Continuă mărturia doctorului Nicolae Decă, însoțită de toate halucinațiile ei. Un film SF care l-ar fi recomandat pe șoferul de ocazie al cuplului dictatorial pentru un rol la Hollywood (Los Angeles, California), nu pentru un refugiu mai la nord, tot pe Coasta de Vest, la Portland (Oregon). Fragment din volumul “Sfârșitul Ceaușeștilor”.
“În drum spre Găeşti, Nicolae Ceauşescu întreba continuu: «Vine Marian?». Am avut în spate o maşină roşie, o Dacie în care erau patru pădurari din Dragodana. Le-am spus că suntem urmăriţi de această maşină, care însă nu se apropia la mai mult de 500 de metri. «Nu, trebuie să fie o maşină albă», spuneau ei. Aveam să aflu că aşteptau maşina fratelui lui Marian Ivan, un break alb (altă minciună! – n.a.). Nicolae Ceauşescu m-a întrebat: «Ai auzit ce s-a întâmplat?». N-am ştiut ce să răspund. Era un răspuns important. «A fost lovitură de stat. Mergem să organizăm rezistenţa, vii cu noi?». Pistolul lui Neagoe (Raţ – n. a.) era îndreptat spre mine. Le-am răspuns: «Eu sunt în vârstă, sunt bolnav. Sunt medic. Am trei copii». Mereu întreba: «Vine Marian?». În dreapta, se făcea drumul spre Târgovişte, prin comuna Sperieţieni, Gura Şuţii, Văcăreşti. Neagoe (Raţ – n. a.) mi-a spus să fac la dreapta spre Târgovişte. Am spus că drumul e prost şi că eu cunosc foarte bine locurile. «De ce nu mergem prin Găeşti?», am întrebat. «Nu, mergem spre Târgovişte!». Prin comună se vedeau rar câte o femeie bătrână, câte un copil. Probabil erau toţi la televizor. Maşina roşie, cu cei patru pădurari, ne urmărea. În dreptul unei mori, Nicolae Ceauşescu zice să opresc. Am oprit. Apoi s-a adresat lui Neagoe (!!! – n.a.): «Hai să dăm un telefon!». Ea îşi ţinea tot timpul mâna stângă la piept, sub haină. Am aflat că era o foarte bună trăgătoare (!!!!! – n.a.). Din moară a ieşit o femeie care a spus că ei nu au telefon, dar la C.A.P., în spate cu 500 de metri, se află unul. Acolo, la C.A.P., oprise şi maşina roşie. Ceauşescu şi Neagoe (!!! – n.a.) au intrat din nou în maşină. «Mergem mai departe».”
Du-te, doctore!
Continuă fanteziile doctorului Decă, printre care se mai strecoară şi firave urme de adevăr.
“În comuna Văcăreşti, jiglerul de ralanti se înfunda. Am sesizat în faţa unei porţi că un locuitor spăla maşina, un autoturism Dacia 1300 de culoare neagră. Am oprit la doi-trei metri de acel autoturism şi le-am spus pasagerilor că nu mai pot continua drumul fiindcă trebuie să remediez defecţiunea. După ce am coborât din maşină, a coborât şi maiorul, care s-a îndreptat către cetăţeanul respectiv cu haina deschisă şi cu pistolul-mitralieră la vedere. L-a întrebat dacă are benzină. Acesta i-a spus că are 20 de litri şi atunci maiorul i-a spus: «Mergi cu noi şi-ţi dăm benzină la Târgovişte». Ulterior, acel cetăţean, despre care am aflat că se numeşte Petrişor Niculae, mi-a spus că a fost convins că şi eu sunt securist. În acel timp, Ceauşescu Nicolae şi Elena rămăseseră în maşina mea, iar apoi primul a deschis portiera. Petrişor Niculae – care, probabil zăpăcit, încerca să scoată benzină din rezervor – l-a recunoscut şi a strigat ceva la soţia sa, care venea din acea curte. Imediat l-am văzut urcându-se la volan şi demarând spre Târgovişte. Am urcat şi eu în autoturismul meu, a urcat după mine şi maiorul, am demarat după Petrişor şi l-am semnalizat să oprească, ceea ce s-a şi întâmplat, după parcurgerea unui kilometru.”
Ne despărţim aici, fără niciun regret, de doctorul Decă. Oricum, şi el s-a despărţit de noi fără să ne lase o mărturie serioasă. Ne-a lăsat doar senzaţia că întâmplările din acea zi l-au transformat într-un om mai liber şi mai bogat.
De ce voiau Ceaușeștii să scape de mașina lui Decă
Explicaţiile date de martori pentru schimbarea maşinii la Văcăreşti sunt mai degrabă puerile.
Doctorul Decă spune că “jiglerul de ralanti se înfunda” şi că trebuia să remedieze “defecţiunea” (asta nu l-a oprit să se întoarcă la Titu şi de acolo la Bucureşti, cale mult mai lungă decât cei câţiva kilometri până la Târgovişte).
Mărturia lui Decă intră în contradicţie cu cea a lui Petrişor Nicolae. Acesta susţine că maiorul Raţ “m-a rugat să-i împrumut benzină pentru a ajunge la Târgovişte, eventual să-mi achite pe loc contravaloarea acesteia”.
Şi pentru ca haosul să fie total, vine şi declaraţia maiorului Florian Raţ: “Cred că Decă a vrut să scape de ei. Maşina pârâia, se întrerupea contactul, iar şoferul a spus că nu mai merge. Cred că-şi făcuse un plan”.
Logica spune că motivul transbordării este cu totul altul, iar cei doi şoferi de ocazie nu au nicio legătură cu el. Decizia trebuie să fi fost luată de soţii Ceauşescu şi de maiorul Raţ, dintr-o raţiune evidentă: maşina lui Decă era dată deja în urmărire generală. După anunţurile repetate făcute la Televiziune şi la Radio, toată ţara căuta “Dacia roşie cu numărul 4-B-2646, care se îndreaptă de la Titu spre Târgovişte”. În aceste condiţii, ce nebun ar fi încercat să intre în oraş pe acel traseu, cu acea maşină? Ceauşeştii încercau să scape, nu să atragă atenţia asupra lor. De aceea au căutat, probabil, să schimbe maşina înainte de a ajunge la Târgovişte.
Şi atunci, de ce-ar minţi cei trei martori? Explicaţia e simplă: declaraţiile lor au fost făcute la scurt timp după evenimente, când erau fie exaltaţi, fie speriaţi, fie interesați. Nicolae Decă şi Petrişor Nicolae lucrau la propria legendă de revoluţionari care i-au înfruntat pe tirani, iar maiorul Raţ tocmai era judecat pentru vina de a-i fi apărat pe odiosul dictator şi pe sinistra sa soţie. Era vremea exceselor de tot felul.
Ulterior, martorilor le-a fost greu să-şi schimbe declaraţiile. Aveau de apărat propria onoare (toţi trei), privilegiile oferite de calitatea de revoluţionari (Decă şi Petrişor) sau chiar libertatea (Raţ).
Cursa Sălcuţa – Văcăreşti
- Plecarea: Sălcuţa (jud. Dâmboviţa) – 22 decembrie, ora 13.32
- Sosirea: Văcăreşti (jud. Dâmboviţa) – 22 decembrie, ora 13.55
- Durata: 23 de minute
- Distanţa: 39 de kilometri
- Viteza medie: 100 km/oră
- Maşina: Dacia 1300, culoare roşie, nr. 4-B-2646
- Șofer: dr. Nicolae Decă
- Pasageri: Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu, mr. Florian Raţ.
– Va urma –
–––––––––––––––––
Dacă doriți cărțile lui Grigore Cartianu despre evenimentele din decembrie 1989, le puteți comanda pe E-Mag:
- „Sfârșitul Ceaușeștilor” – https://www.emag.ro/sfarsitul-ceausestilor-grigore-cartianu-adv973-539-244-1/pd/EG9450BBM/
- „Crimele Revoluției” – https://www.emag.ro/crimele-revolutiei-grigore-cartianu-biblioteca-adevarul-544-de-pagini-cr-03/pd/DFNNQ8BBM/
- „Teroriștii printre noi” – https://www.emag.ro/teroristii-printre-noi-grigore-cartianu-528-de-pagini-cr-04/pd/DVP6R8BBM/
- „Cartea Revoluției” – https://www.emag.ro/cartea-revolutiei-biblioteca-adevarul-grigore-cartianu-1008-pagini-cr-01/pd/DGVZV6BBM/
Filmul „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea) poate fi văzut AICI.
––––––––––––––––––