miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPoliticăPSD și PNL și-au dus mizeria până la capăt: alegeri prezidențiale pe...

PSD și PNL și-au dus mizeria până la capăt: alegeri prezidențiale pe 15 și 29 septembrie! Timp de aproape trei luni, vom avea doi președinți: unul pe final de mandat (Iohannis), altul tocmai ales, dar care așteaptă pe tușă

-

În ședința coaliției de guvernare PSD-PNL, desfășurată marți de la ora 16.00, prima decizie adoptată a fost stabilirea celor două duminici în care vor fi organizate alegerile prezidențiale: 15 și 29 septembrie 2024, cu două luni mai devreme decât în 2019. În aceeași ședință s-a discutat și lista comună PSD-PNL la europarlamentare.

Așa cum era de așteptat, liderii PSD şi cei ai PNL au agreat, în şedinţa de marţi a coaliţiei, ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie:

  • turul 1 – pe 15 septembrie
  • turul 2 – pe 29 septembrie.

Este un mare compromis politic, lipsit de explicații raționale; o decizie politicianistă, care schimbă radical tradiția alegerilor prezidențiale din România. De exemplu, la precedentul scrutin prezidențial, în 2019, cele două tururi au fost pe 10 și 24 noiembrie.

Efectul deciziei de astăzi a PSD și PNL este bizar: președintele ales la sfârșitul lunii septembrie va trebui să aștepte aproape trei luni ca să preia funcția! Mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, expiră pe 21 decembrie 2024.

- Advertisement -

Altă anomalie produsă de această decizie: campania electorală pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale va fi în perioada 15 august – 13 septembrie, când mulți români vor fi în concediu, inclusiv peste hotare!

Este a doua decizie ticăloasă pe tema calendarului electoral din 2024. Prima a fost comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare p 9 iunie, prin decalarea scrutinului local cu trei luni și jumătate. În acest caz, primarii și președinții de consililii județene, precum și consilierii locali și cei județeni își vor prelua mandatele în octombrie, la circa patru luni după ce au fost aleși!

Misterioasa deschizătoare de listă: femeie care n-a mai făcut politică, dar care nu se arată!

În ședinţa de azi a coaliţiei a fost discutată și componența listei comune PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Nu e clar dacă a fost adoptată forma finală a listei.

- Advertisement -

Înaintea ședinței, premierul Marcel Ciolacu a declarat că speră ca lista comună pentru europarlamentare să fie deschisă de o femeie, care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid. Preşedintele PSD a precizat că acest lucru a fost propus şi de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. Niciunul n-a menționat însă pe cine au în vedere pentru poziția de „cap de listă”.

Nicolae Ciucă a declarat că omul de afaceri Dan Ostahie (patronul Altex), cu care a fost surprins întâlnindu-se zilele trecute, este un antreprenor de succes şi, „dacă va dori să facă pasul spre politică, va fi foarte bine”. El a precizat că nu i-a propus să fie candidat al coaliţiei la Primăria Generală, ci să fie măsurat în sondaje.

La rândul lui, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, după părerea sa, coaliţia PSD-PNL va avea un candidat comun la Primăria Capitalei.

Ciolacu a adăugat că modificarea Codului administrativ – pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în ziua de duminică, 9 iunie – va fi făcută prin ordonanţă de urgenţă, nu prin lege.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Jegurile stiu cā sunt urâti de oameni asa cā umblā cu smenuri , cu cioara vopsitā. Totusi, dacā toti cei ce pot vota se vor prezenta la vot atunci toate smecheriile lor sunt inutile. S-a vāzut la alegerile trecute când românii au respins pesedeaua nestiind de planul lung al liberalilor de a ne trāda. Acum stim ce pot si ce vor. E timpul sā îi scuipām în fatā asa cum meritā si sā votām împotriva psdudmrpnlaur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -