Planul Kremlinului de a șantaja Europa cu întreruperea totală a furnizării de gaz rusesc este un fiasco absolut. Acest lucru se va vedea mai ales începând cu luna martie a anului în curs, susține, într-un interviu acordat postului de radio Novosti Vremia, politologul Abbas Galliamov, cel care i-a scris discursurile satrapului Vladimir Putin în perioada 2008-2010.
În anii 2008-2010, Abbas Galliamov (50 de ani) a lucrat în departamentul de pregătire a discursurilor publice al Guvernului Federației Ruse, concepând textele pentru premierul de atunci, Vladimir Putin. Ulterior, acesta a devenit șef adjunct al Administrației Președintelui Republicii Bașchiria, unde și-a desfășurat activitatea între 2010-2014.
În prezent, Galliamov este analist politic în Israel. A emigrat acolo împreună cu familia sa. El crede că Putin va pierde în mod sigur alegerile prezidențiale din 2024, fiindcă n-are cum să câștige războiul din Ucraina.
„Putin crede că Lukașenko este un escroc, iar el se definește un intrigant, un tactician subtil”
Novosti Vremia: În spațiul public din jurul Kremlinului, proprietarul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, joacă un rol din ce în ce mai important. El critică deschis Ministerul Apărării al Federației Ruse, a ridiculizat previziunile pentru anul următor ale fostului președinte Dmitri Medvedev, numindu-le „fantezii erotice”. Ce se află în spate?
Abbas Galliamov (fost speechwriter al lui Putin): Ceea ce se întâmplă este suma a doi factori. Primul: obiceiul lui Putin – el este obișnuit să guverneze în acest fel. Se crede că președintele rus este un escroc, dar de fapt el nu se consideră a fi așa. Putin crede că Lukașenko este un escroc, iar el se definește un intrigant, un tactician subtil. Prin urmare, se descurcă chiar și cu ajutorul schemelor de conexiuni informative. El monitorizează cu mare atenție echilibrul de putere din cadrul elitelor, astfel încât nimeni să nu devină prea puternic. Prin urmare, când vede că cineva a devenit prea puternic, îi place să lovească o astfel de persoană cu mâinile.
„Medvedev are acum dreptul de a da ordine celorlalți membri și de a monitoriza execuția acestora”
Novosti Vremia: Are legătură cu faptul că Medvedev vrea să revină în politica mare?
Abbas Galliamov: Medvedev este foarte ambițios, Putin știe asta. Recent, Putin l-a întărit puternic pe Medvedev. În primul rând, a fost trimis într-o vizită în China. În al doilea rând, Medvedev tocmai a fost numit prim-adjunct în Comisia militaro-industrială. Este necesar să înțelegem că problema asigurării forțelor armate este principala problemă cu care se confruntă statul, iar comisia militaro-industrială se ocupă de aceasta. Putin este șeful oficial al Comisiei, dar, până în ultimul moment, totul a fost gestionat acolo de (Denis) Manturov, vicepremierul. Este integrat în verticala Guvernului, subordonat prim-ministrului Mihailo Mișustin. Dar brusc apare Medvedev, o persoană căreia în mod clar nu-i place Mișustin, crede că el l-a pândit. Și, în calitate de prim-vicepreședinte al acestei Comisii, Medvedev are acum dreptul de a da ordine celorlalți membri și de a monitoriza execuția acestora. Cu alte cuvinte, în cadrul Comisiei, Putin i-a plasat pe subalternii actualului premier sub autoritatea fostului premier, Medvedev. Și, se pare, Putin a crezut că ceva l-a întărit foarte mult (se referă la Medvedev – n. red.). Și i-a permis astfel lui Prigojin să facă ceea ce a făcut: să-i dea peste nas în public. Dar Prigojin însuși a fost asediat cu ajutorul lui Șoigu, pentru a nu se lăsa dus prea mult: de aceea au permis crearea de PMC-uri „Patriot” alternative. S-a crezut că, dacă Prigojin se descurcă atât de bine cu treburile, atunci întărește-l, pompează-i bani, oameni, arme doar ca să-și extindă Wagner-ul. Dar nu, s-a dovedit că Wagner are nevoie de cei puternici doar până la un anumit nivel și apoi apare pur și simplu o structură alternativă.
„De ce faci referendumuri și declari drept teritoriu rus acele pământuri pe care nu le poți păstra? Încep să le ia de la tine chiar a doua zi”
Novosti Vremia: Este aceasta o manifestare a temerii lui Putin că cineva ar putea deveni mai puternic decât ar reuși el să controleze situația?
Abbas Galliamov: De fapt, nu este atât teamă, cât obișnuință: pur și simplu nu o poate face altfel. Putin este o persoană foarte conservatoare. Dar te poți angaja în aceste diviziuni atunci când te descurci bine, stabil, nu ai nevoie de elite consolidate și le crești astfel încât să nu se unească accidental împotriva ta. Dar într-o situație în care este nevoie de consolidarea elitelor, când „inamicul este la poartă”, când totul se prăbușește, aceste diluții sunt absolut contraproductive. A doua componentă a diluării este că rolul său de moderator în relațiile de elită este în mod obiectiv slăbit: toată lumea vede în continuare că face lucruri absolut ilogice. De exemplu, de ce faci referendumuri și declari drept teritoriu rus acele pământuri pe care nu le poți păstra? Încep să le ia de la tine chiar a doua zi. Se conduce într-o fundătură și toată lumea o vede. Cei mai ambițioși (Prigojin, Medvedev) încep să acționeze, uitându-se din ce în ce mai puțin la Putin.
„Putin a decis să-l folosească pe Prigojin pentru a intimida elitele. Înțelege că sunt teribil de nemulțumite de el și că pot începe să iasă de sub controlul său”
Novosti Vremia: Prigojin zguduie elitele, spune că „elitele nu ar trebui să stea în afara războiului”. Toate acestea devin un instrument psihologic pentru a-i determina pe apropiați și pe rușii bogați să se teamă din în ce în ce mai mult?
Abbas Galliamov: La un moment dat, Putin a decis să-l folosească pe Prigojin pentru a intimida elitele (povestea cu barosul și condamnatul ucis). El înțelege că elitele sunt teribil de nemulțumite, dezamăgite de el și că pot începe să iasă de sub controlul său în orice moment. Ca să le fie frică să facă ceva împotriva lui Putin, a apărut Prigojin, care l-a atacat demonstrativ pe Gherasimov (Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General – n. red.), chemându-l cu înjurături prin subalternii săi. Este un lucru foarte rău pentru sistem, întrucât creează în elite și grupuri de populație loială sentimentul că totul se prăbușește, că mizeria se intensifică, nu există stabilitate.
Novosti Vremia: Ce autoritate pot avea Medvedev și alții, dacă cineva care îi dorește, îi și umilește?
Abbas Galliamov: Toate astea duc la scăderea disciplinei și funcționalității aparatului de stat. Toți funcționarii și birocrații percep ceea ce se întâmplă ca pe o dovadă că este necesar să se treacă la modul „se salvează cine poate”, adică – fiecare trebuie să se ocupe de treburile proprii fără a se îngrijora prea mult de ceea ce spun superiorii și să amenajeze rapid aerodromuri de rezervă. Asta face acum aparatul de stat.
„Sentimentele de protest se intensifică, nivelul de loialitate scade, iar dorința de a continua războiul a scăzut brusc”
Novosti Vremia: Dacă ne uităm la sondajele efectuate în Rusia, acum imaginea armatei continuă să fie distrusă. Care sunt posibilele consecințe?
Abbas Galliamov: Scade loialitatea forțelor de securitate față de sistem și de Putin personal. Desigur, este teribil de ofensator pentru generali, pentru oamenii obișnuiți să trăiască într-un regim de subordonare necondiționată față de superiori, să vadă cum militarii sunt umiliți de vreun criminal cu permisiunea lui Putin. Sunt teribil de indignați, iar gradul de loialitate față de regim este în scădere. Putin își face o groapă creând o astfel de situație.
Novosti Vremia: Mulți cred că situația actuală este similară cu ceea ce s-a întâmplat înainte de 1917. În Primul Război Mondial, din cauza conducerii militare incompetente, trupele de gardă, care trebuia să protejeze tronul, au fost eliminate. S-a acumulat astfel nemulțumirea față de rege și război. Se repetă situația?
Abbas Galliamov: Putin a retras din Ucraina Garda Rusă, care ar trebui să protejeze regimul. Deci, în acest sens, nu există o paralelă directă cu Primul Război Mondial. Dar este în principal în starea de spirit publică. În 1914 s-a răspândit patriotismul de masă, așteptarea unei victorii ușoare până la Crăciun. Dar un an mai târziu, primele semne ale stărilor de spirit au devenit vizibile, iar peste câțiva ani – o situație revoluționară. Și în acest sens, Rusia merge pe aceeași cale. Sentimentele de protest se intensifică, nivelul de loialitate scade, iar dorința de a continua războiul a scăzut brusc. Potrivit datelor Centrului Levada pentru decembrie, numărul susținătorilor războiului până la finalul victorios este de aproximativ 40%, numărul susținătorilor negocierilor de pace este de peste 50%.
„În prezent, Forțele Armate ale Ucrainei devin principalul jucător în politica rusă. În mare măsură, totul depinde de cât de eficient vor acționa”
Novosti Vremia: Publicațiile americane scriu că Putin rămâne optimist pentru că nu deține informații exacte de pe front. Înțelege el exact ce se întâmplă în război?
Abbas Galliamov: În general, desigur, înțelege, dacă a ordonat să fie luat Kievul și să-l răstoarne pe Zelenski, dar Kievul nu a fost luat și Zelenski este pe loc. Putin, desigur, încearcă să se convingă pe sine și pe susținătorii săi că totul nu este încă pierdut, că ei vor câștiga până la urmă. Fiindcă tot vorbește despre discuții de pace indică faptul că nu mizează pe victoria absolută. Acum este gata să se mulțumească și cu un simplu fleac – recunoașterea acelor teritorii pe care le-a smuls Ucrainei ca fiind teritorii ruse. În urmă cu aproximativ șase luni, acest lucru nu i se potrivea deloc. Vă amintiți, în primele zile ale războiului, când vorbea despre sarcini, vorbea despre denazificare și demilitarizare? Adică, într-o anumită măsură, înțelege situația. Dar el pretinde că totul nu este atât de rău, își ascunde conștientizarea unei fundături și își arată optimismul.
Novosti Vremia: Va rezista societatea rusă unui alt val de mobilizare, unui război lung de 2-3 ani?
Abbas Galliamov: Există premise pentru a spune că nu va îndura: un alt val de mobilizare poate submina situația. Iar războiul în curs poate submina situația. Dar când va fi, nimeni nu poate spune sigur. Primul punct de referință este primăvara, probabil în martie. Atunci va fi în sfârșit clar că planul lui Putin de a îngheța Europa fără gaz rusesc și de a o aduce în genunchi, forțând-o astfel să nu mai susțină Ucraina, să facă presiuni asupra lui Zelenski, să se așeze cu el la masa negocierilor, a eșuat. Tabăra pro-guvernamentală rusă mai are mari speranțe în acest plan. Al doilea punct sunt alegerile prezidențiale din 2024. Oficial, campania va începe în decembrie 2023, iar neoficial – din septembrie. În prezent, Forțele Armate ale Ucrainei devin principalul jucător în politica rusă. În mare măsură, totul depinde de cât de eficient vor acționa.
„Putin nu va obține 50% la alegerile din 2024. Când va începe să adauge de la 35% la 60%, acest lucru poate duce deja la proteste reale”
Novosti Vremia: Adică, primăvara și luna septembrie sunt două tranziții, când sunt posibile schimbări în poziția Kremlinului? Și Putin are nevoie de un fel de concluzie până în iarna viitoare?
Abbas Galliamov: Da. Va fi dificil să câștige alegerile prezidențiale pe fondul unui război pierdut, iar șansele de realegere vor scădea dramatic. Nu văd niciun motiv electoral special pentru care majoritatea ar putea dori să voteze pentru Putin în absența victoriei și sub presiunea unui război în desfășurare. Putin va trebui să manipuleze alegerile pentru a câștiga cu încredere, dar ei amenință cu proteste.
Novosti Vremia: Dar autoritățile ruse falsifică alegerile tot timpul.
Abbas Galliamov: Putin a câștigat întotdeauna realist. Adică, a câștigat în mod obiectiv mai mult de 50% din voturi. Da, el nu a permis candidaților puternici din Opoziție să participe la alegeri, a curățat spațiul media și a redus la tăcere criticii. Dar oamenii au venit și și-au pus ștampilele în buletinul de vot. Falsificări erau la periferie. Relativ vorbind, a obținut 55%, dar i s-au pus 70%. Și aici vorbim despre faptul că nu va obține acest 50% la alegerile din 2024. Când va începe să adauge de la 35% la 60%, acest lucru poate duce deja la proteste reale. Și protestele, în condiții de lipsă de loialitate din partea forțelor de securitate, sunt un lucru foarte periculos.
[…] Acest lucru se va vedea mai ales începând cu luna martie a anului în curs, susține, într-un interviu acordat postului de radio Novosti Vremia, politologul Abbas Galliamov, cel care i-a scris discursurile satrapului Vladimir Putin în perioada 2008-2010, informează Ziariştii. […]