Până la 40% dintre părinții din județul transilvănean Alba au refuzat ca medicii să le cântărească și să le măsoare copiii, motivând că nu vor ca UE să se folosească de aceste date pentru a face „statistici și teste” pe baza lor. În acest caz era vorba, de fapt, de un studiu care evalua starea de nutriție a copiilor la nivelul României și era inițiat de Organizația Mondială a Sănătății, fără legătură cu UE.
Cazul arată cât de grave pot fi consecințele teoriilor conspiraționiste lăsate să prolifereze în rândurile unei populații tot mai slab educate. Nu este o situație singulară – acum doi ani, într-un sat din Moldova, populația a luat cu asalt școala la zvonul că elevii urmau să fie vaccinați. Era o informație falsă, dar părinții furioși că „ne vor fi injectați copiii” i-au agresat pe profesori. În timpul ultimelor două recensăminte desfășurate în România, o parte a locuitorilor au refuzat să-și dea datele din buletin, invocând faptul că acestea vor fi folosite în moduri oculte.
Episodul consumat de curând în județul Alba a obstrucționat o inițiativă care viza tocmai ameliorarea stării de sănătate a copiilor din România. Era vorba despre un program de supraveghere a obezității în colectivitățile de copii.
Cazul a fost expus de Alexandru Sinea, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba și prezentat de Agerpres: „Premergător activităţilor derulate de către asistenţa medicală şcolară, părinţilor elevilor li s-a cerut să completeze un chestionar şi, implicit, să-şi exprime sau nu acordul pentru măsurarea copiilor, respectiv înălţime, greutate. Practic, să avem o încadrare, un indice de masă corporală. (…) Ei bine, noi ne-am lovit de un refuz. Undeva între 30 şi 40% dintre părinţi au refuzat acest lucru. Au completat chestionarul, dar nu şi-au exprimat acordul ca să-i putem măsura şi cântări pe copii”. Explicația e năucitoare: „Au spus că nu doresc ca Uniunea Europeană să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor”.
Șeful DSP a precizat că e vorba de sute de părinți care s-au opus – inclusiv din orașul Alba-Iulia, unde ar fi existat, teoretic, pretenții la un nivel ceva mai ridicat de educație: „Dacă în mediul rural, probabil că informaţia a ajuns mai greoi sau a fost percepută puţin mai greu, surprinzător a fost că şi în mediul urban, chiar la şcoli cu prestigiu din Alba Iulia, am întâmpinat refuzuri din partea părinţilor”.
Studiul își propunea să monitorizeze tendințele spre obezitate în rândurile elevilor, identificarea unor mijloace de a combate acest fenomen și, pe baza statisticilor, furnizarea de sfaturi pentru părinți cu privire la alimentația copiilor lor.
Asta cu Alba Iulia vine să confirme că n-a fost o singură căruță cu proști ce s-a răsturnat la Caracal. Țara a fost și încă mai este plină ochi de căruțe ce se răstoarnă la fiecare 4 ani… peste tot.
Vorba lui Voda Lapusneanu : ,,Multi, da prosti ! ” Astia stiu ca in Romania, de azi conform statisticilor oficiale, anual peste 17000 de copii sunt abuzati , in special in cadru familiei de parinti sau ale rude apropiate ?