La 33 de ani după Revoluția din decembrie 1989, consilieri locali PSD din Brașov continuă să aibă reacții de tip proletcultist, ca pe vremea lui Ceaușescu, față de arta „decadentă” pe care n-o înțeleg. Una din expozițiile deschise în oraș cu ocazia Bienalei Internaționale de Artă Vizuală, realizată de sculptorul român Virgilius Moldovan, a stârnit furia și indignarea politicienilor locali, revoltați că exponatele hiper-realiste „nu sunt frumoase”.
Cazul este elocvent pentru întunericul și primitivismul sădit adânc în mintea multor români – mai cu seamă politicieni – de deceniile de comunism, deși din 1989 până azi au trecut aproape 34 de ani.
Sculptorul Virgilius Moldovan, artist stabilit în Austria, participă la festival cu expoziția „Excess”. Așa cum arată și numele, exponatele hiper-realiste și super-dimensionate, realizate din gel siliconic, au un impact puternic asupra vizitatorilor de la Centrul Cultural Apollonia. E vorba de corpuri umane diforme, obezi cu capete de vită ori persoane contorsionate, cu organele sexuale la vedere.
Primii care au sărit în sus au fost – așa cum era de așteptat – consilierii din partea PSD, descendentul direct al Partidului Comunist Român de până în 1989. Aceștia s-au arătat șocați și revoltați.
Alexandra Crivineanu, șefa grupului de consilieri PSD, s-a exprimat pe Facebook în cea mai pură limbă de lemn ceaușistă, înfierând și condamnând cu mânie proletară arta pe care n-o înțelege: „Dezavuez total și condamn public decizia celor de la Centrul Cultural Apollonia, de a expune într-un spațiu ce ar trebui sa fie al «frumosului» și esteticului, astfel de lucrări ce te oripilează. În calitate de membru al Comisiei de cultură a Consiliului Local Brașov voi fi mult mai riguroasă în aprobarea bugetelor și în acordul asupra unor astfel de manifestări ale artei. Brașovul și oamenii Brașovului sunt la un alt nivel și nu merită o asemenea etichetă”.
Nici subprefectul PSD-ist al Brașovului n-a înțeles nimic. Lucian Pătrașcu s-a revoltat: „Cum să expui un penis? Cum să-ți expui c…le? Și asta cu bani de la bugetul municipiului!”.
Unele dintre exponatele care i-au îngrozit pe PSD-iști au fost însă premiate la expoziții în străinătate. Pur și simplu, consilierii acestui partid nu au capacitatea intelectuală și nici exercițiul expozițiilor de artă ca să priceapă simbolistica și mesajele.
Criticii de artă au apreciat expoziția. Artistul Virgilius Moldovan a explicat: „Printre lucrările expuse la Brașov sunt câteva piese cu care am câștigat premii în domeniu în Italia. De exemplu, am câștigat Premiul Lorenzo Magnificul – chiar Marele Premiu – la bienala de artă de la Florența. Una dintre statuile prezente face trimitere la o lucrare a lui August Rodin – «Vârsta de Aur» – și este reinterpretată și prezentată în aceeași poziție, dar după 100 de ani. O altă statuie face trimitere la mitologie, la minotaur, și arată că un personaj care s-a născut cu malformații în urma unor experimente chimice făcute pe femei în anii ’50, care au atins și fătul, a reușit, după ce a fost abandonat, să se ridice prin propriile puteri și să ajungă o persoană influentă, în ciuda diformităților sale. În mitologie, minotaurul, tot o persoană cu diformități, este un personaj negativ, care mănâncă oameni, dar acesta este pașnic”.
Vorbind despre o altă lucrare expusă, Moldovan a menționat: „La o astfel de sculptură am lucrat, de exemplu, 8 luni și am pus în ea elemente mitologice și elemente culturale la care fac trimitere și care nu sunt disponibile oricui. Aș recomanda personajelor politice care critică să fie puțin mai deschise, pentru că cultura este un kickback al societății actuale. (…) Cine vrea să vadă lucruri frumoase, să meargă la florărie! Acolo, totul e frumos!”.
Represiunea PSD-iștilor brașoveni împotriva artei a dus la reacția oamenilor de cultură din oraș, grupați în Consorțiul Cultural Corona. Aceștia au protestat împotriva amenințărilor că pe viitor politicienii se vor implica în procesul de selectare a expozițiilor de artă.
Comunicatul oamenilor de cultură brașoveni: „Voci ale politicii locale stigmatizează, chiar involuntar, artiști, curatori, organizatori de evenimente artistice și instituții care promovează artele, atentând la libertatea de expresie”
„Consorțiul Cultural Corona, asociație a organizațiilor și instituțiilor artistice și culturale din Brașov, își exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care voci ale politicii locale cu responsabilități publice asociază evenimentele artistice cu partidele politice și stigmatizează, chiar involuntar, artiști, curatori, organizatori de evenimente artistice și instituții care promovează artele, atentând la libertatea de expresie, fundament al oricărui act artistic.
La fel de grav ni se pare faptul că aceste poziții instigă o parte a publicului brașovean împotriva unor forme de artă contemporană și a grupurilor de artiști și de public care le susțin.
Arta nu trebuie – așa cum spune o recentă expoziție încă vizibilă pe fațada Muzeului de arta din Brașov – să placă tuturor, e bine dacă o face, e bine și dacă nu o face.
Uneori înfrumusețează viața, alteori ne dezvăluie părți neliniștitoare ale ei. Ea trebuie să ne facă să gândim, să ne punem întrebări, să ne confruntăm cu noi înșine, inclusiv cu părțile urâte sau cu răul din noi.
Pentru asta are nevoie de libertate și chiar de susținere, pentru că face un serviciu public.
Invităm publicul orașului nostru, atât de divers totuși, să descopere arta care umple orașul luna aceasta în galerii și muzee, fiind convinși că fiecare dintre noi vom găsi acele lucrări care ne vor fascina, încânta sau chiar deschide orizontul spre ceea ce nu cunoșteam până acum.”
S-au vazut in oglinda si s-au ingrozit.
Si atunci ce puteau sa faca? Au dat o declaratie ca treburile alea sunt urate si ca arta trebuie sa fie frumoasa, adica sa nu deranjeze.
Bestiarul, nu este hyperrealist, ci inalt simbolic si ii terorizeaza. Uite, asta sunteti voi, asta e sufletul vostru. Sunteti descoperiti si aratati cu degetul.
Pentru pesedisti manelele constituie singura forma artistica admisa. Singura forma artistica ce poate exprima cu adevarat sufletul pesedist. Un suflet liniar si superficial constituit pe trei coordonate: sexul, banii si dusmanii.
Pesedistii nu sunt adeptii si nu pot fi adeptii proletcultismului. De mucava si ridicol asa cum era, putinatatea pe care adeptii sai o intelesesesera din art deco, proletcultismul facea apel la eroism si sacrificiu.
Pentru pesedist insa, valiza cu bani produce supremul fior artistic, este combinatia pesedista de orgasm si expiere.
Curva boita, siliconata si cu chip monstruos iesit de sub scalpelul unui impostor italian este noua Venus din Milo in varianta PSD.
Iar dusmanii sunt idiotii astia care le proptesc cu ostinatie tot felul de oglinzi in fata, strigandu-le: uite baaaa, astia sunteti!
Cum sa vezi mizeria din muzica si sa nu vezi mizeria din sculptura?
Spune sincer, ti-ai pune in casa asa ceva?
Ti-ai pune in casa pictura cu iadul de la Cozia sau Voronet? Le interzici si pe alea?
Exista arta de muzeu, de expozitie, de casa taraneasca, oraseneasca, de palat, de conac de vanatoare, de transee, de sediu administrativ, de birou, pt camera copilului, pentru parcuri sau chiar pentru inima padurii. Exista arta utilitara.
Exista arta pagana si arta crestina. O sticla de Campari sau Jack Daniels sunt concepute de artisti mari. Asta e arta utilitara si de massa. Etc.
Atitudinile de interzicere, condamnare sunt specifice unui Moise care nu era deranjat de „arta” ci voia sa scape de mesaj si semnificatie in virtutea impulsului totalitar (altminteri explicabil de preistoria sudului profund).
Exista si o arta a uritului. Si ce? Chiar trebuie sa o admiram? Eventual sa mai si platim din taxe.
Ca mai sunt si in alta parte mizerii nu e o scuza. De ce nu iti plac manelele daca esti in favoarea tuturor artelor? Tot nu mi-ai raspuns daca ti-ai pune in casa asa ceva.
Manelele si barocul kagebisto-interlop (da vine din rusia dar poate fi vazut in pozele din casa celui ce l-a turnat pe Buzatu) nu sunt forme de arta.
Artatransmite o stare (inclusiv o angoasa), o idee, o intrebare, un sentiment, o emotie are un ce pe langa tehnica artistica.
Maneaua nu are asa ceva.
Dupa cum nici asa zisa muzica „populara” de multe ori sponsorizata de pesedei nu are de a face cu arta. Ci cu cel mai banal si tocit entertainment.
Bun si daca un CJ sau o primarie sponsorizeaza o multume de susanele, festivaluri, concerte, expozitii de toate felurile, de ce nu si expozitia respectivului?
Dar aici aveti dreptate. Artistii trebuie sa-si castige existenta ca noi toti ceilalti. Te platesc pentru ca vreau si DACA pot. Nu vine statul sa ia de la mine ca sa-ti dea tie pentru ca ai un statut privilegiat.
Care ”întunericul și primitivismul sădit adânc în mintea multor români” bai nene care nici macar nu semnezi articolul?
Daca ti-ai pune in casa mizeria aia poate ai probleme la mansarda. Ti-ar trebui niste slujbe de exorcizare. Da, acum poti sa ma acuzi de comunism si pesedism.
PARTIDUL E IN TOATE !
S-au suparat cred ptr au considerat ca statuile reprezinta PSD-isti .