luni, aprilie 15, 2024
AcasăNewsAu ajuns să se ancheteze între ei! PNL vrea să trimită comisie...

Au ajuns să se ancheteze între ei! PNL vrea să trimită comisie peste ANRE, care e controlată de PSD

-

Coaliția PSD-PNL a ajuns în faza la care unii cer anchetarea celorlalți. Deputatul liberal Gheorghe Pecingină solicită înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice felul în care ANRE, instituție controlată de PSD, și-a făcut treaba în scandalul exploziei costurilor în facturile la energie electrică și gaze.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie este controlată 100%, de foarte mulți ani, de PSD. Președinte e Dumitru Chiriță (ex-deputat PSD) – post pentru care primește 57.000 de lei pe lună. Acum câteva săptămâni, în conducere a fost cooptat, ca vicepreședinte, și Alexandru Stănescu, fost deputat PSD și fratele secretarului general al partidului, Paul Stănescu.

ANRE-ul condus de PSD poartă principala răspundere pentru dezastrul înregistrat acum pe piața energiei, unde românii se confruntă cu facturi uriașe la electricitate și gaze

ANRE poartă în totalitate răspunderea pentru situația la care s-a ajuns acum pe piața românească. O liberalizare a facturilor făcută cu picioarele, din prostie sau rea-voință, a dus la un haos generalizat și la prețuri aberante. Prețurile la gaze și energie electrică au crescut în toată Europa, dar nu ca în România, unde micii întreprinzători s-au trezit în decembrie anul trecut cu facturi și de 6 ori mai mari decât cele din noiembrie, iar unii consumatori casnici – cu facturi de 2-3 ori mai mari.

Această explozie a prețurilor a venit în ciuda faptului că majoritatea PSD-PNL a trecut prin Parlament o lege prin care, pretindeau guvernanții, prețurile vor fi plafonate până în aprilie 2022 la nivelul din iarna anului trecut.

- Advertisement -

În final, s-a dovedit atât că legea era prost făcută, cât și că PSD-iștii de la ANRE nu-și fac treaba, lăsând ca populația să fie jefuită de distribuitori de gaze, cât și ca patronii români ai micilor firme să fie falimentați.

Foștii deputați PSD Dumitru Chiriță și Alexandru Stănescu, președintele și vicepreședintele ANRE, sunt dați dispăruți de când a izbucnit scandalul

De când a izbucnit scandalul, PSD-istul Dumitru Chiriță și locotenentul său, Alexandru Stănescu, cei doi oameni care conduc ANRE, sunt dați dispăruți. Nu au făcut nicio conferință de presă și n-au anunțat nicio măsură pentru a contracara prăpădul.

Nu e prima oară când ANRE lovește direct în interesele a milioane de români. Conform înțelegerilor cu Uniunea Europeană, România ar fi trebuit să parcurgă un foarte lung proces de pregătire a pieței interne pentru liberalizarea prețurilor. Campaniile de informare a publicului și de sprijinire a consumatorilor să ia cele mai bune decizii, creșterea capacităților de producție și distribuție, legi și regulamente care să pună la punct cadrul în care urma să se desfășoare activitatea după liberalizare – acestea erau doar câteva dintre măsurile pe care România trebuia să le implementeze.

- Advertisement -

ANRE, Parlamentul și Guvernul n-au făcut absolut nimic din toate acestea până în primăvara anului trecut, când s-a anunțat, cu puțin timp înainte, că urmează să se liberalizeze prețurile! A fost un șoc pe care piața l-a resimțit în plin, majoritatea consumatorilor neștiind ce să facă. Nici cei care și-au renegociat contractele pentru furnizarea de energie n-au scăpat, deoarece multe firme au profitat de pasivitatea și complicitatea ANRE propunând contracte cu clauze ascunse și numeroase capcane legale.

Liberalul Pecingină vrea anchetă: „Mă surprinde tăcerea ANRE. Aceasta trebuie să devină o instituție în serviciul românilor, nu un sanatoriu al rentierilor de lux”

Liberalul Gheorghe Pecingină spune că ANRE a devenit un “sanatoriu al rentierilor de lux” și cere anchetarea acestei instituții capturate de PSD: „În toată nebunia ultimelor zile privind facturile la energie, mă surprinde tăcerea ANRE. Ei ar fi cei mai în măsură să răspundă și să ne lămurească în legătură cu cazurile de încălcare a legii de plafonare și compensare a prețurilor. Am de gând să le propun colegilor din Parlament comisie de evaluare a activității ANRE pe ultimul an și, dacă este cazul, comisie parlamentară de anchetă, pentru a vedea cum ANRE și-a exercitat atribuțiile de supraveghere a modului în care companiile de profil au aplicat prevederile Legii privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor.

În tot acest scandal, cel mai puțin vorbesc exact cei care ar trebui să vorbească cel mai mult, pentru că au cea mai mare responsabilitate în domeniu: domnii de la ANRE. Această instituție, aflată sub control parlamentar, are printre obiectele de activitate: ”monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor”. Exact aceste obiective par să fi fost date uitării de ANRE în privința aplicării legii de plafonare și compensare a facturilor la energie. ANRE trebuie să devină o institutie in serviciul românilor, nu un sanatoriu al rentierilor de lux“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dîncu zice că PSD și PNL ar putea candida pe liste comune în 2024, precum USL în 2012! „Participăm împreună la alegeri dacă vom câștiga în cultura colaborării”

* Moartea fulgerătoare a lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, din cauza unei bacterii. „Democrația a pierdut un campion”

* Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European, este o susținătoare a mișcării #Rezist din România

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (59) / Omul care prinde șoareci

* Ce mai face fugarul Mario Iorgulescu. ”Fizic este ciuruit, psihic este la pământ! Decât să stea în Italia ca la un fel de închisoare, ar prefera să vină în țară, să-și asume verdictul justiției”

* Putin le promite și celorlalți dictatori din țările ex-sovietice că-i ajută să rămână la putere în schimbul „alianței” cu Rusia, după modelul Belarus-Kazahstan

* Apelul intelectualilor ruși către Putin: „Dacă nu vom adera la NATO, ne vom transforma într-o provincie a Chinei”

* Surpriză: testul Covid din 16 decembrie al lui Djokovici apare negativ la verificarea făcută de „New York Times” și „Der Spiegel”! Australia investighează acum un fals în declarații al tenismenului sârb

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Este cat se poate de clar ca facturile uriase la gaze si energie electrica sunt rezultatul incompetentei politrucilor de la ANRE (care exact cu asta se ocupa, cu reglementarea pietei de gaze si de energie electrica) dar si rezultatul „muncii” incompetentilor de la Ministerul Energiei, care dupa 8 luni de guvernare PNL-ista a reusit sa tripleze (cel putin) pretul energiei electrice si al gazelor naturale.
    Ca ar trebui trimisi oameni care sa cerceteze ceea ce s-a intamplat si de ce autoritatile nu si-au facut treaba, asa este. Trebuie! Dar ce oameni? Tot incompetenti ca ei? Caci stim bine ce „loaze” se fac ca muncesc prin ministere si cate amante sunt prin agentiile banoase ale statului.
    Asa ca orice incercare a PNL de a cerceta activitatea ANRE este sortita din start ESECULUI. Si ceea ce se intampla acum nu este decat praf in ochii publici si o deprofesionalizare ingrozitoare a celor care lucreaza la stat. Multumim frumos PNL si PSD pentru ca nu faceti decat sa distrugeti statul roman. Vi-l mai amintiti pe Vantu care-i spunea lui Basescu: „intariti-va statul, domnule presedinte”? E, ceea ce faceti voi prin numiri politice in institutiile statului si prin angajari de persoane incompetenete in diverse pozitii din institutii publice si angentii nu faceti decat sa distrugeti statul roman. Stiu ca stiti ceea ce faceti si mai stiu ca nu va pasa decat de plinatatea buzunarelor voastre adanci si largi. Stiu ca sperati ca puroiul sa nu iasa la suprafata in mandatul vostru, dar pregatiti-va pentru ca statul roman nu mai suporta mult si va FALIMENTA. Stiu si ca asta va doriti, ca apoi sa dati vina unuii pe altii si tot voi sau oamenii vostri sa fiti in comisiile de cercetare a activitatii voastre. Sper ca esti multumit tovarase Rares Bogdan. Pui mai multe umere la distrugerea statului roman. Sper ca esti multumit tovarase Iohannis. Statul esuat este si rodul muncii dumitale. Felicitari, jegurilor umane ce sunteti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -