privința României, căreia i se propune să ia nu doar Bucovina de Nord, cu Cernăuți, ci și întreaga regiune Vinnița, care cuprinde mare parte din regiunile istorice Podolsk și Volînia.

- Advertisement -

Pare o ofertă „irezistibilă“, dar în același timp o capcană pentru așa-zișii naționaliști din AUR și S.O.S.-Șoșoacă. Aceștia reclamă, în linie cu propaganda rusă, anexarea Bucovinei de Nord și a Bugeacului, ca fiind provincii românești care ni se cuvin de drept. Însă în cazul provinciei Vinnița nu există absolut nicio justificare pentru a revendica așa ceva.

De remarcat că Medvedev are totuși onestitatea de a arăta că, în viziunea Rusiei, nici nu încape discuție privind Bugeacul, care trebuie să rămână la Moscova. Explicația e simplă, Zona își păstrează imensa importanță strategică pe care o avea încă de acum 2-300 de ani. Prin ieșirea la gurile Dunării, Rusia are graniță cu România, poate controla traficul pe fluviu și are acces pe uscat la Dobrogea și portul Galați.

În plus – această implicație este de dată relativ recentă –, amenință direct și nemijlocit perimetrele de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

În mod implicit, Rusia nu recunoaște arbitrajul Curții Internaționale de la Haga, care a decis acum 15 ani că o parte din platoul continental din jurul Insulei Șerpilor îi revine României. Arbitrajul a fost între România și Ucraina, iar Kievul a acceptat decizia prin care țara noastră a obținut jurisdicție asupra unor foarte bogate zăcăminte de gaze naturale.

Ocuparea de către ruși a Bugeacului ar reseta toată discuția și ar face ca România să nu mai poată exploata aceste zăcăminte.

Este inutil de adăugat că toate aceste așa-zise „oferte“ nu au nicio legitimitate și nicio credibilitate. România a acceptat încă de la început granițele internaționale și a semnat toate tratatele – inclusiv Carta ONU – prin care se angajează că nu va încerca modificarea prin forță a granițelor actuale. În plus, revendicarea asupra Bucovinei de Nord și a Bugeacului este cel puțin discutabilă. Inclusiv recensămintele făcute de România după 1918 arată că, în Bucovina, românii nu mai erau majoritari, fiind al doilea grup etnic după ucraineni. Ponderea românilor s-a diminuat și mai mult de atunci. În ce privește Basarabia de Sud, ultimul recensământ releva că aici locuiesc peste 40% ucraineni, 20% ruși, 20% bulgari, în timp ce românii (botezați moldoveni) reprezentau doar 12,5%.

Singurul lucru pe care-l poate face azi România în mod onest este implicarea pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și pentru păstrarea identității minorității românești din Ucraina. Acest lucru se poate face cu succes (iar multe lucruri s-au realizat deja) cât timp Ucraina este independentă și interesată să adere la valorile europene, la Uniunea Europeană. Dacă țara ar fi ocupată de ruși, este evident că și în Bugeac și Bucovina de Nord s-ar institui același regim represiv, de teroare și cenzură, fără respectarea drepturilor elementare ale oamenilor, care există acum și în Rusia. În acest caz, n-ar mai încăpea nicio discuție despre vreun drept al minorităților, ba mai mult, foarte probabil ne-am confrunta cu un mare val de refugiați (posibil de ordinul sutelor de mii).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. George Simion „participă la efortul de destabilizare a Republicii Moldova“, confirmă oficial premierul Recean. Exact asta face și Rusia! Extremistul de la AUR a fost declarat persona non-grata peste Prut

1 COMENTARIU

  1. Despre Moldova ne spune mai Târziu … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -