Unii din infractorii investigați și prinși au luat șpăgi și dispun de sume mai mari decât tot bugetul instituției care-i anchetează, a afirmat luni Crin Bologa, procurorul-șef al DNA. În ultimii 6 ani s-au instrumentat în România 770 de dosare care vizează mită totală de un miliard de euro.
Crin Bologa a afirmat, potrivit Agerpres, că instituția sa trebuie să facă eforturi pentru a ține pasul cu metodele tot mai sofisticate folosite de infractorii implicați în acțiuni de corupție. Inculpații DNA sunt, de obicei, persoane instruite, cu relații și acces la consilieri care-i învață cum să-și ascundă mita sau s-o introducă în circuit fără să lase multe urme, a arătat șeful DNA.
Totuși, anchetatorii reușesc să-i descopere, de obicei, pe marii corupți (în general, funcționari ai statului român) din cauza unor greșeli tipice. Fie cheltuieli mult peste câștigurile legale, fie declarații de avere necompletate, fie rude care încep brusc să se îmbogățească – atunci când infractorii încep să treacă pe numele apropiaților bunurile încasate ilegal. În multe cazuri, funcționarii divorțează subit (și formal) de soție, care dintr-o dată devine foarte bogată.
Funcționarii statului român au o mare predilecție pentru banii cash, spune Crin Bologa. În cazul celor cu poziții înalte în administrație și care primesc șpăgi mari, aceștia folosesc circuite economice complexe, pentru a scăpa de verificările procurorilor.
Lupta cu acești oameni deveniți milionari din corupție este grea și pentru că, adesea, procurorii anchetează potentați care au mai mulți bani decât tot bugetul DNA.
Deși Bologa n-a spus acest lucru, se înțelege că banii făcuți din corupție și relațiile îi ajută pe infractori să cumpere influență, să intervină politic și să comande campanii de presă, de obicei la televiziunile oligarhilor.
Crin Bologa despre lupta împotriva marii corupții în România
„Evoluţia actuală a investigaţiilor noastre arată că infracţiunile de corupţie şi cele asimilate infracţiunilor de corupţie, dar şi disimularea produsului infracţiunilor sunt comise în moduri din ce în ce mai sofisticate, utilizând circuite financiare complexe, răspândite în diferite jurisdicţii, pe teritoriul mai multor state. Inculpaţii din dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt, în general, persoane instruite, bine relaţionate, cu acces la expertiză şi care au mijloace complexe prin care ascund produsul infracţiunii, iar noi trebuie să ţinem pasul cu aceştia. Unele dintre persoanele investigate de noi dispun de sume mai mari decât bugetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.“
In loc de parnaie, sa le bage o shpanga-n cur. Si shpaga sa se dea la boborul ruman.
Am tot încercat guvernări. În timpul lui Emil Constantinescu au închis pe dolari mulți industria energofagă. Pe timpul lui Adrian Năstase erau compensările în energie. Pe timpul lui Tăriceanu nu s-a putut fura. Pe timpul lui Emil Boc se prăduia bugetul la Sănătate. Pe timpul lui Victor Ponta se prăfuia la drumuri. Unii furau la Educație, la construcții și mulți din nou la Energie. La Viorica Dăncilă furau la inundații. Acuma Florin Cîțu vrea să fie, să devină președinte PNL și unic candidat al dreptei la Președinție. Sistemul e ciclic. Unele guvernări sunt prietenoase, alte guvernări profesioniste în toate zările.