Ponta despre senatorul Daniel Zamfir: „Un golan, un huligan. Este autorul unui atac golănesc la Banca Naţională”

6
898

Liderul Pro România l-a atacat violent în această seară pe senatorul Daniel Zamfir (ALDE). Acesta este principalul autor al atacului din Parlamentul României la adresa Băncii Naţionale.

„E mizerabil ce-am văzut azi în Parlament. Un atac golănesc, al unui huligan politic (n.r.-Daniel Zamfir, senator ALDE). Ce-au făcut ei azi în audierile din Parlament ne va costa pe toţi. A fost un atac golănesc al unui huligan politic. Unul care nu înţelege nimic din economie, din ROBOR, din piaţă. Să vii să arunci cu acuze de un populism sinistru gen „manipulaţi ROBOR-ul” e ceva incredibil! Oamenii ăştia fac un mare rău României. Îi pun în aplicare planul lui Dragnea de a ocupa şi Banca Naţională a României. Ca şi Consiliul Concurenţei. Şi le va ocupa. Dar va veni decontul pentru ce fac ei acum. Şi toţi vom plăti!”, a declarat Victor Ponta în această seară, la Digi 24.

Mugur Isărescu a fost audiat azi în Senat de către comisiile reunite economică şi finanţe-bănci. Audierea a avut loc la insistenţele senatorului ALDE, Daniel Zamfir, interesat să câştige capital politic pe seama atacurilor iresponsabile la adresa BNR.

Isărescu a acceptat să vină, deşi iniţial a refuzat, dar a venit însoţit de toţi membrii Consiliului de Administraţie al BNR. Prezenţa întregului staf de conducere al Băncii Naţionale nu a schimbat însă comportamentul agresiv al lui Daniel Zamfir. Acesta a folosit prilejul audierilor pentru a plasa noi atacuri la adresa lui Mugur Isărescu, într-un context foarte fragil pentru economia românească în care acţiuni populiste de acest gen riscă să fragilizeze şi mai mult economia.

Discuţiile au arătat că Zamfir nu cunoaşte noţiuni elementare de sistem bancar şi de economie de piaţă, neînţelegând nici azi, la zile bune de când a pornit atacul la Isărescu, ce înseamnă ROBOR. Mugur Isărescu a încercat să-i explice într-una dintre intervenţiile sale:

 • Să vă explic: alimentarea cu lichidități, inclusiv a Trezoreriei se face prin această piață. BNR nu are niciun cont pe persoană fizică. Si noi ne luam banii tot prin bănci. Bancile cotează intre ele- unele au surplus iar altele au deficit de lichiditate. Noi vedem care e situatia monetara reala a fiecarei banci. Fiecare bancă face 2.000 de plati si 3000 de încasări. In funcție de asta au surplus sau deficit de lichiditate.
 • Piața monetară e doar între bănci. De aceea se cheamă piață valutară interbancară
 • ROBORul e o dobândă stabilită între bănci. Există întrebarea dacă ROBORul e stabilit cartelar. Răspunsul este clar NU.
 • ROBOR nu poate fi cartelizat întrucât există un culoar de dobânzi între care acesta se poate plimba. Dacă toate băncile ar avea exces de lichiditate, ar coborî dobânda la 1.5% și s-ar opri orice dobândă de cartelare. Dacă băncile sunt în deficit de lichiditate, ROBORUL creşte, iar când ajunge la 3.5%, ele se pot împrumuta direct de la BNR. E un sistem automat folosit de mai toate băncile centrale și care funcționează foarte bine.

CITIŢI ŞI:

Isărescu, faţă cu Ciuma Roşie din Parlament. L-a pus la punct pe habarnistul ALDE Daniel Zamfir. Tăriceanu doarme pe el şi azi

PSD și ALDE și-au asmuțit dulăii asupra conducerii BNR. Un avocat anti-justiție îl face pe Isărescu „impostor în economie”!

6 COMENTARII

 1. FELICITARI,pt.comentariul facut de Ponta despre daniel zamfir…Si noi credem ca, zamfir, s- a comportat MIZERABIL, intocmai unui huligan, in Parlamentul Romaniei, la adresa Bancii Nationale … Inimaginabil, ce s-a putut intampla.

 2. Ce dreaq mai vrei nene Pinta !? Ai fost la butoane si la primul impas ai fugit cu coada între picioare ! Ce vei face dacă ajungi iar mare si iar dai de un impas !? Fugi !? Pai ar trebui sa il iei exemplu pe Zamfir ca asta se bate de 3-4 ani cu bancile si BNR in favoarea omului de rând !! Si nu cedează in fata plângerilor la comisie si Dna ,nu fuge ca tine , așa ca las-o jos ca este pierzător din start nenica !!!

 3. Incredibil ce comentarii sunt despre activitatile Bnr:
  1.Bnr trebuie sa explice si sa ia atitudine privind politica monetara a tarii, deoarece Bnr este o banca nationala si trebuie sa raspunda in fata poporului de deciziile pe care le ia si implicit parlamentului.Este incredibil ca acest domn de la Bnr este nemuritor si a dus aceasta tara bogata fara datorii intr o tara in care nu are iesire.Oameni buni nu vedeti realitatea de zi cu zi.
  2.Toate contractele bancare pers.fizice si nu numai, au fost aprobate de catre distinsa Bnr (avocatul bancilor) ATENTIE ! cu CLAUZE ABUZIVE IN CONTRACTELE DE CREDIT CU COMISIOANE CARE ERSU CONTRARE DIRECTIVELOR EUROPENE.
  3.Cum este posibil sa ameniti ca euro va fii 8 lei…
  4.Politica monetara dusa de avocatul bancilor Bnr, a adus Romania aici in prapastie, comentariile pe acesta tema sunt unele partinitoare si nicidecum reale.Nu trebuie sa fii expert sa vezi ca suntem intr o groapa fara iesire.
  Bulgarii au de ani buni cursul valutar fix euro/leva si chf….La ei se poate …???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here