După trei decenii, independența și așa relativă a statului Belarus se apropie de sfârșit: un acord între regimul Lukașenko și Moscova va permite, de acum încolo, ca trupele ruse să fie desfășurate în statul vecin “pentru a asigura ordinea publică”. Este, practic, sfârșitul autonomiei pentru Belarus, al cărui dictator, după ce a fraudat alegerile de astă-vară, a apelat la Putin pentru a înnăbuși protestele populare și pentru a se menține la putere.
Moscova i-a întins o mână de ajutor, dar nu pe gratis: ca să rămână președintele țării, Lukașenko a acceptat să devină marioneta Kremlinului. Rusia are în Belarus baze militare puternice, a primit cele mai importante intreprinderi industriale ale țării și, acum, dreptul de a trimite forțele Gărzii Naționale “ca să mențină ordinea”.
Ajuns la 66 de ani, Lukașenko nu mai este dorit de popor. Alegerile din vară au fost câștigate de reprezentanta opoziției. Dictatorul a falsificat însă rezultatele și s-a proclamat învingător și beneficiar al celui de-al 6-lea mandat în fruntea țării.
Oamenii n-au înghițit gălușca și au ieșit în stradă. De atunci, în fiecare săptămână au loc proteste în special la Minsk. Lukașenko a trimis trupele de represiune, care au împușcat oameni, au arestat mii de persoane până acum și au capturat liderii opoziției care n-apucaseră să fugă încă din țară.
Acțiunile forțelor lui Lukașenko n-au fost însă suficiente și populația continuă să protesteze.
În fața pericolului, dictatorul de la Minsk s-a predat complet Rusiei care abia aștepta să “facă ordine”.
Conform acordului Belarus – Rusia semnat vineri și citat de DPA, rușii pot trimite de-acum trupe în țara „pentru a asigura ordinea publică”.
Este déjà arhicunoscut – Moldova știe cel mai bine acest lucru – că, dacă apucă să intre într-o țară, rușii nu o mai părăsesc decât dacă sunt forțați.
În timp ce Rusia își extinde astfel, încă o dată, granițele către Vest, ajungând de data aceasta la frontiera NATO și UE (până acum, Belarus juca rolul de stat-tampon), propaganda de la Kremlin și puterea de la Minsk continuă să acuze Uniunea Europeană și SUA de imixtiune în treburile interne. Cetățenilor bieloruși și ruși li se spune că NATO strânge trupe la granița Belarusului și că desfășoară manevre periculoase și agresive.