Se construiesc Spitalele Regionale Craiova și Cluj. Din costul total de 1,14 miliarde euro, 40% vin de la Banca Europeană de Investiții

2
2151
Spitalele Regionale Cluj (stânga) și Craiova (dreapta), conform proiectelor prezentate de Ministerul Sănătății și aprobate de Guvern și de UE, care le va cofinanța

Guvernul României a aprobat memorandumul în baza căruia se vor face două împrumuturi în valoare totală de 480 de milioane de euro, pentru a acoperi circa 40% din costul construirii Spitalelor Regionale Craiova și Cluj, a anunțat Ministerul Finanțelor. Valoarea totală a investiției va fi de 1,14 miliarde euro pentru aceste două unități.

Conform studiilor de fezabilitate, Spitalul Regional Cluj va costa 539,6 milioane euro, iar Spitalul Regional Craiova – 602,74 miliarde euro. Pentru fiecare din ele, România obține câte un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), suma totală pe care o poate accesa țara noastră fiind de 480 milioane euro, adică aproximativ 42% din costurile estimate.

În aprilie se semnase deja un alt acord de împrumut de la BEI, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru cofinanțarea investiției de circa 500 de milioane de euro pentru Spitalul Regional Iași.

Toate aceste mari complexe spitalicești, care vor deservi la standarde internaționale regiuni istorice ale României, trebuie să fie gata în 7 ani, adică până în 2028.

Potrivit Ministerului Finanțelor, responsabilitatea pentru implementarea și coordonarea proiectelor revine Ministerului Sănătății, pe o perioadă de 7 ani, data-limită de tragere a sumelor împrumutate fiind aprilie 2028. De asemenea, Ministerul Sănătății va urmări evoluția cadrului general a programării bugetare anuale.

Spitalele Regionale au fost promise de PSD în campania electorală din 2016. Liviu Dragnea însuși a venit și a girat, în repetate rânduri, la Antena 3, aceste angajamente electorale. Până la finalul legislaturii trecute, nu se făcuse însă absolut nimic, totul rămânând la stadiul de foaie volantă împărțită alegătorilor și prezentată cu emfază la televiziunile oligarhilor.

Promisiunile cu care PSD a câștigat alegerile din 2016 au rămas la stadiul de hârtie igienică. Abia de anul trecut au început demersurile pentru realizarea a 3 spitale regionale care vor fi gata în 2028. Dacă PSD s-ar fi apucat de treabă, conform promisiunilor, în 2017, s-ar fi scutit o întârziere de 4 ani

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cadou la „aniversarea” a doi ani de pușcărie: Liviu Dragnea mai rămâne după gratii cel puțin trei luni! Până la 27 august nu mai are voie să depună cerere de eliberare

* Adrian Năstase recunoaște că doi securiști grei l-au sfătuit să-l aducă pe Cozmin Gușă în PSD: generalul Iulian Vlad și turnătorul Dan Voiculescu

* VIDEO. Șoșoacă, vulgară în Parlament. Orban i-a tăiat microfonul, anarhista a strigat: „Dvs. nici măcar un minut nu rezistați!”

* VIDEO. „Patriotul” George Simion l-a confundat pe Eminescu cu Bamboi! Și din Bamboi a recitat, grav, în fața națiunii!

* Tolontan e anchetat de tabăra denunțătorului său, primarul Băluță! De dosar se ocupă soțul avocatei care a luat bani de la clanul Goleac, despre care au scris ziariștii. În tablou apar și două deputate PSD, dar și nașul fugar Daniel Dragomir

* Metrul pătrat de gazon din Sectorul 6 s-a ieftinit de 5,5 ori după venirea lui Ciucu în locul lui Mutu la Primărie!

* Emilia Șercan i-a distrus pe șantajiștii care conduceau Academia de Poliție: 3 ani de închisoare + 80.000 de lei daune morale + muncă în folosul comunității + funcții pierdute

* La o zi după Ion Dichiseanu, a murit un alt mare actor: Bogdan Caragea, consăteanul lui Grigore Cartianu

* Sinecură și pentru Carmen Dan: a fost angajată la Uniunea Notarilor Publici din România! Bani mulți, muncă puțină

* VIDEO. Mama jurnalistului răpit de Lukașenko: „L-au lovit la nas, i-au acoperit vânătăile cu pudră. L-au strâns de gât ca să scoată dovezi de la el”

* Finală fabuloasă în Europa League: Villarreal – Manchester United 11-10 la penalty-uri! Al patrulea trofeu pentru antrenorul Unai Emery

2 COMENTARII

  1. Apropo de promisiunile-MINCINOASE ale P.S.D.: aici, la CONSTANȚA, este (șiii… NU-DE AZI-DE-IERI!) nevoie… CA-DE-AER (!!!) de un NOU (!) spital-MARE (!), cu acoperire-REGIONALĂ (toată Dobrogea și chiar întreg Sud-Estul României!!!)!), argumentele fiind… MAI-MULT-DECÂT-EVIDENTE (PORTURI maritime-și-fluviale, TURISM – Litoral, Deltă, puzderia de situri-arhelogice, munții-ancestrali din județul Tulcea, formațiunile geologice și flora-și-fauna UNICATE din zonă! –, PESCUIT, AEROPORTURILE, CENTRALA-NUCLEARĂ, TRANSPORTUL-RUTIER-INTERNAȚIONAL peste granița cu Bulgaria ș.a.m.d.), mai ales ținând cont de AGLOMERĂRILE-de-ALOGENI, de TRAFICUL-UMAN datorat turismului și transportului internațional de pe șosele și de pe Dunăre și Marea-Neagră!!!

    Culmea este că acest P.S.D. care… AVEA TOATE PÂRGHIILE-PUTERII (centrale și, în acest caz, chiar și… locale!)… NU a susținut (CU-ADEVĂRAT!) insistența… propriului lor senator (de-Constanța), Nicolae Moga (care a tot avansat proiecte BINE-FUNDAMENTATE, ba chiar a obținut de la administrația-locală… TERENUL-IDEAL pentru construcție!), de a se face ȘI la Constanța un spital-REGIONAL, cu cofinanțare-europeană!!!

    „AMĂNUNT”-(Sic!)-IMPORTANT: Nicu Moga („măzărist” – Sic! – vechi/originar, cu trei mandate – 3! – consecutive de senator P.S.D., între 2008-2020!) NU era, în „Pesedea”, vreun… „disident”, vreun… „original”, vreun… „cârîitor”/”cârtitor”/”răzvrătit”, în-sfârșit: vreun… „antidragnist” (gen Chirica-de-la-Iași, de exemplu)… ci chiar… DIMPOTRIVĂ, adică „se-avea-bine/EXCELENT” cuuu… Dragnea-și-ai-lui!!!
    Asta DeMONSTREAZĂ că… NU S-A VRUT (!), pur-și-simplu, DE CĂTRE P.S.D., „LA-CENTRU/VÂRF”, daaaaaaa?!!!!!

    • La argumentele (repetăm: MULTE-și-EVIDENTE/DE-NECOMBĂTUT!) referitoare la IMPERIOASA (!) necesitate a unui NOU/MODERN (MARE-)spital-REGIONAL aici, la Constanța, adăugăm șiii… BAZA MILITARĂ S.U.A.-N.A.T.O. de la Aeroportul-Internațional din Mihail-Kogălniceanu, cu… INTENS TRAFIC-AERIAN și cu TRUPE-NUMEROASE ÎN-PERMANENȚĂ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here