Luni, 27 februarie 2023, a murit fostul strateg putinist Gleb Pavlovski. Originar din Odessa, trădătorul ucrainean a pactizat ani de-a rândul cu rușii, fiind, la un moment dat, chiar sfătuitorul numărul 1 al Kremlinului și al despotului Vladimir Putin. El a implementat întreaga ideologie a Federației teroriste în țara sa natală, dezvăluie publicația „Ukrainskaia Pravda”.
Prin fundația sa „Fondul pentru politici eficiente”, Gleb Pavlovski a organizat prima campanie electorală a lui Vladimir Putin. Apoi, peste 4 ani, a promovat în premieră într-o publicație pe care o controla din umbră, „Russkii Mir” („Lumea Rusă”), planul complet al invaziei ruse în Ucraina.
În trecut, postul ucrainean de televiziune Canal 5 i-a adus acuzații grave lui Pavlovski, dezvăluind că individul ar fi pus la cale otrăvirea președintelui de atuncial Ucrainei, pro-occidentalul Viktor Iușcenko. Pavlovski a negat totul și i-a acuzat la rându-i pe jurnaliști că lucrează în slujba propagandei și a contrapropagandei.
În 2008, la doar 17 zile de la încheierea Summit-ului NATO de la București, la care fusese prezent și Vladimir Putin, „Russkii Mir” prezenta întreaga strategie a capturării Ucrainei. „Operațiunea militară specială” a Moscovei, declanșată la data de 24 februarie 2022, era numită în urmă cu 14 ani Operațiunea „Portocala mecanică”.
Se făcea referire directă la protestele și grevele generale organizate în Ucraina de susținătorii candidatului la președinție Viktor Iușcenko după publicarea rezultatelor la alegerile din 2004, când contracandidatul acestuia, pro-rusul Viktor Ianukovici, „câștigase” prin fals al doilea tur cu un avans de 3%.
Cele 3 faze ale capturării Ucrainei, din Crimeea până la Kiev
Capturarea Ucrainei era descrisă în 2008 cu lux de amănunte. Se prefigurau 3 faze ale intervenției militare ruse.
Prima fază: Ocuparea fără probleme deosebite a peninsulei Crimeea, fapt care a avut loc în 2014 prin desantul „omuleților verzi”, la pachet cu un referendum fals și numeroase trădări.
A doua fază: Acapararea totală a teritoriilor din sud-est, care urmau să devină „zonă de intervenție”. Se vorbea despre regiunile Donețk, Lugansk, Dnepropetrovsk și Harkov.
A treia fază: Cucerirea Kievului, chiar dacă presupunea o operațiune mult mai dificilă.
Invadatorii Kremlinului se așteptau la riposte violente din partea ucrainenilor, cu precădere în regiunea Kiev. Știau că se pot baza mult pe populația vorbitoare de limbă rusă. Plănuiau să ajungă cu blindatele lor până la granița cu Transnistria.
Exceptând capitala Kiev, bătăliile principale erau prevăzute să se dea în regiunile Odessa și Nikolaev. Ocupanții anticipau că vor lupta atât cu ucrainenii, cât și cu „unități «voluntare» aliate sau chiar obișnuite ale unor țări din blocul atlantic, precum Polonia și România”.
Site-ul Ziaristii.com vă prezintă planul complet al invaziei ruse în Ucraina, așa cum a apărut el în publicația „Lumea rusă” din data de 21 aprilie 2008. Așa-zisa „operațiune militară specială” era motivată la acea vreme prin încercarea de a împiedica Ucraina să adere la NATO.
„La urma urmei, dacă Ucraina este în NATO, costul probabil al intervenției militare pentru Rusia va fi mult mai mare. În consecință, probabilitatea intervenției Moscovei în sprijinul populației ruse, evaluată din exterior, va scădea, iar încrederea «portocaliilor» în impunitatea lor va crește. Curățarea etnică a rușilor din Ucraina va deveni inevitabilă din momentul în care «portocaliii» simt că Occidentul este legat de articolul corespunzător al Tratatului Atlanticului, care prescrie intervenția automată din partea unei țări membre NATO. Societatea ucraineană se pregătește de mult pentru astfel de epurări. Așadar, se poate dovedi că, în situația actuală, intervenția preventivă va fi nu numai mai eficientă, ci și mult mai ieftină”, se arăta în amplul articol din „Lumea rusă”.
„Fostul ministru de Externe a propus să prezinte pretenții teritoriale împotriva Rusiei. Acum, Rusia nici nu mai are nevoie să inventeze un «casus belli»!”
Pace imposibilă fără război. „Expresia cunoscută de toată lumea «Dacă vrei pace, pregătește-te de război!» este demult depășită și nu mai reflectă întreaga profunzime a experienței umane și înțelegerea noastră a situației. La urma urmei, din moment ce starea de «pace» poate fi «capturată» și reflectată doar ca absență a războiului, pacea este imposibilă și fără război. Prin urmare, prima frază a expresiei poate fi omisă în siguranță, lăsând-o pe cea de-a doua: «pregătește-te de război». Adăugând doar: «și către cel al lumii!».”
Lobby pentru invazia iminentă. „Societatea trebuie să fie pregătită pentru orice și să meargă cu îndrăzneală atât spre război, cât și spre pace. Pentru unii, această concluzie poate părea prea îndrăzneață și prea filozofică pentru un articol obișnuit de pe Internet. Dar orice ai spune, în societatea rusă jurnalismul politic ocupă exact locul social pe care grecii antici îl atribuiseră filozofiei.”
Conflict pornit de la cazul Tarasiuk. „Tulburările și confuzia cauzate de o serie de scurgeri și declarații directe din partea conducerii de vârf a Rusiei despre soarta Ucrainei, dacă țara va continua să fie atrasă în NATO, arată că Kremlinul este pe drumul cel bun. Una dintre reacții, ne amintim, a fost declarația fostului ministru de Externe și lider cu jumătate de normă al notoriului «Ruha» lui Tarasiuk (formațiune politică gestionată de Boris Tarasiuk, fost șef al diplomației de la Kiev – n. red.), care a propus să prezinte pretenții teritoriale împotriva Rusiei. Ce noroc, acum Rusia nici nu mai are nevoie să inventeze un «casus belli»!”
„Dacă Ucraina este în NATO, costul probabil al intervenției militare pentru Rusia va fi mult mai mare. În consecință, probabilitatea intervenției Moscovei în sprijinul populației ruse va scădea”
Așa-zisa intervenție preventivă. „La urma urmei, dacă Ucraina este în NATO, costul probabil al intervenției militare pentru Rusia va fi mult mai mare. În consecință, probabilitatea intervenției Moscovei în sprijinul populației ruse, evaluată din exterior, va scădea, iar încrederea «portocaliilor» în impunitatea lor va crește. Curățarea etnică a rușilor din Ucraina va deveni inevitabilă din momentul în care «portocaliii» simt că Occidentul este legat de articolul corespunzător al Tratatului Atlanticului, care prescrie intervenția automată din partea unei țări membre NATO. Societatea ucraineană se pregătește de mult pentru astfel de epurări. Așadar, se poate dovedi că, în situația actuală, intervenția preventivă va fi nu numai mai eficientă, ci și mult mai ieftină.”
Potențialul militar rus era pus sub semnul întrebării. „Are Rusia instrumentele necesare de intervenție pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO sau cel puțin pentru a împiedica acea parte a Rusiei istorice să cadă sub baionetele NATO, unde majoritatea rămâne loială culturii și istoriei Rusiei? Apar întrebări, în primul rând, despre potențialul forțelor armate ruse, despre capacitatea comenzii lor de a planifica operațiunea necesară în caz de urgență și de a o realiza. Ce poate fi, în general, o operațiune de eliberare a Ucrainei și care sunt șansele succesului acesteia?”
„Kievul nu va trimite trupe pentru a «elibera» peninsula, expunând alte direcții. În Crimeea, autoritățile ucrainene nu s-au bucurat niciodată de cel mai mic sprijin”
Asaltul asupra Crimeei. „În funcție de evoluția mediului politic, scenariul intervenției forțate poate urma trei căi principale. Sub cea mai restrânsă opțiune, forțele armate ruse pot ocupa doar peninsula Crimeea. Un astfel de scenariu este probabil în cazul în care conducerea Ucrainei continuă să încalce articolele Marelui Tratat privind întemeierea Flotei Mării Negre. În acest caz, declarând necesitatea întăririi securității instalațiilor, Rusia desfășoară o operațiune amfibie cu forțele Marinei pentru a ocupa elemente-cheie ale infrastructurii Crimeei: aerodromuri, porturi, noduri rutiere.”
Rezistența ucraineană era exclusă în peninsulă! „Unitățile ucrainene din Crimeea nu sunt atacate direct decât dacă opun rezistență. Din cauza ezitării conducerii de la Kiev, o rezistență serioasă este exclusă în acest scenariu. Singura forță terestră de la care e de așteptat să opună rezistență este batalionul separat de elită al marinarilor din Forțele de Apărare de Coastă ale Ucrainei, staționat la Feodosia. Acest lucru limitează însă forțele corpului maritim al acestui stat. Există încă posibile încălcări separate pe mare și atacuri asupra avioanelor militare rusești.”
Lipsa de reacție a Kievului. „De asemenea, Kievul nu va trimite trupe pentru a «elibera» peninsula, expunând alte direcții. Într-adevăr, în Crimeea, autoritățile de la Kiev nu s-au bucurat niciodată de cel mai mic sprijin și au fost întotdeauna ținute de o simplă forță administrativă. Crimeea pentru Ucraina este mai degrabă o bătaie de cap de care «portocaliii» s-ar grăbi să scape dacă ar putea s-o facă fără să-și piardă fața și, în același timp, să-și asigure controlul asupra restului Ucrainei. În acest caz, conflictul va trece rapid de la stadiul de putere la stadiul de luptă politică în instituțiile internaționale.”
„Într-o versiune mai largă, întregul sud-est al Ucrainei, inclusiv Crimeea, teritoriile Mării Negre (Novorossia), Donbass, Harkov, Dnepropetrovsk, devine zonă de intervenție”
Se vorbea despre anexare. „Pe viitor, reacția pozitivă a majorității ruse a autonomiei Crimeei, precum și reorientarea rapidă a elitelor locale, pe care guvernul «portocaliu» de la Kiev nu le va putea contracara în niciun fel, sunt complet previzibile. Dacă Rusia nu își retrage trupele din niciun motiv politic, un referendum privind independența Republicii Crimeea și, în continuare, probabil în câțiva ani, formarea unei uniuni a Crimeei cu Rusia sau chiar aderarea Rusiei, este foarte posibil. Asta dacă Moscova decide să facă un astfel de pas până atunci justificat din punct de vedere al logicii politice.”
Ofensivă pe scară largă. „Într-o versiune mai largă, întregul sud-est al Ucrainei, inclusiv Crimeea, teritoriile Mării Negre (Novorossiya), Donbass, Harkov, Dnepropetrovsk, devine zonă de intervenție. Acestea sunt așa-numitele teritorii «alb-albastre» de limbă rusă, a căror populație votează constant împotriva partidelor rusofobe. Autoidentificarea etnică a unei părți a populației de aici nu a fost încă pe deplin determinată. Cu toate acestea, aproape întreaga populație, fără excepție, are o atitudine pozitivă față de Rusia.”
Se știau avantajele „operațiunii speciale”. „Aici este concentrată și principala industrie a Ucrainei, strâns integrată cu industria rusă, în special în complexul militar-industrial: toată știința rachetelor ucrainene, fabrici pentru producția de turbine pentru centrale nucleare, nave și aviație. Consolidarea acestui teritoriu de către Rusia ca entitate de stat prietenoasă sau chiar prin intrarea directă în Rusia poate avea o serie de avantaje importante. În primul rând, populația rusă prietenoasă din punct de vedere cultural și genetic care trăiește în teritoriile istorice rusești. Cu această populație sunt excluse problemele de incompatibilitate culturală sau religioasă, ceea ce poate fi imaginat în cazul anexării, de exemplu, a Abhaziei. Această populație nu are altă identificare stabilă decât cea rusă, iar în cazul reunificării cu Rusia, ea va fi complet dizolvată.”
„Ucraina «portocalie» va pierde aproximativ jumătate din teritoriu și populație, două treimi din industrie, accesul la mare”
S-a vizat întărirea „nucleului civilizației ruse”. „În al doilea rând, nivelul de educație ridicat al populației din sud-estul Ucrainei, capacitatea și dorința ei de a se integra conform principiilor noii economii create de Rusia. De asemenea, resursele de muncă din sud-estul Ucrainei au crescut în mod tradițional mobilitatea, deoarece populația în sine este formată din migranți din diferite regiuni ale Rusiei. Conectarea a încă 15-20 de milioane de etnici ruși într-o formă sau alta la proiectul civilizațional rus va întări nucleul civilizației ruse. În general, acest lucru ar întări semnificativ pretențiile lumii ruse față de propria sa identitate, deoarece unul dintre principalele contraargumente îl reprezentau resursele demografice limitate.”
Rusia trebuia să fie mai tare ca SUA. „Combinarea acestor resurse într-un singur pumn, chiar dacă nu într-un singur stat, ci într-o uniune fraternă, ar întări semnificativ statutul Rusiei însăși. Privind înapoi la anglo-saxoni, se poate ghici cu ușurință cât de dificilă ar fi poziția Statelor Unite în lume dacă această țară nu ar avea alianța aproape garantată a unor țări precum Marea Britanie, Canada și Australia.”
Kremlinul se pregătise pentru o replică acerbă a Ucrainei. „În comparație cu un scenariu mai limitat, rezistența rusofobilor ucraineni va fi mai acerbă. La urma urmei, Ucraina «portocalie» va pierde aproximativ jumătate din teritoriu și populație, două treimi din industrie, accesul la mare. Dacă acum elitele de la Kiev se consolează cu iluzia că în viitor Ucraina poate revendica rolul unuia dintre cei mai mari jucători europeni, atunci în cazul pierderii regiunilor de limbă rusă, aceste ambiții nu vor mai avea nici măcar cel mai fantastic temei.”
„Operațiunea poate începe cu înfrângerea flotei ucrainene cu lovituri aeriene și rachete antinavă și capturarea bazelor acesteia din Odessa, Ociakovo, Cernomorski, Novoozerni, Nikolaev, Evpatoria și Feodosia”
Rușii vedeau o opoziție formată din 80.000 de oameni. „Pe acest teritoriu sunt staționate forțe considerabile ale armatei ucrainene, al căror număr total de forțe terestre este de până la 80.000 de oameni. În acest caz, unităților și formațiunilor ruse ale miliției vorbitoare de limbă rusă li se pot opune trei brigăzi de tancuri, dintre care una este situată în apropiere de Harkov, în timp ce altele pot fi avansate din regiunile Cernigov și Krivoi Rog. Având în vedere teama unui atac asupra Kievului, armata ucraineană nu va putea, cel mai probabil, să desfășoare mai mult de cinci brigăzi mecanizate pentru a respinge ofensiva rusă.”
Ucrainenii urmau să fie înconjurați. „Aceeași soartă o vor avea și unitățile aeromobile ale Ucrainei: vor fi mobilizate în capitală, în loc să participe la ostilități. Vorbim despre următoarele unități: Brigada 25 aeropurtată separată Dnepropetrovsk, Brigada 95 separată aeriană (Jitomir), Regimentul 80 aerian separat (Lvov). Brigada 79 aeromobilă separată (Nikolaev), cel mai probabil, nu va avea timp să se retragă și va fi înconjurată în locul său de desfășurare. Trei regimente ale aviației armate ale Ucrainei nu vor putea oferi o rezistență serioasă la acțiunile Armatei a 16-a a Forțelor Aeriene Ruse (Kubinka), precum și la regimentele 5 și 6 separate de luptă (Ural și Severomorsk) ale Forțelor Aeriene pentru a întări forța de atac.”
Alte detalii ale „operațiunii speciale”. „Operațiunea poate începe cu înfrângerea flotei ucrainene cu lovituri aeriene și rachete antinavă și capturarea bazelor acesteia din Odessa, Ociakovo, Cernomorski, Novoozerni, Nikolaev, Evpatoria și Feodosia de către forțele Regimentului 810 separat din Batalionul 882 separat de asalt aerian și Batalionul 382 separat de pușcași marini din Flota Mării Negre, cu sprijinul a patru regimente ale Diviziei 55 Marine (Vladivostok) dislocate pe calea aerului din Flota Pacificului. Ar fi rezonabil să se transfere un batalion de tancuri separat al flotei Mării Negre de la Novorossiysk la capul de pod din Odessa pentru a dezvolta succesul forțelor de debarcare a infanteriei.”
„Scopul final al mișcării unităților motorizate și al tancurilor este de a ajunge la granițele Republicii Transnistrene, lângă Pervomaisk”
Susținere din partea unei diviziuni de tancuri. „Cu toate acestea, este imposibil să se limiteze o astfel de operațiune la aterizările aeriene și maritime. Rusia poate implica forțele aeriene și pușcașii marini în operațiune. Dar dacă unitățile blindate și mecanizate ucrainene rezistă dintr-un motiv oarecare, operațiunea poate fi prelungită în mod inutil. Prin urmare, logic ar fi ca acțiunile forțelor de debarcare din prima etapă să fie susținute de o lovitură a unităților terestre grele cu forțe până la o diviziune de tancuri pe direcția de coastă cu acces la gura Niprului.”
Tot înainte spre Transnistria! „Iar apoi să se traverseze râul cu o parte din forțele disponibile prin izolarea Brigăzii 79 ucraineană separată aeromobilă de grupul de uscat al forțelor armate ucrainene, situat la nord – în zona Krivoi Rog și Belaia Țerkva. Scopul final al mișcării unităților motorizate și al tancurilor este de a ajunge la granițele Republicii Transnistrene lângă Pervomaisk.”
Reușita misiunii ținea și de „populația prietenoasă” din zonă. „Cheia vitezei și a pierderilor reduse este recunoașterea eficientă, care, dacă se dorește, este ușor de organizat, având în vedere natura prietenoasă a populației locale. În special, un transfer prea activ al unităților ucrainene spre sud, dacă există, ar crea o amenințare de forțare a Niprului și, în acest caz, un atac aerian preventiv pe pistele aerodromurilor din Herson, Odessa și Nikolaev devine foarte recomandat. În acest caz, aeronavele tactice ale Flotei Mării Negre cu rachete anti-radar ar trebui să fie implicate în atenuarea apărării aeriene ucrainene.”
„În acest sector al teatrului de operațiuni se poate aștepta și apariția unor unități «voluntare» aliate sau chiar obișnuite ale unor țări din blocul atlantic, precum Polonia și România”
Principalele bătălii erau așteptate în Odessa și Nikolaev. „La nord, în regiunea Harkov și Dnepropetrovsk, este logic să se sprijine operațiunile de aterizare de către unitățile din districtul militar Moscova. Aici, sarcina principală este capturarea rapidă a orașelor și încercuirea părților împrăștiate ale armatei ucrainene, care, fiind formată în principal din vorbitori de limbă rusă, cel mai probabil nu va oferi o rezistență serioasă dacă se va pierde comunicarea terestră cu centrul. În general, principalele bătălii cu unitățile «portocalii» care au rămas loiale Kievului sunt așteptate în zona Odessei și a Nikolaevului, deoarece pentru atlantiștii ucraineni și stăpânii lor cea mai valoroasă achiziție este accesul la Marea Neagră.”
Inamicii polonezi și români. „În acest sector al teatrului de operațiuni se poate aștepta și apariția unor unități «voluntare» aliate sau chiar obișnuite ale unor țări din blocul atlantic precum Polonia și România. În acest caz, s-ar putea vorbi de o escaladare a conflictului. Cu toate acestea, Rusia are ceva să răspundă unei astfel de escaladări: fără a provoca oficial NATO să intervină direct cu lovituri pe teritoriul țărilor NATO, Rusia poate începe acțiuni împotriva navelor acestor țări din Marea Neagră și Baltică, de exemplu, prin reținerea lor «până la clarificarea tuturor împrejurărilor».”
Presiune pe Germania și Franța pentru scindarea NATO. „Asemenea acțiuni nu ar avea valoare militară directă, dar ar arăta determinarea Rusiei și ar intimida în continuare țări precum Germania și Franța. De teamă că, la un moment dat, împotriva voinței lor, vor fi implicați într-un conflict direct cu Rusia, aceasta din urmă ar cere încetarea intervenției, iar în cel mai favorabil caz, s-ar putea produce o scindare directă în NATO, din care Rusia ar urma să câștige și mai mult. Pe baza nevoilor și a capacităților economiei, Rusia nu ar trebui să întârzie soluționarea conflictului. Spre deosebire de Statele Unite în Irak și Afganistan, Rusia este destul de capabilă să o rezolve victorios, fără a fi atrasă într-o luptă epuizantă, pe termen lung, cu o populație străină din punct de vedere etnic.”
„Scopul formațiunilor mobile terestre și al armatelor aeriene va fi să întrerupă rapid Kievul de la comunicațiile care leagă orașul cu regiunile vestice„
Scenariul capturării Kievului. „A treia variantă de desfășurare a evenimentelor presupune, pe lângă ocuparea sud-estului, stabilirea controlului asupra Kievului și a regiunilor centrale. Implementarea unui astfel de scenariu, desigur, va necesita un preț mai mare, dar are avantajele sale: Rusia recâștigă controlul asupra celui mai vechi centru al spiritualității și statalității ruse. Este clar că un astfel de scenariu va deveni probabil doar dacă ambiția generală a elitei ruse crește, care în prezent rămâne relativ scăzută în comparație cu capacitățile rachetelor.”
Kievul trebuia întrerupt de la comunicațiile vestice. „În momentul în care partea adversă își dă seama că Kievul este ținta ofensivei, toate forțele loiale conducerii «portocalii» vor fi, cel mai probabil, retrase în capitală. În acest caz, toate bătăliile principale se vor desfășura la periferia acesteia. Este posibilă astfel radicalizarea extremă a acțiunilor de ambele părți. Scopul formațiunilor mobile terestre și al armatelor aeriene va fi să întrerupă rapid Kievul de la comunicațiile care leagă orașul cu regiunile vestice pentru a preveni «inundarea» orașului cu forță de muncă periculoasă pentru tancuri în fața miliției ucrainene vestice şi a bătăliilor urbane. În regiunea Kiev și în nord, unitățile Corpului 8 Armată al Ucrainei și în special Brigada 1 Separată de Tancuri ar putea oferi rezistență.”
Atacuri demonstrative. „Un atac aerian demonstrativ în zona părții de sud a mlaștinilor Pripiat, efectuat pe timp de noapte, ar fi extrem de util în acest caz. Nu ar provoca pagube semnificative, cu excepția întreruperii liniilor electrice și a aparatelor electrice pe o rază de 100 de kilometri. Dar, pe de altă parte, ar fi vizibil la Lvov, care urăște «moscoviții» și chiar și în Polonia. Mobilizarea rapidă a voluntarilor din rândul tinerilor ruși din sud-est ar putea fi un substitut eficient pentru armele nucleare. Apărând în zona capitalei, astfel de formațiuni ar restabili ordinea mult mai repede decât armata rusă, care ar trebui să susțină o infanterie foarte motivată cu armele sale de înaltă precizie.”
„Artileriștii nu ar trebui lăsați inactivi: de la periferia Kievului, sistemele de lansare multiple de rachete sunt capabile să controleze teritoriul pe o rază de 90 de kilometri”
Bombe cu dispersie și fosfor, artilerie și drone. „Ca măsură suplimentară, atacurile aeriene asupra nodurilor de transport și a zonelor de concentrare a inamicului la vest de Kiev pot fi presupuse folosind bombe cu dispersie, bombe cu explozie voluminoasă și bombe cu fosfor alb. Artileriștii nu ar trebui lăsați inactivi: de la periferia Kievului, sistemele de lansare multiple de rachete sunt capabile să controleze teritoriul pe o rază de 90 de kilometri. Concentrându-se pe datele de recunoaștere de la vehiculele aeriene fără pilot, acestea sunt capabile să perturbe apropierea întăririlor inamice de oraș fără ajutorul aviației.”
Cucerirea Lavrei Pecerska. „Un loc special în operațiune va fi ocupat de capturarea rapidă a Lavrei Pecerska (Lavra Peșterilor din Kiev, care este o mănăstire istorică ortodoxă – n. red.) și menținerea acesteia până la sosirea forțelor principale. Unitățile de forțe speciale alocate acestei operațiuni trebuie să fie pregătite de ceva timp pentru a opera în încercuire deplină. Pe măsură ce capitala este curățată de rămășițele «portocalii», Moscova se va putea concentra pe frontul diplomatic, unde sunt așteptate principalele «bătălii». Se așteaptă să fie dificil, dar, în cele din urmă, poziția internațională a Moscovei ar fi doar întărită, deoarece ar deveni clar pentru mulți îndoielnici că este mai bine să fii prieten cu Rusia decât să îi fii dușman.”
Intrebare: daca Ucraina a stiut din rimp ca este amenintata de Rusia (Joe Biden a declarat ca a avertizat in repetate rinduri Ucraina asupra iminentei atacului Rusiei) de ce Zelenski nu a facut nimic sa previna acest atac? Probabil i s-a ordonat sa nu faca nici o miscare.
”Mișcări” a făcut Zelenski, dovada este pregătirea militară a soldaților și Javelin-urile deja existente în dotare. Problema este concesiile militare făcute Rusisi printre care și ”denuclearizarea” țării, făcută de rusofilii din frunte (ultimul în șir Ianukovici).
De acord, dar toate acestea au fost decizii ale conducatorilor Ucrainei n-au intrebat pe nimeni. Ce vina are acum Romania sau alta tara din zona? Pentru ca acum ni se cere sa fim solidari nu doar la ajutoare (ceea ce este corect) ci si la armament si munitie, ceea ce nu mi se pare corect.
După ce-au făcut mațul gros la hypermarketurile capitaliste, bolșevicilor li s-a făcut dor de comunism 🤣🤣🤣🤣🤣