Pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare vor fi externați după 10 zile, urmând ca restul perioadei de tratament s-o petreacă acasă, a decis marți ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a semnat și un Ordin în acest sens.
Noua procedură reprezintă o schimbare mare față de regulamentul de până acum și a fost adoptată la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, în baza unor studii temeinice.
Externarea pacienților cu forme ușoare va duce la scăderea presiunii pe spitalele care ajunseseră prea aglomerate
Până acum, România a internat bolnavii de Covid-19 indiferent dacă erau în stare gravă sau asimptomatici. Modificarea strategiei va duce, ca primă consecință imediată, la eliberarea unor locuri în condițiile în care tot mai multe spitale, în ultimele zile, s-au declarat copleșite de numărul brusc crescut de pacienți.
Potrivit ordinului de ministru semnat marți, 23 iunie, pacienții asimptomatici cu factori de risc și pacienții cu forme ușoare de Covid-19 vor fi internați doar în spitale de pneumologie sau de suport, nu și de boli infecțioase. Ei vor putea fi externați începând din a 10-a zi după internare, dacă medicii consideră că sunt în afara pericolului, “în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 de ore”.
Noile studii realizate de OMS arată că bolnavii de Covid-19 pot să iasă pozitivi la teste și după ce nu mai sunt contagioși
Testul de control se va efectua în a opta zi de la internare.
După externare, bolnavii de Covid cu forme ușoare sau fără simptome vor trebui să stea restul perioadei, până la termenul de 14 zile după internare, izolați la domiciliu. Așadar, un bolnav externat în a 10-a zi va mai sta 4 zile închis în casă.
Conform aceluiași Ordin de Ministru, pacienții cu forme medii și severe vor fi internați minimum 14 zile în spitalele de boli infecțioase și de pneumologie care dispun de secții de terapie intensivă sau până la ameliorarea simptomelor.
Schimbarea de abordare în ceea ce-i privește pe asimptomatici a fost recomandată de OMS după ce studiile au arătat că pacienții pot rămâne pozitivi la testare și după ce nu mai sunt contagioși. „Există rapoarte care evidențiază că pacienții pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios”, explică Ministerul Sănătății.
Foarte bine,in plus ar trebui ca persoanele publice ce fac pe vitejii,-inclusiv ciutacu,renata si alte vuvuzele ale Sputnik,ca nu exista virusul,instigand la nerespectarea minimelor recomandari ,sa fie lasati sa se trateze ei,dar izolati de restul ,fara doctori,pe care-i acuza si de fals in acte ,terorism si alte acuzatii grave!!
Exact ca la petrecerea organizată de Omul batistă la Cluj…de la 20 la 100!!..de la mască la prezervative covid..,de la infractori la infractori .. să-i vedem pe milițienii lui Vela că le dau amendă…. pentru nepurtarea măștii,pentru folosirea in formă continuată a încălcării stării de alertă de către patronii localului… pentru promovarea prostituție politice de către neuroparlamentarul limbric mic…doar el spunea că a avut doar 20 de apropiați !!!,…deci fiecare apropiat s venit cu două mașini !!!!…40 de mașini și 20 de apropiați …cât de jigodie ordinară poți fi….