Discursul abraziv susținut de J. D. Vance, vicepreședintele SUA, la Conferința de Securitate de la München a fost lăudat de șeful său, Donald Trump, dar a fost criticat în termeni duri pe continentul european. Au apărut și multe controverse despre ce a spus și ce n-a spus JD Vance, despre ce „a vrut să spună” și ce „s-a înțeles”. Publicăm integral acest discurs, pentru a discuta cu „marfa clientului”, nu din auzite.
În discursul său de la München, James David Vance (40 de ani), cunoscut ca J. D. Vance, a condamnat „îndepărtarea Europei de valorile fundamentale” ale democrației liberale. Este o temă falsă, promovată de propaganda rusă de mai mulți ani, preluată acum și de noua Administrație Trump.
JD Vance a anunțat, de fapt, dezangajarea SUA în Europa, ceea ce poate fi înțeles, dar nu e corect. Rolul SUA în NATO, întărit prin obligațiile asumate de toate administrațiile americane din ultimele decenii, e redefinit brusc, chiar brutal, cu maximă lipsă de predictibilitate. În plus, SUA are obligații de apărare a independenței și integrității Ucrainei, asumate prin Memorandumul de la Budapesta, din 1994, tratat prin care americanii, britanicii și rușii au obținut denuclearizarea Ucrainei. A nu respecta asemenea tratate descalifică o putere garantă precum Statele Unite, așa cum Rusia s-a descalificat de mult, devenind chiar țară agresoare.
Discursul „excepțional” al lui JD Vance (calificativul îi aparține lui Donald Trump) conține multe note false, mincinoase. Absolut scandaloasă, demagogică, este fraza: „Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult în ceea ce privește Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior – retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale”.
În realitate, marea amenințare este Rusia (mereu menajată de echipa lui Trump), dar nu trebuie neglijată nici China, cu modelul său dictatorial și cu modul persuasiv de a se insinua în economiile țărilor vulnerabile, pentru a le captura pe termen lung.
JD Vance insinuează că Europa a alunecat spre non-democrație: „cenzurează disidenții, închide biserici, anulează alegeri”. Vicepreședintele american nominalizează chiar țările care au căzut în aceste păcate: Germania, Marea Britanie, Suedia, România. Este o grosolănie care depășește granițele acceptabile ale diplomației.
JD Vance îș dă ca exemplu negativ chiar și propria țară, SUA, prin trecutul său recent. Administrația Biden e înfierată pentru că „a amenințat și a intimidat companiile de social-media să cenzureze așa-numita «dezinformare»”.
De fapt, atât în privința țărilor europene menționate, cât și în cea a Statelor Unite, JD Vance a făcut apologia anarhiei: odioasele campanii de dezinformare, chiar și finanțate masiv de Rusia sau de China, nu trebuie contracarate în niciun fel, pentru a nu afecta „libertatea de informare”! „Vicele” american nu vede, sau se face că nu vede, diferența dintre „libertatea de informare” și „libertatea de dezinformare”. Pentru el, pare să nu conteze nici faptul că Rusia poate influența decisiv alegerile din unele țări, impunând sau susținând acolo regimuri-marionetă (există două exemple chiar în UE: Ungaria și Slovacia).
Un mare of al lui Donald Trump, exprimat la München de vicepreședintele său, îl reprezintă eforturile liderlor europeni de a izola partidele extremiste, de a stopa ascensiunea acestora. JD Vance le numește, mai blând, „partide populiste atât de stânga, cât și de dreapta”. Și deplânge faptul că „participarea lor la dezbaterile de la München a fost interzisă de organizatorii acestei conferințe”.
Susținerea agresivă a trioului Donald Trump – JD Vance – Elon Musk pentru partidele extremiste din Europa, care coincide cu susținerea Rusiei pentru aceleași partide, pare să aibă un singur obiectiv: fragmentarea continentului nostru, blocarea agregării sale în Statele Unite ale Europei.
JD Vance a inserat două minciuni și în referirea la situația României, cu alegerile prezidențiale anulate și reprogramate 6 luni mai târziu.
Prima minciună: cele „câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină” au fost, de fapt, peste 50 de milioane de euro (evaluare făcută de un grup de oameni de afaceri dn România, obișnuiți cu campaniile de marketing digital).
Apoi, JD Vance se face că nu știe care e starea democrației într-o țară precum România: „Dacă democrația dumneavoastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”.
Dar cine a spus că democrația românească era puternică? Ar însemna ca „vicele” Americii să fie picat din Lună, să nu cunoască multele intervenții ale reprezentanțiloe SUA pentru eliminarea unor derapaje anti-democratice la București.
Formularea lui JD Vance induce și o idee toxică: dacă România nu e în stare să-și apere democrația în fața „publicității digitale dintr-o țară străină”, atunci să accepte rezultatele electorale stabilite prin acea intervenție străină!
JD Vance ar fi arătat bună-credință dacă ar fi pus presiune pe Puterea de la București în altă direcție: produceți și arătați dovezile intervenției brutale a Rusiei în alegerile din România, nu băgați capul în nisip ca struțul!
Dar JD Vance nu putea face o excepție petru România: el a venit cu misiunea clară, de la Trump, să susțină toate partidele de extremă dreapta din Europa, cu accent pe Alternative für Deutschland (AfD), dat fiind că duminica viitoare au loc alegeri parlamentare cruciale în Germania. În acest discurs anti-UE, nu putea lipsi susținerea indirectă pentru bazinul extremist din România.
VIDEO: Discursul lui JD Vance (13 februarie 2025)
Discursul integral al lui JD Vance, vicepreședintele SUA, la Conferința de Securitate de la München
„Mulțumesc tuturor delegaților, personalităților și profesioniștilor media prezenți aici, și mulțumesc în special gazdelor Conferinței de Securitate de la München pentru organizarea unui astfel de eveniment incredibil. Desigur, suntem încântați să fim aici. Suntem fericiți să fim aici.
Unul dintre lucrurile despre care am vrut să vorbesc astăzi îl reprezintă, desigur, valorile noastre comune. Este minunat să fiu din nou în Germania, așa cum ați auzit mai devreme. Am fost aici anul trecut ca senator al Statelor Unite, l-am văzut pe ministrul de Externe, scuze, pe secretarul de Externe (al Marii Britanii), David Lammy, și glumeam că amândoi aveam anul trecut alte slujbe decât cele pe care le avem acum. Dar acum este momentul ca toate țările noastre, pentru toți cei care am avut norocul să primim putere politică de la popoarele noastre, s-o folosim cu înțelepciune, pentru a le îmbunătăți viața.
Am avut noroc, în timpul petrecut aici, să ies în afara zidurilor acestei conferințe în ultimele 24 de ore. Și am fost profund impresionat de ospitalitatea oamenilor, chiar și în timp ce se chinuiau după atacul oribil de ieri. Prima dată când am fost în München a fost cu soția mea, care astăzi este aici, cu mine. Întotdeauna mi-a plăcut orașul München și întotdeauna mi-au plăcut oamenii săi, și vreau să spun că suntem foarte mișcăți, iar gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de München și de toți cei afectați de răul adus acestei comunități frumoase (atentatul comis de un afgan, cu o zi înainte – n. red.). Ne rugăm pentru voi și cu siguranță vă vom susține în zilele și săptămânile care vor veni. (Aplauze din sală – n. red.)
Sper ca acestea să nu fie ultimele aplauze pe care le primesc. Dar ne adunăm la această conferință, desigur, pentru a discuta despre securitate, și în mod normal ne referim la amenințări la adresa securității noastre externe. Văd mulți lideri militari importanți, adunați aici astăzi. Dar în timp ce Administrația Trump este foarte preocupată de securitatea europeană și crede că putem ajunge la un acord rezonabil între Rusia și Ucraina, considerăm, de asemenea, că este important în următorii ani ca Europa să facă un pas înainte semnificativ pentru a-și asigura propria apărare.
Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult în ceea ce privește Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior – retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii.
Acum, am fost surprins că un fost comisar european (fracezul Thierry Breton – n. red.) a apărut recent la televizor și a părut încântat că Guvernul român tocmai anulase o întreagă alegere. El a avertizat că, dacă lucrurile nu merg conform planului, același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania. Aceste declarații sunt șocante pentru urechile americane. Timp de ani de zile, ni s-a spus că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, de la politica noastră față de Ucraina până la cenzura digitală – totul este prezentat ca o apărare a democrației. Dar când vedem instanțe europene anulând alegeri și oficiali de rang înalt care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne impunem un standard suficient de înalt. Și spun «noi», pentru că eu cred cu fermitate că suntem în aceeași echipă. Trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valorile democratice. Trebuie să le trăim.
Acum, în memoria vie a multora dintre voi din această sală, Războiul Rece a pozitionat apărătorii democrației împotriva unor forțe mult mai tiranice pe acest continent. Și gândiți-vă: partea din acel conflict care a cenzurat disidenții, a închis biserici și a anulat alegeri – erau ei cei buni? Cu siguranță, nu, și slavă Domnului că au pierdut Războiul Rece. Au pierdut pentru că nu valorificau și nu respectau toate binecuvântările extraordinare ale libertății: libertatea de a surprinde, de a face greșeli, de a inventa, de a construi. Se pare că nu poți impune inovația sau creativitatea, la fel cum nu poți forța oamenii să gândească, să simtă sau să creadă anumite lucruri. Și credem că aceste lucruri sunt cu siguranță conectate.
Din păcate, când privesc Europa astăzi, uneori nu este atât de clar ce s-a întâmplat cu unii dintre câștigătorii Războiului Rece. Privesc către Bruxelles, unde comisarii Comisiei Europene avertizează cetățenii că intenționează să închidă rețelele de socializare în perioade de tulburări civile, în momentul în care identifică ceea ce au judecat a fi «conținut plin de ură». Sau către această țară (Germania – n. red.), unde Poliția a efectuat percheziții împotriva cetățenilor suspectați că au postat comentarii anti-feministe online, ca parte a unei «acțiuni de combatere a misoginiei pe internet».
Privesc către Suedia, unde acum două săptămâni Guvernul a condamnat un activist creștin pentru participarea la arderi de Coran care au dus la uciderea unui prieten al său. Și, așa cum a remarcat judecătorul din cazul său, în mod îngrijorător, legile Suediei care ar trebui să protejeze libertatea de exprimare nu oferă, de fapt, «o scutire de la a face sau spune orice fără riscul de a ofensa grupul care deține acea credință».
Și, poate cel mai îngrijorător, privesc către prietenii noștri foarte dragi din Marea Britanie, unde regresul în ceea ce privește drepturile conștiinței a pus libertățile de bază ale britanicilor religioși, în special, în colimator. Cu puțin peste doi ani în urmă, Guvernul britanic l-a acuzat pe Adam Smith-Connor, un fizioterapeut de 51 de ani și veteran al armatei, de crimă odioasă pentru că a stat la 50 de metri de o clinică de avorturi și s-a rugat în tăcere timp de trei minute, fără a obstrucționa pe cineva, fără a interacționa cu cineva, doar rugându-se în tăcere, după ce forțele de ordine britanice l-au observat și au cerut să știe pentru ce se roagă. Adam a răspuns simplu: se ruga pentru fiul nenăscut pe care el și fosta sa prietenă îl avortaseră cu ani în urmă. Ofițerii nu au fost impresionați. Adam a fost găsit vinovat de încălcarea noii legi a Guvernului privind zonele-tampon, care criminalizează rugăciunea tăcută și alte acțiuni care ar putea influența decizia unei persoane în raza de 200 de metri de o unitate de avort. A fost condamnat să plătească mii de lire sterline în costuri legale.
Acum, aș vrea să pot spune că acesta a fost un caz izolat, un exemplu nebun al unei legi prost scrise, aplicate unei singure persoane – dar nu! În octombrie anul trecut, doar acum câteva luni, Guvernul scoțian a început să distribuie scrisori cetățenilor ale căror case se aflau în așa-numitele «zone de acces sigur», avertizându-i că chiar și rugăciunea privată din propriile lor case ar putea constitui o încălcare a legii. Desigur, Guvernul a îndemnat să se raporteze orice cetățean suspectat de «crimă de gândire».
În Marea Britanie și în întreaga Europă, libertatea de exprimare, mă tem, este în retragere. Și, în interesul comediei, prieteni, dar și în interesul adevărului, voi recunoaște că uneori cele mai zgomotoase voci pentru cenzură nu au venit din interiorul Europei, ci din propria mea țară, unde Administrația anterioară a amenințat și a intimidat companiile de social-media să cenzureze așa-numita «dezinformare». Dezinformare precum, de exemplu, ideea că Coronavirusul a provenit dintr-un laborator din China.
Așadar, vin astăzi aici nu doar cu o observație, ci și cu o ofertă. La fel cum Administrația Biden a părut disperată să reducă la tăcere oamenii care-și exprimau gândurile, Administrația Trump va face exact opusul. Și sper că putem lucra împreună la acest lucru. La Washington există un nou șerif în oraș, iar sub conducerea lui Donald Trump, putem să nu fim de acord cu opiniile dumneavoastră, dar vom lupta pentru a vă apăra dreptul de a le oferi în spațiul public.
Acum, am ajuns în punctul în care situația a devenit atât de gravă încât, în decembrie, România a anulat pur și simplu rezultatele unor alegeri prezidențiale pe baza unor suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații și a unei presiuni enorme din partea vecinilor săi continentali.
Acum, după cum înțeleg, argumentul a fost că dezinformarea rusă a infectat alegerile din România, dar aș cere prietenilor mei europeni să aibă puțină perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclame pe rețelele de socializare pentru a vă influența alegerile. Cu siguranță, o credem și noi. Puteți s-o condamnați chiar și pe scena mondială. Dar, dacă democrația dumneavoastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început.
Vestea bună este că se întâmplă să cred că democrațiile dumneavoastră sunt substanțial mai puțin fragile decât se tem mulți oameni. Și cred cu adevărat că permitând cetățenilor noștri să-și exprime gândurile, le vom face și mai puternice.
Ceea ce ne aduce, desigur, înapoi la München, unde organizatorii acestei conferințe au interzis participarea la aceste dezbateri a legislatorilor care reprezintă partide populiste atât de stânga, cât și de dreapta. Din nou, nu trebuie să fim de acord cu tot ceea ce spun oamenii, dar atunci când liderii politici reprezintă un electorat important, este de datoria noastră să participăm măcar la un dialog cu ei.
Pentru mulți dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, pare din ce în ce mai mult ca și cum interesele vechi și înrădăcinate se ascund în spatele unor cuvinte urâte din era sovietică, precum „dezinformare” și „subinformare”, și pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, să voteze diferit sau, chiar mai rău, să câștige o alegere!
Aceasta este o conferință de securitate și sunt sigur că ați venit aici pregătiți să discutați despre cum intenționați să creșteți cheltuielile de apărare în următorii ani, în conformitate cu un nou obiectiv. Și asta este minunat, deoarece, așa cum președintele Trump a subliniat în mod clar, el crede că prietenii noștri europeni trebuie să joace un rol mai mare în viitorul acestui continent.
Nu credem că ați auzit acest termen, „împărțirea poverilor”, dar credem că este o parte importantă a faptului de a fi într-o alianță comună ca europenii să facă un pas înainte, în timp ce America se concentrează asupra zonelor din lume care se află în mare pericol.
Dar permiteți-mi să vă întreb și pe dumneavoastră: cum veți începe să vă gândiți la tipurile de întrebări legate de buget dacă nu știm ce anume apărăm în primul rând?
Am auzit deja multe în conversațiile mele și am avut multe, multe conversații minunate cu mulți oameni adunați aici în această sală. Am auzit multe despre de ce trebuie să vă apărați. Și, desigur, asta este important, dar ceea ce mi s-a părut mai puțin clar și, cu siguranță, cred că așa este și pentru mulți cetățeni ai Europei, este exact ce anume apărați.
Care este viziunea pozitivă care animă acest pact de securitate comun pe care-l considerăm cu toții atât de important? Cred profund că nu există securitate dacă vă temeți de vocile, opiniile și conștiința care-i ghidează pe propriii voștri oameni.
Europa se confruntă cu multe provocări, dar criza cu care se confruntă acum acest continent, criza pe care cred că o înfruntăm cu toții împreună, este una pe care am creat-o noi înșine. Dacă fugiți în frica propriilor voștri alegători, nu este nimic ce America poate face pentru dumneavoastră și, de altfel, nu este nimic ce puteți face pentru poporul american care m-a ales pe mine și l-a ales pe președintele Trump. Aveți nevoie de mandate democratice pentru a realiza ceva valoros în următorii ani. Nu am învățat nimic din faptul că mandatele slabe produc rezultate instabile? Dar există atât de multe lucruri valoroase care pot fi realizate cu un mandat democratic care, cred eu, va veni din faptul că veți fi mai receptivi la vocile cetățenilor voștri.
Dacă vreți să aveți economii competitive, dacă vreți să beneficiați de energie accesibilă și lanțuri de aprovizionare sigure, atunci aveți nevoie de mandate pentru a guverna, deoarece trebuie să faceți alegeri dificile pentru a beneficia de toate aceste lucruri. Și, desigur, în America știm foarte bine că nu poți câștiga un mandat democratic prin cenzurarea oponenților tăi sau prin a-i închide în închisoare, fie că este vorba despre liderul Opoziției, un creștin umil care se roagă în propria casă sau un jurnalist care încearcă să raporteze știrile. Nici nu poți câștiga un mandat ignorând electoratul tău de bază pe întrebări precum cine face parte din societatea noastră comună.
Dintre toate provocările presante cu care se confruntă națiunile reprezentate aici, cred că nimic nu este mai urgent decât migrația în masă, astăzi. Aproape una din cinci persoane care trăiesc în această țară (Germania – n. red.) a venit aici din străinătate. Acesta este, desigur, un nivel record. Apropo, este un număr similar în Statele Unite, de asemenea un nivel record. Numărul imigranților care au intrat în UE din țări non-UE s-a dublat doar între 2021 și 2022. Și, desigur, a crescut mult de atunci. Și știm situația. Nu a apărut într-un vid. Este rezultatul unei serii de decizii conștiente luate de politicieni de pe tot continentul și de alții din întreaga lume, de-a lungul unui deceniu.
Am văzut ororile provocate de aceste decizii chiar ieri, în acest oraș, și, desigur, nu pot să nu mă gândesc din nou la victimele teribile cărora o zi frumoasă de iarnă la München le-a fost distrusă. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de ei și vor rămâne alături de ei. Dar de ce s-a întâmplat acest lucru în primul rând? Este o poveste îngrozitoare, dar una pe care am auzit-o de prea multe ori în Europa și, din păcate, de prea multe ori și în Statele Unite. Un solicitant de azil, adesea un tânăr în mijlocul anilor ’20, deja cunoscut de poliție, intră cu o mașină într-o mulțime și distruge o comunitate. De câte ori trebuie să trăim aceste sufernțe îngrozitoare înainte să schimbăm cursul și să îndreptăm civilizația noastră comună într-o direcție nouă?
Niciun alegător de pe acest continent nu a mers la urne pentru a deschide porțile largi milioanelor de imigranți neverificați. Dar știți pentru ce au votat? În Anglia, au votat pentru Brexit și, indiferent dacă suntem de acord sau nu, au votat pentru asta. Și din ce în ce mai mult, în întreaga Europă, oamenii votează pentru lideri politici care promit să pună capăt migrației de nestăpânit.
Eu sunt de acord cu multe dintre aceste preocupări, dar nu trebuie să fiți de acord cu mine. Pur și simplu, cred că oamenilor le pasă de casele lor, le pasă de visele lor, le pasă de siguranța lor și de capacitatea lor de a se îngriji de ei înșiși și de copiii lor. Și sunt deștepți. Cred că acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în scurtul meu timp în politică. Contrar a ceea ce ați putea auzi la câțiva munți depărtare, la Davos (oraș din Elveția, situat la 200 de kilometri de Munchen – n. red.), cetățenii tuturor națiunilor noastre nu se consideră în general animale educate sau roți dințate interschimbabile ale unei economii globale. Și nu este deloc surprinzător că nu vor să fie amestecați sau ignorați în mod constant de liderii lor.
Este rolul democrației să soluționeze aceste întrebări mari la urne. Cred că a-i ignora pe oameni, a le ignora preocupările sau, mai rău, a închide media, a anula alegeri sau a exclude oameni din procesul politic – nu protejează nimic. De fapt, este cel mai sigur mod de a distruge democrația.
A vorbi și a exprima opinii nu este o ingerință electorală, chiar și atunci când oamenii își exprimă punctele de vedere în afara țării tale și chiar și atunci când acei oameni sunt foarte influenți. Și, credeți-mă – spun asta cu ironie –, dacă democrația americană poate supraviețui 10 ani de mustrări din partea Gretei Thunberg (activistă de mediu suedeză – n. red.), și voi puteți supraviețui câteva luni cu Elon Musk!
Dar ceea ce democrația germană, ceea ce nicio democrație – americană, germană sau europeană – nu va supraviețui, este să spui milioanelor de alegători că gândurile și preocupările lor, aspirațiile lor, cererile lor de ajutor sunt invalide sau nedemne de a fi luate în considerare.
Democrația se bazează pe principiul sacru că vocea poporului contează. Nu există loc pentru bariere. Fie susții acest principiu, fie nu.
Cetățenii europeni au o voce. Liderii europeni au o alegere. Și cred cu tărie că nu trebuie să ne temem de viitor. Puteți accepta ceea ce vă spun oamenii, chiar și atunci când este surprinzător, chiar și atunci când nu sunteți de acord. Și, dacă faceți acest lucru, puteți face față viitorului cu certitudine și încredere, știind că națiunea este în spatele fiecăruia dintre voi. Și aceasta, pentru mine, este marea magie a democrației. Nu este în aceste clădiri de piatră sau hoteluri frumoase. Nu este nici măcar în marile instituții pe care le-am construit împreună ca societate comună.
A crede în democrație înseamnă să înțelegi că fiecare dintre cetățenii noștri are înțelepciune și are o voce. Și dacă refuzăm să ascultăm acea voce, chiar și cele mai de succes lupte ale noastre vor obține foarte puțin.
Așa cum a spus Papa Ioan Paul al II-lea – în opinia mea, unul dintre cei mai extraordinari campioni ai democrației de pe acest continent sau de pe oricare altul: «Nu vă fie teamă!». Nu trebuie să ne temem de oamenii noștri, chiar și atunci când își exprimă opinii care nu sunt de acord cu conducerea lor.
Vă mulțumesc tuturor. Mult noroc și Dumnezeu să vă binecuvânteze!”
Donald Trump: „Un discurs bun, chiar strălucit”
Președintele american Donald Trump a apărat discursul vicepreședintele său, JD Vance, împotriva liderilor europeni, la Conferința de Securitate de la München.
Trump a calificat discursul lui JD Vance drept „bun, chiar strălucit”. Președintele SUA crede că remarcile abrazive ale vicepreședintelui SUA „sunt adevărate”, pentru că „Europa își pierde minunata lumină a libertății de exprimare”.
Trump susține că „a auzit” că discursul lui Vance „a avut aprecieri pozitive și a fost bine primit, fiind unul foarte bun”.
Nimic despre lovitura de stat din ianuarie de la Washington? Despre zecile de mii de amerindieni strămutați și morți de foame? Despre milioanele de sclavi uciși care au făcut America bogată (și îmbuibată)? Văcarul nazist are tupeu și nesimțire cât încape. Produsul țărănoilor americani, F*k!
Iar bati cimpii botule?
Te referi la sclavii amerindieni ucisi de alti amerindieni stapinii sclavilor sacrificati la sarbatorile lor religioase in numele sarpelui cu pene? Toate triburile aveau sclavi din alte triburi capturati in urma luptelor dintre triburi. Sau poate ca tie ti s-a spus ca europenii au dus sclavia in America.
Vacarul nazist nu are cum sa fie nazist fiindca numai daca erai membru al Partidului National Socialist din Germania te puteai numi nazist.
Ma opresc aici… Ai cultura generala zero.
Păcat că nu pricepi… în rest, continuă Vlaicuță să te afli în treabă că nu te costă mai nimic…
@Vlaicu
Este de-a dreptul aberant ceea ce sustineti; si apoi de unde stim ca nu este chiar domnia ta un bot?
Domnia mea chiar este un bot dar nu unul low cost rusesc ca alex.
Voi vorbiti? Pai noi am abolit sclavia inaintea vostra.
Asa, noi astia care platim taxe in America vrem sa fie folosite la plata datoriei, nu la aparatul Europei. Europa, la munca taticule.
Ce trucaj 😀
Plata datoriei? WTF? You’re clueless just like the trailer trash that voted in the orange megalomaniac.
Abia asteptam sa ceara congresul ridicarea plafonului de indatorare (din nou) si Trump sa nu vrea sa semneze. Atunci o sa trebuiasca sa se taie din ajutoare si desființeze departamente. Love it
„În plus, SUA are obligații de apărare a independenței și integrității Ucrainei, asumate prin Memorandumul de la Budapesta, din 1994, tratat prin care americanii, britanicii și rușii au obținut denuclearizarea Ucrainei. A nu respecta asemenea tratate descalifică o putere garantă precum Statele Unite, așa cum Rusia s-a descalificat de mult, devenind chiar țară agresoare.”
Este o interpretare greșita a Memorandului de la Budapesta.
Puterile semnatare nu au GARANTAT independența și integritatea Ucrainei ci „să RESPECTE integritatea, independența și frontierele Ucrainei”, și se angajau „să nu amenințe cu forță sau să folosească forța împotriva Ucrainei”.
Singura măsură de „ajutor” stipulată este să se sesizeze Consiliul de securitate al ONU în caz de agresiune.
Numai Rusia nu a respectat tratatul, ceilalți semnatari, da.
Pentru edificare, textul integral al tratatului, în engleză :
https://treaties.un.org/doc/Publication/UNTS/Volume%203007/Part/volume-3007-I-52241.pdf
Parca suntem in “Don’t look up”.
In realitate, Europa a fost si este dorita cu mare pofta insa locuitorii ei nici nu isi dau seama. Vremea curtarii, de care noi nu am fost constienti, a trecut, s-a trecut la maritis fortat.
E limpede ca asta au urmarit rusii inca din 2014, daca s-au oprit vreodata dupa 1990: sa restabileasca imperiul si sa aiba cea mai mare influenta peste Europa.
Chinezii au insirat si ei drumuri si poduri de matase si si-au facut conexiuni cu care au erodat in sensul interesului lor. Cu un mic soft ce cauta cateva cuvinte cheie prin discutiile de pe pe tiktok, daca ai acces la date, se poate afla cam care e starea de spirit a europeanului azi, la ora 11am. Ieri, in doua contexte complet diferite, am auzit, la doi necunoscuti, cuvantul cip. Deduc ca asta este subiect de interes prin bule.
Prin guvernarea Biden, SUA a fost civilizata si a urmarit colaborarea naturala. Ceva nu a mers: succesiunea la conducerea SUA a doi presedinti cu abordari atat de diferite, faptul ca prin Europa fara dubii ca s-a sabotat aceasta colaborare, razboiul hibrid desfasurat deja de cativa ani de ceilalti doi actori, razboiul din Ucraina, traiul energofag..
Asa ca regele si vicele au venit peste Europa tocmai pentru ca au nevoie de Europa si pentru ca daca nu ne “cuceresc” ei, sigur ne infuleca celelalte orci. Probabil ca Europa nu mai este vazuta ca fiind capabila ea insasi sa reziste asalturilor din exterior. Si fara Europa, SUA ar putea sa piarda.
In batalia AI dintre SUA, China si Rusia, toti au nevoie de resurse. Resurse pentru tehnologie (ce are planeta in subsol) si resursa umana pregatita.
Probabil ca ziua in care a inceput razboiul a fost ziua lansarii deepseek.
Toate regiunile lumii ce au resursele necesare probabil ca vor fi asaltate intr-un fel sau altul. Trump a fost chiar civilizat si a spus ca e interesat de niste regiuni tocmai ca sa auda si sa inteleaga toata lumea, a scos razboiul ascuns la lumina.
Legile naturii nu permit sa faci din rahat bici iar in alchimie eu nu cred, de principui e cam greu de crezut deepseek. Insa acesta a fost inceputul cursei inarmarii … cu cipuri.
Conspirationistii trebuie sa inteleaga ca nu iroseste nimeni cipuri pe toti aiuritii.
Perspectiva se poate schimba doar daca pica din cer un meteorit din metale pentru cipuri, cam ca in “Don’t look up”. Nu am vazut decat jumatate din film, nu stiu cum se termina.