Victorie a lui Iohannis în conflictul cu PSD: Lia Olguţa Vasilescu renunţă la postul de ministru

2
1813
Klaus Iohannis și Olguța Vasilescu

Mare victorie a preşedintelui Iohannis în disputa cu PSD pe tema refuzului de a o numi pe Lia Olguţa Vasilescu în guvernul Dăncilă! Cea propusă de PSD pentru funcţia de ministru al Dezvoltării (pentru care a fost obligat să demisioneze paul Stănescu) a anunţat în această seară, pe Facebook, că renunţă la nominalizare (textul de mai jos e prealuat ca atare, deci folosirea incorectă a limbii române, prin absenţa diacriticelor, aparţine autorului).

„Astăzi, in urma unei discuții cu liderul PSD Liviu Dragnea, am luat hotărârea sa îmi retrag candidatura pentru funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării. Un atac la CCR înseamnă o perioadă de cel puțin o lună și jumătate de așteptare, perioadă in care activitatea guvernamentală ar avea in continuare de suferit prin absenta din guvern a unui ministru cu un portofoliu important, exact in perioada in care România deține președinția UE. Îmi voi continua mandatul de deputat PSD de Dolj, unde am fost aleasă cu 60 la suta din voturi și imi voi respecta promisiunile făcute in campania electorală alegătorilor mei. Le mulțumesc tuturor colegilor din CEx care m-au votat in unanimitate pentru aceste demnități și, in special, lui Liviu Dragnea și doamnei prim ministru Viorica Dancilă care m-a propus și cu care, intr-o formulă sau alta, voi colabora și in continuare pentru proiectele pe care mi le-am asumat in campania electorală din 2016.”, scrie Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Interesant e, din textul de mai sus, că Lia Olguţa Vasilescu a luat decizia de comun acord cu Liviu Dragnea. Au existat destule speculaţii în presă pe tema faptului că liderului PSD îi convine de minune blocarea de către preşedinte a fostei primăriţe a Craiovei pentru un post de ministru. Motivul: devenise un competitor tot mai puternic pentru Dragnea la şefia PSD. Faptul că ambii au convenit asupra renunţării la postul de ministru arată că a existat o negociere. Întrebarea e ce a primit Olguţa Vasilescu la schimb. Surse politice au declarat pentru ziaristii.com că fostului ministru al Muncii are garantat un loc pe listele PSD la alegerile europarlamentare. Nu întâmplător, în declaraţia sa, Olguţa Vasilescu invocă Preşedinţia rotativă a UE, deţinută de România, ca motiv pentru decizia sa de a renunţa la postul de ministru.

De ce a refuzat-o preşedintele

„Capitularea” PSD în războiul cu Palatul Cotroceni vine la capătul unui lung război de uzură legat de numirea Olguţei Vasilescu. Preşedintele a respins-o până acum de nu mai puţin patru ori! Ultima oară, Iohannis i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Dăncilă în care a explicat motivele pentru care a tot refuzat numirea fostei primăriţe a Craiovei în guvern.

  • „Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentația transmisă, constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă. De asemenea, din aceeași documentație constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are experiența în materie necesară promovării și gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel național în domeniul complex al dezvoltării regionale și administrației publice. Astfel, în calitate de primar, doamna Lia-Olguța Vasilescu nu a promovat și nu a gestionat politici publice de nivel național, iar în calitate de parlamentar a desfășurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei și mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experiența obținută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii și protecției sociale”.
  • „Totodată, nu  se poate ignora faptul că, în calitate de ministru al muncii și justiției sociale, doamna Lia-Olguța Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparență în relația cu societatea civilă și în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicați. Or, realizarea și asigurarea unui dialog autentic, prin implicarea partenerilor din administrația publică, mediul academic și societatea civilă, alături de pregătirea și experiența profesională sunt esențiale pentru exercitarea acestei funcții de demnitate publică”.
  • „La conturarea acestui profil se adaugă declarațiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiției, reținute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicție cu cerințele de responsabilitate pe care le implică deținerea unei funcții de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice”.
  • „Față de aceste considerente, am decis să resping propunerea de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice”.
  • „În consecință, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale, urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice care, în mod necesar, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea”.

CITIŢI ŞI:

KAPUTT! Klaus Iohannis o respinge și a patra oară pe Olguța! Motive: „presiuni asupra justiției”, „declarații controversate”, „atacuri la persoană virulente”, „limbajul folosit”, „netransparentă”, „nu are pregătire”, „nu are experiență”

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here