România este vizată de o operațiune specială a GRU, spionajul militar al Rusiei, care o implică și pe Șoșoacă, avertizează analiza unui think-tank american

5
1808
Șoșoacă (prima din stânga), în primul rând al prietenilor regimului putinist la recepția dată de Ambasada Rusiei. FOTO: Facebook Ambasada Rusie

România este, în acest moment, ținta unei operațiuni speciale de tip hibrid executate de GRU, serviciul secret al armatei Rusiei, concluzionează o analiză a think-tank-ului Institutul Robert Lansing, din SUA. Diana Șoșoacă e folosită ca pârghie pentru a declanșa o reacție în lanț, menționează americanii care au monitorizat activitatea senatoarei. Avocata ajunsă în Senat pe lista AUR a introdus în Senat un proiect de lege care prevede anexarea unor teritorii din Ucraina.

Autorii analizei spun că mișcările Dianei Șoșoacă respectă întocmai obiectivele stabilite de Putin pentru serviciile secrete. Cum SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei, e acum puternic avariat de faptul că anul trecut țările europene au expulzat 750 de agenți acoperiți ca diplomați, inițiativa a fost preluată de GRU, serviciul secret al armatei ruse – unul mult mai brutal și mai lipsit de nuanțe.

Cea mai recentă operațiune a GRU s-ar derula prin Diana Iovanovici Șoșoacă (47 de ani), scrie Institutul Robert Lansing. Aceasta a introdus în Parlament un proiect de lege care propune anularea tratatului de prietenie al României cu Ucraina, din 1997, și anexarea unor teritorii din țara vecină. În mod evident, acest lucru nu se poate întâmpla fără intrarea în război cu Ucraina.

Totuși, GRU – serviciu recunoscut pentru brutalitatea sa – nu are abilitățile SVR. Spionii armatei ruse au acțiuni mult mai primitive și uneori îndeajuns de neîndemânatice încât să eșueze – vezi depozite aruncate în aer în Bulgaria și Cehia ori încercările de otrăvire a unor persoane în Occident.

Operațiunea din România e copia unei acțiuni similare încercate anul trecut de SVR în Polonia

Conform analizei făcute de Institutul Robert Lansing, operațiunea derulată de GRU prin Șoșoacă, în România, e doar copia manevrei pe care SVR a executat-o în plan mediatic în trecut, privind o presupusă intenție a Poloniei de a anexa vestul Ucrainei.

Este posibil ca acțiunile Dianei Șoșoacă să reprezinte doar una dintre laturile planului pe care-l derulează GRU, avertizează americanii, iar direcția predictibilă este atragerea Ungariei în vârtej.

Concret, Diana Șoșoacă spune că proiectul său de lege se bazează pe „dreptul natural și legitim la unitate națională“ – o temă vehiculată de Moscova și care legitimează revendicările teritoriale din Ucraina.

Bulgărele de zăpadă aruncat de Șoșoacă: România revendică teritorii din Ucraina și deschide astfel un precedent în baza căruia Ungaria va revendica Ținutul Secuiesc din România

Dar această inițiativă legislativă a Dianei Șoșoacă va deschide drumul pentru ca Ungaria să emită exact aceeași revendicare teritorială pentru Ținutul Secuiesc, pe care Guvernul Viktor Orban – un aliat al lui Putin – îl consideră ca spațiu cultural maghiar.

Ceea ce caută rușii, folosind-o pe Diana Șoșoacă, este astfel pornirea la vale a unui bulgăre de zăpadă care să producă o reacție în lanț, detonând revendicări teritoriale în întreaga regiune.

Dar tocmai pentru că spionajul militar rusesc nu se ridică la înălțimea SVR, și acțiunile din țara noastră sunt cu sincope și marcate de inconsecvențe, remarcă americanii. Chiar și așa, totul trebuie urmărit cu maximă atenție, pentru că în ultimii trei ani rușii și-au construit în România un public receptiv la teoriile conspiraționiste și suveraniste.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

* Liberală din preajma lui Rareș Bogdan, atacuri violente la UE și propagandă rusească delirantă. „De ce nu mai sunt bani de pensii? Că se fac politici de diminuare a populației? Că se aruncă banii în farma și armament?”

* Șoșoacă, scelerată: „Am devenit ținta numărul 1 a criminalilor ucraineni. Vor să mă elimine fizic”. Putinista a fost declarată „amenințare la adresa securității naționale” a Ucrainei și supusă unui regim de sancțiuni

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

5 COMENTARII

 1. Nici o sansa, s-au mai incercat astfel de diversiuni in Romania si n-au mers. Romanii au deja suficienta maturitate pentru a nu cadea in astfel de capcane.
  Dar ATENTIE, kaghebeul nu doarme!

 2. Platim cu salarii grase si pensii speciale niste putori prin servicii care nu-si fac datoria. Ba unii mai lucreaza si in favoarea altor state, state dusmanoase.
  Insa teama lui Ciolacu e sa nu se depopuleze serviciile. Altceva nu-l ingrijoreaza.

 3. In rastimoul asta Tandala continua sa fie puturos si indolent. La fel si guvernul lui, parlamentul lui, justitia lui.

  „Bravo”, Tandala, ne-ai promis anti – PSD si Romania lucrului bine facut, si te-am votat pentru asta.

  Si cu prima ocazie, precum camd ai votat pentru USL1 sub obladuirea grivco, te-ai suit in patul psd si ne-ai livrat Romania lucrului nefacut bine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here