Rusia despre Pactul Ribbentrop – Molotov: „A ajutat la extinderea graniței de vest a URSS cu circa 350 de kilometri. Nu era în dezacord cu legile internaționale”

1
2236

La împlinirea a 83 de ani de la semnarea odiosului pact Ribbentrop – Molotov, Ministerul de Externe de la Moscova a prezentat viziunea scandaloasă, revizionistă și cinică pe care Rusia de azi o are față de acel tratat care a făcut posibilă izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Înțelegerea dintre Hitler și Stalin, prin care Germania și URSS se aliau și-și împărțeau sferele de influență în Europa de Est și Centrală, este considerată azi de regimul Putin una care „nu era în dezacord cu normele internaționale” și care „a ajutat la extinderea graniței de vest a URSS cu 350 de kilometri”.

Pe 23 august 1939, Germania nazistă și Rusia sovietică semnau un tratat de alianță prin care se angajau să coopereze militar și economic, dar mai ales își împărțeau Europa printr-o anexă secretă. Hitler a eliminat astfel marea sa temere, aceea că, dacă atacă Polonia, s-ar putea confrunta la vest cu aliații anglo-francezi, iar la est cu sovieticii.

Pactul Ribbentrop – Molotov în istorie: a dus la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial și a stabilit o alianță între Germania nazistă și URSS, care și-au împărțit Europa centrală și de Est

La o săptămână după semnarea acordului, pe 1 septembrie 1939, Germania a invadat Polonia. Două săptămâni mai târziu, pe 16 septembrie 1939, Uniunea Sovietică făcea același lucru dinspre est. Polonia a fost împărțită în două: partea de vest, mai mică dar mai populată, a revenit Germaniei; partea de est, mai mare dar mai săracă, a revenit URSS.
În baza aceluiași acord, între Germania și Uniunea Sovietică s-au intensificat masiv relațiile comerciale. Rușii le-au trimis nemților cantități uriașe de materii prime de care aceștia aveau nevoie ca de aer pentru a fabrica armament. La rândul lor, sovieticii au primit acces la tehnologii militare de vârf, achiziționând schițe, specificații tehnice, licențe și echipamente pentru producerea de submarine, avioane de vânătoare, sisteme optice pentru tunuri și tancuri etc.

În 1940, cooperarea dintre Germania și URSS a mers mai departe. Nemții, cu spatele asigurat de ruși, au atacat și ocupat în primăvară Danemarca și Norvegia, apoi Franța, Olanda, Belgia și Luxemburg. Sovieticii au invadat Finlanda și au anexat țările baltice, precum și Basarabia și Bucovina de la România.

Cei doi aliați se pregăteau însă, în secret, de război unul împotriva celuilalt, în ultimele decenii ieșind la iveală numeroase dovezi că invazia Germaniei din URSS, petrecută pe 22 iunie 1941, a devansat nu cu mult invazia pe care Stalin o pregătea în teritoriile ocupate de Germania.

Timp de 50 de ani, Rusia a negat existența tratatului. Acum îl consideră perfect legal și foarte oportun pentru Moscova

Pactul Ribbentrop – Molotov a fost negat timp de 50 de ani de Uniunea Sovietică, între 1940 și 1990. În ultimii ani ai regimului comunist, în perioada de perestroika a lui Gorbaciov, Moscova a recunoscut, în sfârșit, documentul.

Perioada de dezgheț de la Kremlin a fost relativ scurtă, după venirea lui Putin la putere (în 2000) istoriografia rusă revenind la linia dogmatică din perioada sovietică.

Marți, la împlinirea a 83 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop – Molotov, Rusia a difuzat pe YouTube, Facebook, Twitter și Telegram un film scandalos, plin de minciuni și afirmații cinice, în care încearcă să acrediteze ideea că n-a fost nimic rău sau greșit în ceea ce s-a întâmplat pe 23 august 1939.

Ministerul de Externe al Rusiei pretinde că URSS ar fi încercat să pună pe picioare un sistem de securitate colectiv în Europa, în anii 1930, dar țările occidentale s-au opus. E o afirmație falsă, ministrul de externe Maxim Litvinov, din acea perioadă, a încercat într-adevăr o apropiere față de Europa, dar discuțiile s-au blocat din cauza lui Stalin. Acesta urmărea doar să „spargă” blocul statelor europene de la granița de vest a URSS, pentru a putea să pătrundă spre centrul continentului. În 1939, delegațiile franceză și engleză au încercat până în ultima clipă să semneze un tratat cu Moscova, dar Stalin l-a preferat pe Hitler pentru că aliații occidentali refuzau să-i satisfacă pretențiile teritoriale în Europa, pe când Germania s-a arătat deschisă la acest lucru.

Valuri de minciuni și dezinformări: Kremlinul rescrie istoria într-o manieră grosieră și cinică

O altă minciună spusă de ruși: „Este important de menționat că URSS a fost printre ultimele state care au semnat un astfel de tratat cu Germania”. Franța, Marea Britanie și majoritatea țărilor europene n-au semnat niciun astfel de pact de alianță cu naziștii, din contră.

Filmul continuă cu altă minciună, încă și mai sfruntată. Rușii pretind că pactul Ribbentrop – Molotov a fost foarte în regulă din punct de vedere juridic, iar istoricii ar fi de acord cu așa ceva!

Clauzele secrete de împărțire a sferelor de influență erau total respinse de americani, care din acest motiv blocaseră la un moment dat, cu 20 de ani în urmă, și tratativele de pace de la Paris, de după Primul Război Mondial. În plus, legile internaționale nu acceptă sub nicio formă ca două state să-și împartă teritorii și influență pe seama altor țări independente.
Ministerul de Externe al Rusiei pretinde însă: „Un pact a fost semnat de miniștrii de Externe ai URSS și Germaniei, Viaceslav Molotov și Joachim von Ribbentrop, la Kremlin. Potrivit istoricilor, acest pact nu era în dezacord cu normele legilor internaționale și nici cu practica statelor care acceptau înțelegeri de acest fel. Împreună cu pactul, părțile au semnat un protocol adițional secret, delimitând sferele de influență între URSS și Germania. Sfera de influență a Uniunii Sovieticecuprindea statele baltice, estul Poloniei (inclusiv vestul Belarusului și vestul Ucrainei) și Basarabia”.

După ce, vreme de 50 de ani, a pretins că URSS era o țară pașnică și care a fost luată prin surprindere de agresiunea germană în 1941, Moscova recunoaște acum că, din contră, Stalin nu-și făcea iluzii, știa că urmează războiul și că se pregătea intens pentru el. Cu cinism, rușii afirmă acum că pactul „a ajutat” imperiul sovietic să-și extindă granițele spre vest, fără să menționeze că acest lucru s-a făcut pe spinarea unor popoare și al unor țări prin a căror sprijinire, în acel moment, ar fi putut salva Europa de la războiul devastator.

Iată opinia Rusiei despre acest moment: „Istoricii spun că liderii Uniunii Sovietice nu-și făceau iluzii despre perspectivele pactului pe care îl semnaseră cu Germania și au înțeles că războiul era inevitabil. Era o chestiune de a câștiga timp. Pactul a ajutat la extinderea graniței de vest a URSS cu circa 350 de kilometri. Având în vedere circumstanțele, decizia guvernului sovietic de a semna un pact de neagresiune cu Germania a fost un pas forțat, deși natural și justificat, din moment ce nu a reușit crearea unei coaliții anglo-franco-sovietice“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* FSB pretinde că a și găsit vinovatul pentru uciderea Dariei Dughina: Natalia Vovk, o ucraineancă de 43 de ani, membră a regimentului Azov, intrată în Rusia împreună cu fetița sa de 12 ani

* Cum ar fi fost fabricată „asasina” Dariei Dughina. „Rusia a încercat să netezească pixelii neuniformi din imagine și să insereze o altă fotografie în certificat”

* „Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

* DOCUMENT. 17 înalți oficiali americani, scrisoare către Joe Biden: „SUA trebuie să înarmeze Ucraina ACUM, înainte să fie prea târziu. Războiul e într-un punct decisiv. Dacă Putin câștigă în Ucraina, aliații noștri estici sunt în pericol”

* Trădare la vârf: un general ucrainean din GRU a trimis Rusiei informații secrete. Încolțit, a încercat să-i împuște pe anchetatori

* VIDEO. Principalul propagandist al lui Putin recunoaște, în premieră, că Rusia are mari probleme cu producția de armament și cu mobilizarea populației

* Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

* „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* De ce refuză coaliția PSD-PNL-UDMR să ia măsuri reale împotriva scumpirii energiei: Guvernul va încasa 8,6 miliarde de euro în plus de pe urma creșterii prețurilor

* Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin. Va reacționa Biserica Ortodoxă Română?

1 COMENTARIU

  1. Deci pactul Ribbentrop-Molotov „nu era în dezacord cu legile internaționale”?
    Adica dupa mintea lui Javrov et comp. a fost legal sa intrii cu Armata Rosie in Polonia, Tarile Baltice, si Basarabia si apoi sa vii din urma cu trupele NKVD ca sa le arestezi elitele, pe cei mai buni si patrioti cetateni ai acestor tari si apoi sa ii executi pe majoritatea cu un glont in ceafa iar restul sa ii trimiti in „Arhipelagul Gulag”, unde sa mai executi o parte. Sa le distrugi limba, cel mai de pret bun al unui popor, asa cum au facut in Basarabia schimonosind limba romana cu o struto-camila de grai transnistrean impanat artificial cu multe cuvinte ale „marii si puternicei” limbi ruse – ascultati-l pe batranul circar sovietic Voronin cum vorbeste, sa le falsifici portul popular – in Basarabia si acum apar pe scena diversi rapsozi care interpreteaza cantece luate din Romania dar imbracati in camasi cu modele ucrainene, si nu in ultimul rand sa le suprimi istoria si sa o inlocuiesti cu o sarabanda de minciuni odioase (transformarea moldoveanului de dincoace de Prut si a munteanului in dusmani implacabili ai basarabenilor), falsi eroi (brigandul criminal Kotovsk) .
    Asta este „legalitatea” rusilor pe care o sustin app. 80% dintre ei. Si mai vorbesc filo-rusii din Europa ca este nedrept sa fie pedepsiti saracii si nevinovatii muscali cu ridicarea vizelor de catre rusofobii cei rai. Un popor deraiat care trebuie “develicorusificat”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here