vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăLumeaRomânia, trezeşte-te şi ia aminte! Ce se întâmplă pe drumurile Canadei când...

România, trezeşte-te şi ia aminte! Ce se întâmplă pe drumurile Canadei când ninge pe rupte. Galerie FOTO

-

În timp ce în România, când ninge puţin mai zdravăn, se închid scurtele autostrăzi şi se blochează Capitala ţării, în alte locuri din lume unde zăpada face ravagii nimic nu se schimbă pentru şoferi.

Este deja ultracunoscut exemplul Canadei, dar funcţionarea impecabilă a serviciile de deszăpezire e ceva firesc şi în centrul şi nordul Europei, din celebrul Rovaniemi finlandez până în alte puncte ale Scandinaviei şi mai la sud, în Germania sau Austria. Başca la celălalt capăt al lumii, în Japonia, ori peste tot pe glob în lumea civilizată.

Când asişti din afară la bătălia politică din România poţi avea falsa impresie că există un beneficiu imens al cetăţeanului de pe urma acestei lupte pe viaţă şi pe moarte.

- Advertisement -

În realitate, dezastrul din serviciile publice de orice fel, de la intervenţiile de urgenţă (cazul Arafat-Colectiv) la sistemul sanitar sau Educaţie, arată adevărată faţă a politicului, a statului, a celor care folosesc impozitele şi taxele oamenilor pentru a nu returna contribuabililor nimic altceva în afară de… nimic.

În ultimele zile, a nins abundent la Montreal şi în alte zone ale Ţării Arţarului. Nu este tocmai o bucurie pentru şoferi, dar nu din cauză că se blochează vreun drum. Nu, aşa ceva e rara avis!

„De când sunt aici de ani buni, n-am văzut niciodată autostrăzile blocate. Când ninge, maşinile de curăţat carosabilul sunt ca la furnicar. Pe autostradă, ei dau cu sare şi chiar dacă asfaltul nu e la negru, nimeni nu se poate plânge, se circulă mai încet, dar foarte bine. Pe străzile mici, nu dau cu sare, doar curăţă şi dau zăpada în lateral, apoi vin şi o ridică, o duc în depozite speciale imense şi o topesc”, spune Marius Mureşan, stabilit din anii 90 în provincia canadiană Quebec.

- Advertisement -

Românul emigrat în Canada a trimis redacţiei şi mai multe imagini surprinse după căderea bruscă a zăpezii în dimineaţa zilei de miercuri, 19 februarie, care i-a luat pe toţi pe nepregătite, dar nu şi pe cei care sunt plătiţi să nu lase zăpada să complice viaţa omului de rând.

„Nu era anunţată o schimbare atât de bruscă a vremii. Azi-noapte a fost – 18 grade Celsius, dar de fapt se simte ca la -27 grade Celsius. De dimineaţă, a venit un fel de furtună de zăpadă, abia dacă vedeam casa de peste drum. Dar în acelaşi timp, maşinile se mişcau continuu să curăţe străzile. Aici a căzut zăpadă de 50 de centrimetri săptămâna trecută, dar autostrăzile nu s-au închis. Deşi e vânt puternic, mută zăpada de pe o parte pe alta. Se schimbă vremea la două-trei ore, dar totul merge brici. Vă trimit poze să vedeţi cum arată o parcare abia curăţată, unde e parcată o maşină iar în spatele ei e un munte de zăpadă”, ne-a transmis românul.

În timp ce maturii nu se dau pe spate după o ninsoare abundentă, pentru copiii lor acoperirea cu nea a pământului de jur-împrejur este o filă de poveste. Unii dintre ei, ca să nu-şi lase părinţii la greu, pun şi ei mâna pe lopată şi ajută la curăţenie din faţa casei. O fac însă pentru bucuria aşternutului alb, bine echipaţi şi antrenaţi.

„La şcoală stau la clase, e cald şi bine, dar când ninge îi scot şi câte o oră afară. Le place să se joace în zăpadă, dar se şi călesc”, spune Marius Mureşan.

Omul nu e profesor de deszăpezire, dar a învăţat bine lecţia iernii lungi şi grele. E de loc din Topliţa, unde iernile sunt grele şi ninge mai mult, dar nimic nu se compară cu ce-a trăit în Canada din perspectiva vremii feroce.

Dar s-a obişnuit. Şi s-a adaptat.

Ca orice canadian de-al locului sau sosit aici prin emigrare, ştie acum cum să facă faţă luptei cu nămeţii, fără să facă din asta un act de bravură, nici o corvoadă.

Însă adaptarea funcţionează, iar un exemplu sunt cizmele speciale.

„Fără ele, nu ai ce căuta afară! Sunt cu o talpă groasă de gumă, apoi piele în partea de jos, plus căptuşeală bună mai sus”, explică românul din Montreal, dezamăgit că ţara sa natală n-a învăţat mai nimic din relaţia stat-cetăţean întâlnită în lumea liberă, fie că e vreme bună sau vreme rea.

„De ce la ei se poate şi la noi nu nici măcar pe departe? Pentru fac asta de foarte mulţi ani, s-a creat o competenţă, un management profesionist, iar cei care câştigă licitaţii de deszăpezire nu-şi permit riscul să dea rateuri, altfel dispar din peisaj, ba chiar dau socoteală. Sigur, avantajul firmelor aici e că nu trebuie să dea şpăgi pentru a obţine contracte. În România, această practică lasă firmele fără bani mulţi, care se duc în aşa-numitul parandărăt, iar cu bani puţini nu poţi face nimic bine”, spune Marius Mureşan.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* OPINIE. De ce blochează PSD formarea unui nou Guvern Orban, iar Ciolacu spune că nu vor fi anticipate?

* Blestemul Diamond Princess. Un al doilea român aflat la bordul navei de croazieră, infestat cu coronavirus

* Mizerie PSD-istă la Ministerul de Externe. 111 diplomați au fost promovați cu pile de partid

* VIDEO. A cântat la vioară în timp ce era operată pe creier. Intervenția a durat 4 ore și a fost un succes

* Brexit: veste proastă pentru România. Marea Britanie nu mai acceptă muncitori necalificați!

* Tăriceanu, un dictator tot mai mare, într-un partid tot mai mic. Contestatar executat cu sânge rece

* Barurile și cafenelele mai pline cu elevi ca sălile de clasă. Chiulul, fenomen de masă în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -