Mii de străini, printre care 15 români, nu pot fi „extrași” din Afganistan. Talibanii au construit „un zid de oțel” în jurul aeroportului controlat de americani

0
1377
Aeronava militară de transport Hercules a evacuat din Kabul, până la urmă, un singur român. Restul au fost împiedicați de talibani să ajungă la aeroport. FOTO: MApN

Criza umanitară din Afganistan tinde să ia proporții după ce talibanii victorioși au construit “un zid de oțel” în jurul aeroportului din Kabul, împiedicând mii de cetățeni occidentali, dar și de afgani să mai ajungă la avioanele salvatoare, notează “The Times”. Printre cei afectați direct sunt zeci de români rămași blocați în teritoriul ostil.

Cursele aeriene trimise de Europa și America pentru a evacua oamenii din Kabul pleacă pe jumătate goale sau, uneori, de-a dreptul fără pasageri. Avionul militar de transport Hercules trimis de Armata română la Kabul, pentru a evacua 16 cetățeni români, a plecat, până la urmă, cu unul singur la bord, restul de 15 nereușind să mai ajungă la aeroport.

Situația este generalizată, afirmă surse multiple, iar oficialii americani spun că nu au posibilitatea tehnică de a debloca drumurile către aeroport.

Situație generalizată: talibanii biciuiesc sau bat cu țevi de plastic pe oricine încearcă să străpungă blocajul și să se apropie de aeroport

Talibanii au avertizat deja populația locală să părăsească aeroportul, iar celor care vor să plece li s-a transmis să renunțe la intenția de a ajunge acolo. “Nu vrem să fiți răniți”, au amenințat voalat mesagerii talibani.

Și alte aeronave au fost în situația celei românești. Un avion olandez a plecat de pe aeroportul din Kabul de-a dreptul gol, pentru că persoanele care trebuiau evacuate nu reușiseră să străpungă barajul instalat de talibani. Surse britanice au declarat că un avion trimis de Marea Britanie a plecat cu jumătate din numărul de oameni prevăzut pentru că 70 de cetățeni britanici și afgani n-au putut ajunge la aeroport.

Potrivit martorilor oculari, talibanii trag focuri de armă în aer și bat cu țevi de plastic persoanele care încalcă zona de carantină pe care au instituit-o în jurul aeroportului.

Un fost traducător al trupelor britanice, pe nume Tokhi (34 de ani), a relatat că a fost “biciuit și insultat” de talibani și întors din drum, după ce i s-au cerut actele și a fost împiedicat să ajungă la hotelul unde stau britanicii.

Scenele descrise de presa occidentală sunt apocaliptice. Mulțimile de afgani care tălăzuiesc la zidurile aeroportului sunt asemănate, de cei care le văd, cu “mulțimi de zombie”.

Haosul e de nedescris, listele cu cei care urcă în avioane sunt făcute pe bucăți de hârtie unde sunt scrise numele celor vizați. Soldații britanici, impresionați, sunt puși în situații imposibile, pentru că nu-i pot lua pe toți cei care vor să fugă și sunt nevoiți să respingă zeci de afgani disperați.

Americanii fac presiuni asupra regimului taliban să-i lase pe oameni să plece

Wendey Sherman, adjuncta secretarului de stat al SUA, afirmă că americanii fac acum presiuni asupra talibanilor să-i lase pe oameni să plece, după ce fundamentaliștii islamici și-au încălcat deja promisiunile, blocând accesul spre aeroport.

Patru civili britanici procesează în acest moment în mod voluntar aplicațiile pentru vize, după ce oficialii care ar fi trebuit să se ocupe de asta au lăsat totul baltă și au fugit.

În acest timp, autoritățile britanice par rupte din alt film. Generalul Sir Nick Carter, șeful forțelor armate terestre, a afirmat miercuri că armata “colaborează foarte eficient cu talibanii”. Dominic Raab, secretar de externe britanic, și-a luat concediu vinerea trecută și a refuzat să și-l anuleze în ciuda situației critice și a insistențelor consilierilor săi.

Pe de altă parte, un consultant independet care încearcă să ajute afganii să ajungă la aeroportul din Kabul a transmis către Biroul de Externe britanic că oamenii deja autorizați pentru plecare sunt întorși de la aeroport chiar de către britanici.

Curse către Germania, Australia, Olanda, Franța și Italia au plecat cu doar câteva zeci de oameni la bord din cauza blocadei instituite de talibani.

În acest moment, în Afganistan se știe că mai sunt 33 de cetățeni români, dintre care 16 au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Orban, zdrobit în BPN al PNL, la vot, de „tabăra Cîțu”: 47-1. A fost singurul care s-a opus numirii lui Dan Vîlceanu în postul de ministru al Finanțelor

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* „Monstrul din Fundeni” a avut mulți complici în uciderea educatoarei: polițiști de la Secția 7, procurori, judecători. Individul a devenit o fiară după ce și-a călcat cu mașina copilul de 2 ani

* VIDEO. Joe Biden: „De ce să lupte și să moară soldații americani într-un război pe care afganii au refuzat să-l poarte?” / „Am făcut planuri, împreună cu liderii afgani, dar ei au renunțat la luptă și au fugit din țară” / „Guvernul afgan a descurajat SUA din a organiza un exod în masă”

* Faliment european al fotbalului românesc: Steaua Roșie Belgrad – CFR Cluj 4-0! FCSB, CSU Craiova și Sepsi au capitulat de mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here