„Putin e disperat să câștige timp, să oprească ofensiva ucraineană. Un armistițiu, ceva. Speră să vină o iarnă dură, să pună Europa în genunchi, nu-l interesează pacea”. Ce ascunde, de fapt, Rusia când cere negocieri 

1
1370
Vladimir Putin

Rusia a comunicat oficial miercuri, prin Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, că vrea să poarte negocieri în privința războiului din Ucraina. Este primul anunț de acest fel după invazia lansată pe 24 februarie, dar experții nu sunt luați prin surprindere de ofertă. În România, istoricul și rusologul Armand Goșu a anunțat încă de acum o lună că „Putin e disperat să câștige timp, să oprească ofensiva ucraineană. Pentru asta mimează. Are nevoie de o lună-două-trei, să înceapă iarna, și speră să fie frig, iar unitatea europeană să se spargă”.

Într-o declarație surprinzătoare, făcută chiar înainte ca televiziunea Armatei să publice sceneta în care ministrul Șoigu încuviința evacuarea Hersonului, Maria Zaharova spunea că „Rusia este încă deschisă să negocieze cu Ucraina – desigur, luând în calcul realitățile curente”.

Cererea vine pe fondul înfrângerilor suferite de armatele rusești în Ucraina. După bătăliile de lângă Kiev și din regiunea Harkov, acum trupele lui Putin evacuează Hersonul singura capitală de regiune pe care izbutiseră să o ocupe (prin trădare) în cele 8 luni trecute de la începerea invaziei.

Momeala cu negocierile aruncată de Kremlin vine după toate celelalte strategii au eșuat. Ofensiva de pe front, războiul gazelor cu UE, bombardarea orașelor ucrainene, amenințările cu bomba nucleară – totul a dat greș

Propaganda Kremlinului insistă de mai multe săptămâni asupra ideii că ucrainenii se opun păcii, iar acum e făcut anunțul care ar trebui să pună presiune pe Kiev.

Experții din străinătate – dar și cei câțiva specialiști reali pe care-i are România – sunt însă foarte reținuți în a crede în sinceritatea semnalelor lansate de Rusia. Aceasta e ultima strategie a Moscovei după ce toate celelalte au eșuat.

Atacurile pe front s-au oprit, iar acum ucrainenii sunt în ofensivă pretutindeni.

Războiul gazelor pornit contra Europei a dat greș, iar țările UE și-au asigurat deja surse alternative de alimentare, umplându-și deja rezervoarele. Sperietoarea prețurilor uriașe (Medvedev amenința europenii că vor cumpăra în această iarnă mia de metri cubi de gaz cu 5.000 de dolari) s-a dovedit încă un bluf, prețul gazelor e acum în scădere, la jumătate față de prețul din august.

Bombardamentele cu drone și rachete asupra orașelor și infrastructurii vitale ucrainene au dus la apariția sistemelor antiaeriene performante livrate de aliații occidentali, iar acum peste 95% dintre aceste proiectile sunt distruse înainte să lovească ținta.

Amenințările cu bomba nucleară n-au speriat pe nimeni.

Ce așteaptă Putin de la negocieri: oprirea ofensivei ucrainene, instalarea iernii cât mai grele în Europa, antrenarea și echiparea a 500.000 de oameni, pentru a relua atacurile la primăvară

După toate aceste tentative, Moscova propune negocieri, sperând să câștige timp. Istoricul și rusologul Armand Goșu spunea încă din 12 octombrie că acesta va fi următorul pas al lui Putin, care crede în continuare, fiind dezinformat de propriile servicii secrete, că Uniunea Europeană va „crăpa” la iarnă.

Dictatorului rus nici nu-i trece prin cap să discute în mod real despre o pace, spune Goșu. Scopul său este obținerea unui armistițiu de câteva săptămâni sau chiar luni, prin care să înceteze luptele. În acest timp, el va căuta să-și antreneze și să-și echipeze cei peste 500.000 de oameni mobilizați în perioada septembrie-octombrie (cifra oficială anunțată de Moscova, de 322.000 de mobilizați, e una falsă), pentru a relansa ofensiva anul viitor. Între timp, Putin speră ca o iarnă grea să ducă la proteste ale populației europene, la fisurarea UE și la scăderea sau chiar încetarea susținerii față de Ucraina.

Sunt calcule greșite, pe care dictatorul le face bazându-se pe rapoarte eronate primite de la ambasade și spionaj, pentru că la Moscova toată lumea caută să-i cânte în strună, nu să-l informeze corect. Astfel că Putin n-are o viziune corectă asupra felului în care funcționează Uniunea Europeană și societățile democratice în general, mai spune istoricul.

Mai jos, afirmațiile făcute de Armand Goșu pe 12 octombrie și confirmate pe 9 noiembrie privind anunțul Moscovei că vrea să negocieze.

„Putin mai speră că iarna va reuși să dezbine Occidentul, care să suspende cel puțin parțial ajutorul militar pentru Ucraina și să-i ofere lui timp. Important e ca ucrainenii să nu-i dea această pauză“

„(…) Războiul nu se termină până nu iese Putin din scenă. (…) Ce încearcă rușii cu aceste bombardamente este să schimbe paradigma. Sunt disperați că n-au cum să oprească această înaintare a ucrainenilor. Ei speră că, prin terorizarea civililor, scade capacitatea de rezistență a poporului ucrainean. Comandantul care a fost în Siria (Surovikin – n. red.) este acum la conducere. El (Surovikin – n. red.) nu știe altceva. A bombardat Groznîi, a bombardat Aleppul, acum bombardează Kievul. El asta știe, asta face.

Pe Putin nu-l interesează, în acest moment el vrea să câștige timp. Putin vrea să obțină o pauză. Un armistițiu, ceva, câteva săptămâni, câteva luni. Are disperată nevoie de asta. Putin vrea să câștige timp, nu e pregătit să negocieze. Să câștige timp, da? Putin asta e pregătit să facă. El are urgentă nevoie de timp. Și pentru timp, el mimează. Anunță: domnule, vreau să negociez, merg în Turcia, merg nu știu unde, discut cu americanii, lansez prin rețelele mele, prin idioții utili tot felul de informații. Gata, mâine negociez… Și așteaptă. Nu se prinde nimic.

Atunci, va zice: OK, poate facem un armistițiu, poate oprim înaintarea. Deci, el e disperat în momentul ăsta să oprească ofensiva ucraineană. El are nevoie de o lună, două, trei, ca să înceapă iarna.

Șansa lui este ca această iarnă să fie dură, să pună Europa în genunchi, să spargă unitatea europeană și susținerea pentru Ucraina. (…)

Dar Putin peste tot a făcut calcule greșite. Din 24 (februarie – n. red.) avea informații… Problema e cu serviciile secrete care dau informațiile pe care le vrea șeful. Nacealnicul. Ce vrea să audă? Ce vrea să audă jupânul? Tradus în limba română, da? Ce vrea nacealnicul să audă? Și noi îi dăm ce vrea să audă! Și întărim convingerile șefului că el gândește bine, că el are soluțiile corecte.

Și acum el are informații: ăia din Uniunea Europeană se ceartă între ei… El nu înțelege cum funcționează mecanismele la Bruxelles. Mecanismele europene. El ia informația trimisă de ambasade, de Sever (serviciul de spionaj extern al Rusiei, echivalentui SIE în România – n. red.), de FSB și zice: băi, europenii și-o trag între ei, se rup, își dau pumni în cap, o să vezi, o să… (…)

Războiul va continua până la ieșirea lui Putin din scenă. Occidentul nu-și permite ca Putin să iasă victorios din acest război. Putin mai speră că iarna va reuși să dezbine Occidentul, care să suspende cel puțin parțial ajutorul militar pentru Ucraina și să-i ofere lui timp ca să își negocieze… Deci, el este în acest moment disperat, are nevoie de o pauză, are nevoie de câteva săptămâni, o lună-două să respire și pentru asta… Acum e disperat. Pentru asta bombardează, pentru asta amenință cu bomba nucleară. Important e ca ucrainenii să nu-i dea această pauză“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Putinism carpatin. Turcescu: „Să se termine cumva, chit că Ucraina va pierde niște teritorii! Dă-le naibii de teritorii! Asta-i viața”. Cristoiu: „Dă-o dracu’ de bucată de pământ, că oricum nu era a ucrainenilor, aia-i rusofonă!”

* Evenimente majore în Herson: armata rusă își abandonează pozițiile și se retrage precipitat în stânga Niprului!

* VIDEO. Zelenski a anunțat oficial cele 5 condiții ale Ucrainei pentru pacea cu Rusia. Retragerea totală de pe teritoriul țării, despăgubiri de război și judecarea criminalilor – printre cerințe

* Trădătorul Stremousov, numărul 2 în administrația pro-rusă din Herson, a murit „într-un accident de mașină”! Colaboraționistul era vânat de partizanii ucraineni

* Beizadeaua lacomă de la ICR Londra, al cărei moft e să-i plătim chirie 7.500 de euro pe lună, e „directoarea lu’ Firea”. Fiică de căpetenie masonă, și-a falsificat CV-ul și a furat bani de la Teatrul Bulandra, înainte de a fi dată afară de actori

* Muzeografa care a trudit la doctoratul ministrului Tîlvăr: „Am muncit enorm. I-am făcut teza de la zero!”. DNA a clasat cazul după ce le-a dat acuzaților declarațiile femeii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here