Pericolul ca Europa să devină ținta unor atacuri teroriste executate de islamiști în acest sfârșit de an este uriaș, a avertizat Ylva Johansson, comisara europeană pentru afaceri interne, relatează Politico.eu. Oficiala Comisiei Europene a explicat că această amenințare are legătură directă cu conflictul din Israel, unde teroriștii Hamas susținuți de Iran încearcă să extindă războiul.
În țările occidentale, comunitățile musulmane sunt foarte numeroase – numără milioane de persoane –, iar după masivul atac terorist lansat de Hamas la 7 octombrie s-a înregistrat o escaladare rapidă a actelor de violență comise de membri ai acestei comunități împotriva evreilor și creștinilor. Au avut loc manifestații de stradă în zeci de orașe, participanții scandând în favoarea palestinienilor, dar și lozinci antisemite și care îndeamnă la genocid.
În replică, au existat și mitinguri de mare amploare, precum cel de la Paris, unde peste 100.000 de oameni s-au pronunțat contra antisemitismului.
Ylva Johansson a declarat, înaintea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, că „odată cu războiul dintre Israel și Hamas și polarizarea pe care o provoacă în societatea noastră, odată cu apropiatele sărbători, există un risc uriaș de atacuri teroriste în Uniunea Europeană. Am văzut acest lucru recent la Paris, din păcate l-am văzut și mai devreme“.
Aluzia făcută de Ylva Johansson viza atacul de săptămâna trecută, când un bărbat care urla „Allahu Akbar!“ („Allah e mare!“) a ucis un turist german și a rănit alte persoane din zonă. În octombrie, un profesor francez a fost înjunghiat mortal cu cuțitul chiar în școală, la Arras, autoritățile stabilind că a fost, de asemenea, un atac terorist executat de islamiști.
Și serviciile secrete germane se tem că pe teritorul țării vor urma atacuri ale musulmanilor radicalizați. Numărul acestora a crescut foarte mult după 2015, când fostul cancelar Angela Merkel a decis primirea unui milion de migranți din Orientul Mijlociu, în principal.
Situația e critică și în Suedia, unde bandele criminale au preluat controlul în orașe. Fenomenul infracțional a explodat în această țară după 2015, când peste 200.000 de migranți din Orientul Mijlociu au fost primiți. Deși s-au creat toate condițiile, mulți dintre cei veniți nu au dorit să se integreze, alimentând un fenomen criminal care acum surclasează posibilitățile poliției suedeze.