Comisia Europeană a confirmat oficial miercuri că Parchetul European (EPPO) îşi începe activitatea la 1 iunie. Comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, a spus că principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetăţenilor.
Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, cehoaica Vera Jourova: ”Ne aflăm acum pe ultima sută de metri: suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al UE pentru anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kovesi, vor reprima activităţile infracţionale şi se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupţiei sau a fraudei”.
Didier Reynders, comisarul pentru justiţie: „Lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene. Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetăţenilor noştri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu stricteţe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”.
- frauda în materie de cheltuieli şi venituri;
- frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro);
- spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
- corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
- participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.
Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze şi să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracţiune împotriva bugetului UE.
Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisia Europeană, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre.
Acesta va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European.
Se preconizează că EPPO va investiga aproximativ 3.000 de cazuri pe an.
Din păcate multi romani cred că interesul lor este ca banditii să le arunce și lor câte un covrig din pradă. ” Au furat maică da’ ne-au mai dat și noua câte ceva”.
Vin vremuri-grele pentru BANDIȚI, adică… vremuri-bune pentru românii cinstiți!!!
„ARDE-I” (ÎN-CONTINUARE!!!) pe NEMERNICI, Codruța!