Ajutor otrăvit: Rusia e acuzată că a trimis în Italia agenți GRU deghizați în medici

3
5868

Italia și Rusia au intrat într-un război al declarațiilor, după ce Moscova a fost acuzată că a infiltrat spioni GRU printre medicii trimiși la Milano, în epicentrul pandemiei de coronavirus, informează Mediafax.

Schimbul de replici dintre cele două țări, care nu au avut în mod tradițional conflicte directe, a apărut după ce cotidianul italian „La Stampa” a scris că materialele trimise de Rusia în Italia au fost inutile.

Săptămâna trecută, mai multe echipe trimise de autoritățile ruse s-au ocupat de dezinfecția unor spitale și a unor centre de îngrijire din nordul Italiei, scrie „Moscow Times”. Publicația notează că Vladimir Puțin s-a folosit de această situație pentru a exercita ceea ce se numește „soft power”.

„La Stampa” a mai scris joi că printre cei 104 medici și „specialiști” trimiși de Rusia se află ofițeri ai GRU – temutul serviciul secret al Armatei ruse, care purta același nume și pe vremea Uniunii Sovietice (până în 1991).

Afirmația din „La Stampa” a fost sprijinită și de un fost expert al NATO, Hamish De Bretton. „Fără îndoială că printre ei se află și ofițeri ai GRU”, a spus Hamish De Bretton.

Pentru specialiștii serviciilor secrete, afirmația este credibilă, cunoscute fiind metodele GRU în mai multe decenii de spionaj.

Ambasada Rusiei la Roma a reacționat, publicând un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova. Autoritățile ruse au caracterizat articolul din „La Stampa” că fiind „fake news de tip rusofob”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus al Apărării, Maria Zaharova, a afirmat că italienii din Milano i-au primit pe ruși cu aplauze și au cântat imnul Rusiei.

Activitate intensă a GRU în Europa

În 2018, Marea Britanie a acuzat Rusia că a trimis ofițeri GRU pentru a-l asasina pe agentul dublu Serghei Skripal, otrăvit cu o neurotoxină.

Alte acuzații au venit dinspre Franța: 15 spioni ruși au folosit Alpii francezi ca bază pentru operațiuni în întreaga Europă, a scris cotidianul francez „Le Monde” în decembrie 2019. Publicația pariziană a evocat o urmărire orchestrată de serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice.

Cei 15 ofițeri ai serviciului de informații al Armatei ruse (GRU), specializați în asasinate, au circulat pe continent începând cu 2014. Ultima prezență în Franța ar data în septembrie 2018.

Unul dintre cei 15 agenți ar fi fost identificat de Londra ca unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu neurotoxicul Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia, în martie 2018.

Skripal și fiica sa au supraviețuit, dar o femeie care locuia în regiune a murit după ce a găsit un flacon care fusese folosit pentru transportarea produsului toxic. Operațiunea a provocat un incident major între Moscova și Uniunea Europeană și a determinat serviciile secrete occidentale să caute vinovații.

Potrivit „Le Monde”, cei 15 ofițeri, care nu ar fi efectuat operațiuni pe teritoriul francez, au locuit în mai multe rânduri în mici localități precum Annemasse, Chamonix sau Evian (sud-estul Franței).

Aceștia făceau parte din Unitatea 29155 a celui de-al 16-lea centru de formare specială al GRU. „Această unitate se ocupă acum de asasinate, sabotaje sau sarcinile cele mai obscure”, precum recuperarea mesajelor din cutiile de scrisori folosite de spioni pentru a comunica între ei, arată sursa citată.

Cei 15 agenți, cu baza în Franța, ar fi operat, de-a lungul anilor, nu doar în Marea Britanie, ci și în Bulgaria, Muntenegru, Republica Moldova și Crimeea (ex-Ucraina).

În paralel cu dezvăluirile din „Le Monde”, Germania a acuzat Rusia că s-a aflat în spatele asasinării unui georgian la Berlin, în august 2019. Doi membri ai Ambasadei ruse, cărora Guvernul german le-a reproșat că nu au cooperat în această anchetă, au fost obligați să părăsească imediat Germania.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Primar PSD arestat când lua „șpagă de pandemie”: cu mască pe figură și mănuși de protecție! S-a ferit de covid, dar l-a lovit flagrantul

3 COMENTARII

  1. Mi s’a părut de râsul curcilor când am citit inițial știrea că rușii trimit ajutoare materiale și ‘umane’ (medici, asistente) pentru a sprijini IT ! Păi ăștia nu sunt în stare să’și ajute și protejeze propriul popor, ce vorbim de cetățenii altor țări ? Singurul scop al acestor criminali malefici este să atragă în plasa lor bolșevică, ticăloasă state slabe, să’și infiltreze cârtițele la ei, după care să ‘lucreze’ la atragerea acestora în zona lor de influență (exemple sunt nelimitate !).
    Personal, am fost și sunt surprins că premierul italian, sau chiar președintele nu au reacționat la acest demers ‘umanitar’ al reprezentanților malefici ai acestui stat rapace (chiar nu v’ați lămurit și săturat de mekla acestui criminal găunos venit din tenebrele iadului-Putin, sau cine o fi el ?!) ! JOS LABELE MURDARE ȘI CRIMINALE DE PE ITALIA, SIRIA, MOLDOVA, COREEA DE NORD (împreună cu China !), CUBA, VENEZUELA … 👹👺😱

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.