Primarul Varșoviei îl felicită pe Nicușor Dan și îi oferă sprijinul. Intră București în alianța capitalelor liberale cu Budapesta, Praga, Bratislava și Varșovia?

0
1430

Rafal Trzaskowski, primarul liberal al Varșoviei, i-a transmis felicitări lui Nicușor Dan luni dimineață, după ce, cu două zile înaintea votului pentru alegerile locale din 27 septembrie, trimisese un mesaj video de susținere pentru matematician. Trzaskowski și-a arătat disponibilitatea, atât înainte, cât și după alegerile pentru București, de a colabora și împărtăși din experiența orașului său cu noua administrație din Capitala României.

”Felicitări lui Nicușor Dan – noul primar ales al Bucureștiului. Îți urez mult succes pentru viitor și pentru toate provocările pe care le vei întâlni. Sper că vom avea multe oportunități să colaborăm pentru un viitor mai bun al orașelor noastre“, i-a scris Trzaskowski lui Nicușor Dan pe Facebook.

Anul trecut, primarul Varșoviei – care a candidat la alegerile prezidențiale din Polonia și a pierdut la limită în fața actualului președinte Andrzej Duda – a fondat, anul trecut, o alianță a administrațiilor liberale din capitalele țărilor din Europa Centrală: Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria.

Varșovia, Praga, Bratislava și Budapesta au în comun faptul că sunt conduse de administrații locale liberale, chiar dacă în cel puțin două dintre aceste state (Polonia și Ungaria) Parlamentul și Guvernul sunt dominate de partide iliberale, cu excese autoritare și antieuropene.

În ultimii 4 ani, Bucureștiul a fost izolat pe plan internațional. Gabriela Firea s-a prezentat drept “primarul general al României” în deschiderea conferinței „Connecting Europe through Innovation“, organizată în 2018, în Capitală. Apetitul pentru contractele încredințate turcilor după simulacre de licitații și manevrele obscure făcute pentru a permite dezvoltatorilor imobiliari să construiască blocuri pe spațiile verzi au îndepărtat și mai mult Bucureștiul de marile orașe ale UE.

Nicușor Dan și-a adus, drept consilier pe probleme de trafic, o persoană cu competență vastă: „În echipa de experți cu care vom lucra la Primăria Capitalei după 27 septembrie o să vină o personalitate mondială a transportului public, domnul Michael Horodniceanu, de origine română. A studiat la Liceul Caragiale, a emigrat în Statele Unite, a condus transportul public din New York în anii ‘80 și transportul public din zona metropolitană a New Yorkului, în anii 2000, în total 30 de ani dedicați acestei activități. Este în paralel profesor la New York University. A acceptat să fie consilierul primarului general pentru chestiuni de trafic“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here