miercuri, februarie 19, 2025
AcasăOpiniiPână se trezește America, Europa trebuie să reziste!

Până se trezește America, Europa trebuie să reziste!

-

Până la urmă, americanii vor face ce e corect. Să nu uităm că au lăsat Franța (care i-a sprijinit în războiul de independență) și Anglia (care i-a născut) să fie atacate de Hitler. Abia în decembrie 1941, după Pearl Harbour, au intrat în război contra Germaniei și Japoniei.

Astăzi, în locul Poloniei e Ucraina, în locul Germaniei e Rusia, iar în locul Japoniei e Coreea de Nord, sau poate chiar China.

Europenii sunt tot slabi, divizați și nehotărâți, ca în 1938–1940. Dar poate mai puțin slabi și mai puțin divizați, căci măcar avem UE (pe care o atacă, cu toate armele, trumpiștii și putiniștii – care adesea coincid).

Într-un târziu, America se va trezi. Nu știu dacă sub Trump, care miercuri a jucat rolul lui Neville Chamberlain, sau după mandatul lui. Trump poate decide dacă intră în istorie ca președintele care a distrus coeziunea Occidentului și a vândut Europa lui Putin, ca un agresor împotriva prietenilor și prieten al tiranilor, sau vrea ceva mai mult.

- Advertisement -

Până se trezește America, Europa trebuie să reziste. Partea bună e că noul Reich nu e în centrul, ci în marginea Europei, și e mult mai slab.

Va apărea și un nou Churchill. Europa va rezista. Ucraina rezistă deja mai bine decât Polonia de atunci. Noul Hitler a ocupat mai puțin decât cel vechi.

DE ACELAȘI AUTOR:

Naționalismul antinațional

Cum conciliezi România Mare cu Ungaria Mare?

16 COMENTARII

  1. Trump nu a distrus coeziunea Occidentului. Din contra, involuntar, contribuie la stringerea rindurilor Occidentului in fata pericolului comun.
    E absurd sa reprosezi Americii ca Europa nu are aparare. Le-a cerut europenilor sa se inarmeze acum vreo 5 ani. I-au ris in nas iar acum au ajuns la vorbele lui. Vor sa bage 5% pentru inarmare nu doar 2% cit le ceruse el.
    E usor sa dai vina pe altcineva cind tu UE nu faci ce trebuie in curtea ta. Ar putea incepe cu debirocratizarea, pe urma sa termine cu socialismul. Poate continua cu renuntarea la agenda 2030, green deal si alte prostii. Sau sa arunce cu bani tuturor parazitilor din lume, gen Gaza, unde banii erau folositi pentru arme si tuneluri.
    Se vor aconomisi o gramada de bani ce pot fi folositi pentru aparare.
    Inainte de a se trezi America trebuie sa se trezeasca birocratii de la Bruxelles.

    • Si trebuie sa se comporte cu Europa ca un terorist,dupa mintea ta?Uite cine da lectii de democratie,un sociopat care ameninta aliatii istorici cu taxe penibile si cu retragerea trupelor americane din NATO si Europa,dar se gudura umil sa le stranga mana ,in vazul tuturor unor criminali ca putin,Xi ping,si nord-coreanul care isi infometeaza cetatenii de cand e la putere,visand sa devina si el presedinte pe viata,modificand constitutia!

  2. Sunteți naiv, domnule Papahagi, iertați-mă ca v-o spun.
    Dumneavoastră credeți ca Trump va rămâne la putere 4 ani?
    O să facă la fel ca Putin, o să modifice constituția, or o să-și pună un Medvedev temporar, până când o să poată candida iar.
    Bolnavii ăștia, nebuni de putere, nu o lasă așa ușor, nu contează mijloacele.

    De Trump nu scăpăm așa ușor, abia e începutul. Asta dacă nu pățește ce-a pățit Kennedy.

  3. Germania si-a oblojit constiinta destul. Cei vinovati „au mierlit-o” cu totii. A sosit momentul sa lase deoparte sentimentul de vinovatie si, impreuna cu Franta si restul Europei, sa formeze o armata capabila sa infrunte provocarile Hidrei de la Rasarit. Lamentarile nu au rost si nici nu-ti asigura protectia necesara. Cand diplomatia nu mai face fata, trebuie sa intre in joc… puterea fortei!

  4. Situatia in care s-a aflat primul ministru britanic si aliatul sau francez era sensibil diferita decat cea de astazi. In 1938 Franta si Anglia se confruntau cu o putere formidabila, Germania, care, asa cum s-a dovedit in „Blietzkrieg-ul” din primavara lui 1940, le era superioara. La aceasta se adauga ca la acea vreme SUA nu contau in politica Europeana, ele retragandu-se dupa WWI intr-o pozitie de izolare fata de problemele batranului continent, orientandu-si interesele geostrategice din ce in ce mai mult catre zona Pacificului. In plus marea spaima a democratiilor occidentale ramaneau sovietele conduse de cel mai mare leader politic si tiran al lumii moderne : Iosif Visarionovici Stalin. In plus Germania beneficia de spirjinul Italiei, o putere terestra dar si maritima pe care interesele Marii Britanii in Marea Meditarana nu o puteau neglija. „Impaciuitoristii” Neville Chamberlain si Daladier (neglijat in comentarile actuale in care se face referire la Acordul de la Muenchen din 1938) nu aveau alta optiune decat sa intre in razboiul inexorabil, declansat mai putin de 11 luni mai tarziu. „Apeasement-ul” de la Muenchen nu a fost un act de naivitate sau imbecilitate ci mai degraba o amanare, un „Galgenfrist” cum spune germanul, in ideea ca vor aparea regrupari de aliante si ajustari ale balantei de forte, lucru care s-a intamplat, insa in defavoarea franco-englezilor.
    Cand la 1 Septembrie 1939 puternica armata a celui de al treilea imperiu german intra in Polonia a fost chiar guvernul condus de Neville Chamberlain care a declarat razboi statului agresor.
    Comparatia lui Neville Chamberlain cu actualul locatar de la Casa Alba este deplasata. Prim ministrul britanic nu avea personalitatea puternica a lui Trump insa era un politician decent si avea cultura si pregatirea necesara postului pe care il ocupa ceea ce nu se poate spune de leaderul guvernului SUA si garnitura sa guvernamentala (conspirationistul putinist R.Kennedy jr., ineptul speaker si showman Pete Hegseth, Tulsie Gabbard – putinista si incompetenta, recompensata ca tradatoare a Partidului Democrat, tanarul nepregatit si vorbitor de putineza ante Noiembrie 2024, J.D. Vance). Puterea militara si economica a Occidentului este coplesitor mai mare decat a Rusiei iar „aliatul” principal pe care aceasta mizeaza este unul cu o agenda ascunsa care, zvarlind in ochii fraierilor problema insulei Formosa dupa principiile lui Sun-tzu, in realitate ea vizand dominatia asupra inepuizabilelor resurse naturale din astazi slabit aparata si rar populata Siberie. Apeasementul promovat de administratia actuala de la Washington nu rezulta dintr-un calcul strategic bine fundamentat, nu este nici cauzat exclusiv de capriciile octogenarului Donald Trump, ci este un rezultat al acutizarii problemelor din interiorul SUA si degradarea reputatiei acesteia pe plan international inceputa dupa terminarea razboiului rece.
    In ritmul de actiuni si declaratii iresponsabile , inaugurat acum 3 saptamani si jumatate, ar fi de asteptat initierea unei a treia incercari de destituire (impeachment), dupa ce primele doua au esuat in primul mandat, insa dupa cum se observa, inamicii lui D.T. de pe partea stanga a „aisle”-ului a Congresului, dar si din propriul partid, care nu sunt putini, deocamdata tac si fie ca asteapta ca „Omul portocaliu” sa se compromita si mai rau, fie, varianta cea mai probabila in opinia mea, sunt in mare masura de acord cu politica de abandonare a Ucrainei si Europei in mana Rusiei, asa cum de fapt a dovedit inca din 2014, presedintele de extrema-stanga si anti-american Barack Obama.

  5. De la „spațiul vital”, la „spațiul de jefut” (Canada, Groenlanda, Ucraina etc.), naziștii lumii și-au dat mâna: asasinii ruși și americani. Donald Trump pentru noi / Este Adolf Hitler doi. Văcarul Vance e doar o scărnăvie acționată cu sfori – un Ribbentrop criminal model Munchen, doar că victima nu mai e Cehoslovacia. Merită doar un scuipat. SUA au ajuns de kk pe toate planurile si fiind in dificultate vrea să se salveze pe spinarea altora (caci nu mai poate dispune de milioanele de sclavi pe care i-a ucis ca sa iși asigure imbuibarea, nici de Holocaustul impotriva amerindienilor pentru care n-au platit cu un Nurenberg, cum ar fi meritat gloata de asasini americani). Istoria ne arată insă că până la urma Fuhrerul de la Casa Alba va plati, impreuna cu kamarila lui de ticăloși.

  6. Ma uit pe retelele sociale americane,pe youtube mai ales,incet incet se dezmeticesc ,cu rusine si regret, si vacarii care l-au votat..Acum,sa ii vedem daca doar regreta sau se mai si mobilization la diferite tipuri de boicot.Cei din partea cealalta a politicii ,sunt deja in actiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -