Rusia continuă să aducă trupe în apropierea graniței cu Ucraina. NATO vrea să-și sporească prezența militară în România și Bulgaria

0
1155
Imagini din satelit cu echipamente militare rusești masate în apropiere de granișa cu Ucraina / FOTO: Profimedia Images

În timp ce Rusia continuă să mobilizeze trupe și tehnică militară la granița cu Ucraina, comandantul suprem al NATO în Europa – generalul american Tod Wolters – spune că Alianța ar trebui să-și accentueze prezența militară în România și Bulgaria.

Rusia continuă să mobilizeze trupe și tehnică militară la granița cu Ucraina, în ciuda asigurărilor pe care le dă că nu ar avea intenția unei invazii. CNN citează surse din serviciile de informații, potrivit cărora Moscova nu a încetinit deloc ritmul de desfășurare a efectivelor, deși are deja în apropierea frontierei peste 100.000 de militari.

Zilele trecute, Vladimir Putin le-a cerut americanilor ca NATO să nu se extindă în estul Europei.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat vineri că, potrivit ultimei evaluări a Guvernului SUA, Vladimir Putin nu a luat încă decizia de a invada Ucraina.

În ultimele zile, însă, Rusia a continuat să aducă noi trupe în apropierea graniței cu Ucraina, în ciuda faptului că președintele Joe Biden l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să detensioneze situația. Mai multe unități militare rusești au fost trimise în zona de frontieră în ultimele zile, au declarat pentru CNN surse apropiate serviciilor de informații.

Oficialii americani și cei ucraineni spun că au putut vedea dovezi că Rusia a început să folosească avioane și trenuri comerciale pentru a sprijini efortul militar.

Rusia pregătește invazia Ucrainei

Cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane estimează la peste 50 așa-numitele „grupuri tactice” de batalioane desfășurate la granița cu Ucraina și în preajma acesteia, iar alte 6 ar fi pe drum. Aceste grupuri pot include până la 900 de persoane fiecare.

Imagini recente surprinse din satelit, realizate de Maxar Technologies și furnizate CNN, arată că Rusia a masat trupe și echipamente la o distanță de până la 50 de kilometri de granița cu Ucraina. Imaginile arată o creștere, între 7 septembrie și 5 decembrie, a numărului de vehicule militare rusești în orașul Soloti din sud-vestul Rusiei.

Rusia pare să-și constituie un nou regiment în cadrul Diviziei a 3-a de pușcași motorizați, o divizie de infanterie a forțelor terestre ale Rusiei, potrivit expertului Michael Kofman. Rusia a mai trimis trupe la Voronej, Elnia și în Crimeea.

Congresmenul democrat Ruben Gallego, întors recent din Ucraina, a atras atenția căeste de urmărit, în evoluția prezenței rusești în apropierea graniței ucrainene, dacă vor fi chemate și forțe de rezervă.

Sprijinul SUA pentru Ucraina 

În tot acest timp, Rusia continuă să nege că s-ar pregăti de o invazie, dar Vladimir Putin a declarat că Rusia are dreptul de a-și apăra „securitatea” în fața unei potențiale extinderi a NATO spre est.

Administrația Biden încă analizează dacă să trimită mai multe arme și echipamente ucrainenilor, după ce în ultimele două luni au fost expediate:

  • rachete antitanc Javelin;
  • bărci de patrulare de clasă Island;
  • truse de prim-ajutor;
  • radiouri securizate;
  • aparatură electronică;
  • echipamente medicale;
  • motoare;
  • generatoare;
  • piese de schimb;
  • arme de calibru mic și muniție.

Oficialii ucraineni ar face însă presiuni și pentru a primi sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi rachetele sol-aer Patriot, potrivit unor surse citate de CNN.

Comandantul suprem al NATO în Europa vrea mai multe trupe în România și Bulgaria

Tod Wolters, generalul numărul 1 în ierarhia NATO în Europa, a propus Alianța ar trebui să-și accentueze prezența militară în România și Bulgaria, după desfășurarea de trupe rusești în apropiere de granița cu Ucraina, scrie Reuters, citând informații publicate de „Der Spiegel”.

Publicația germană nu-l citează direct pe comandantul suprem al NATO în Europa, dar spune că are informații că generalul ar fi cerut o „întărire a trupelor de pe granița de est” a NATO, în timpul unei videoconferințe cu șefii militari ai țărilor partenere.

Planul ar urma să „accentueze prezența NATO în România și Bulgaria, prin misiunea Enhanced Forward Presence” a Alianței, pe baza căreia NATO și-a stabilit prezența militară în statele baltice și în Polonia de est.

Accentuarea prezenței NATO în România și Bulgaria este un lucru cerut de guvernele ambelor țări. Vineri, secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, declara că NATO „va evalua constant nevoia ajustării poziției și prezenței noastre, mai ales în sud-estul regiunii, pentru că trebuie să fim siguri că-i putem proteja și apăra mereu pe aliații noștri de orice amenințare”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Planul diabolic al unui primar din partidul lui Ponta: incendierea propriei primării, ca să distrugă documente. Arestat preventiv pentru 30 de zile

* Tudorel Toader spune că nu el este autorul scrisorii anti-Kovesi din „Financial Times”, pe care și-a asumat-o în 2019! Mizeria a costat 40.000 de euro

* Uriașul aparat mobilizat s-o salveze pe Șoșoacă: RTV, Sputnik, Codrin, Ciuvică, Gușă, Roșca Stănescu, Flavia Groșan, Luju, Stiripesurse, Ortodoxinfo, postacii rușilor și ai AUR

Comisia Europeană urmărește „cu atenție și îngrijorare” deriva statului de drept din România, în regimul Iohannis-PSD

* „Asasinii lui Dragnea” se întorc: Florin Roman acuză forțe oculte în spatele „campaniei” care a dus la demascarea sa. Ce spune Tolontan

* Educatoarele prinse că furau de la gura copiilor de creșă își umpluseră casele, podurile și pivnițele cu dulciuri, carne, zahăr, ulei, chiar și praf de copt și castraveți murați

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (30). 21 decembrie: mitingul fatal

* VIDEO. Bănel Nicoliță, la ora adevărului după fuga în America: „A fost cel mai grav lucru din viața mea. Nu mi-am revenit nici acum!”

* Ziua în care Rusia n-a mai trimis spre Polonia gaze, ci bombardiere. Germania nu a primit nicio explicație

* O handbalistă din Iran a dezertat în Spania, după ce o româncă i-a dat jos vălul de pe cap, fără intenție, la Campionatul Mondial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here