Orban despre proiectul PNDL 3 al lui Cîțu: „Fraţilor, aşa ceva este penal, să ştiţi! Iohannis i-a făcut plângere penală lui Dragnea pentru PNDL 1”

8
1935
Ludovic Orban la întrunirea liberalilor din Olt

Ludovic Orban, președintele PNL, a criticat luni programul PNDL 3 (botezat Programul „Anghel Saligny”) promovat de premierul Florin Cîțu, prin care 10 miliarde de euro vor fi dați pe mâna primarilor în următorii 7 ani. Orban a avertizat că, pentru PNDL 1, președintele Klaus Iohannis i-a făcut plângere lui Liviu Dragnea la DNA, în urmă cu câțiva ani.

Declarațiile au fost făcute de Ludovic Orban la ședința Comitetului Director al PNL Olt. Liderul liberalilor le-a spus de două ori celor din sală că Iohannis a trimis la procurorii anticorupție plângerea privind folosirea de către Dragnea a banilor publici, prin PNDL 1, în campania prezidențială din 2014. Orban a menționat: „Sigur că ea nu şi-a urmat cursul, dar plângerea a fost formulată”.

Refuzul miniștrilor USR-PLUS de a aviza PNDL 3 a fost la originea actualei crize guvernamentale

Cu o săptămână înainte de Congresul PNL din 25 septembrie va începe alocarea banilor din PNLD 3 („Anghel Saligny”) către primari. Acesta a fost unul din motivele principale pentru care s-a rupt coaliția de guvernare: USR-PLUS a criticat vehement proiectul premierului Cîțu, avertizând că nu e decât un alt program, copiat după cele ale PSD, de a fura banii publici dându-i pe mâna primarilor fără mecanisme de control. USR-PLUS a propus 10 amendamente prin care se instituiau măsuri de verificare amănunțită a modului în care sunt cheltuiți banii din PNLD 3 („Anghel Saligny”), stârnind nemulțumirea premierului.

Ministerele Transporturilor și Justiției, controlate la acel moment de USR-PLUS, au refuzat să-și dea avizele favorabile pentru PNLD 3. Intrat în criză de timp, Cîțu l-a demis urgent pe ministrul Justiției, iar liberalul Lucian Bode, numit interimar, a ordonat avizarea proiectului a doua zi.

Ludovic Orban a criticat și el dur alocarea banilor din PNLD 3 de către Cîțu cu doar câteva zile înaintea congresului de alegeri din partid, avertizând că „este penal” să condiționezi primirea fondurilor de votarea premierului ca președinte al PNL.

Avertismentele lui Ludovic Orban despre modul în care premierul Florin Cîțu folosește banii publici ca să fie ales președintele PNL

„Eu vă aduc aminte că președintele Klaus Iohannis a formulat plângere penală împotriva lui Dragnea pentru faptul că, utilizând bani publici din PNDL 1, a cumpărat înainte de campania de prezidențiale din 2014, în timpul Ordonanței 55, primari de la PNL și, promițându-le proiecte, i-a trecut la PSD.

Însuşi preşedintele Iohannis este cel care a formulat plângerea penală împotriva lui Dragnea. Sigur că ea nu şi-a urmat cursul, dar plângerea a fost formulată.

Păi, putem noi să vorbim astăzi de condiţionarea alocării de bani publici către primari în Congres cu condiţia de a susţine un candidat care este premier în funcţie? Păi, fraţilor, aşa ceva este penal, să ştiţi!

Toate resursele publice se alocă în conformitate cu legea, pe baza unor reglementări şi unor proceduri bine stabilite. Şi eu am alocat bani din fondul de rezervă, dar am făcut-o pe baza legii. (…)

Pe baza legii, da? Nu pe baza unui interes de moment! Cum să dai bani către primari când tu eşti în campania electorală pentru funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal? Să dai banii cu o săptămână înainte de Congres!

Păi, mă scuzaţi că vă spun, dar o să ne arunce în aer imaginea, toată media o să ne facă zdrenţe dacă se întâmplă aşa ceva în campania electorală internă a Partidului Naţional Liberal.

De ce a trebuit să aştepte până acuma? Dacă erau solicitări legale şi pertinente din partea primarilor, ele trebuiau satisfăcute mai demult, nu în ultima săptămână de campanie!“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Orban, dezlănțuit la Focșani: „Asta nu e «echipă câştigătoare»! Asta seamănă cu o juntă, cu o armată de ocupaţie!”

* VIDEO. Mircea Hava dezvăluie cum ar fi încercat să-l cumpere Florin Cîțu: „Cât vrei s-o închidem acum?”

* VIDEO. Orban l-a reevaluat pe Iohannis: „președintele care tace și NU face… sau face?!”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul. Am contribuit la breaking-news-uri toată vara”

* Un primar PNL acuză: „În Suceava e «Festivalul dictaturii»! Flutur a eliminat de pe lista pentru Congres toți simpatizanții lui Orban”

* Dîncu: „Cîțu este un foarte bun agent electoral pentru PSD. De ce să ne băgăm noi? El e oricum terminat. Efectul politic e mai mare să dai jos președintele PNL“

* Scos de alegători din Parlament, Victor Ponta își dă salariu 5.000 de euro pe lună de la partidul său, unde s-a angajat consilier juridic, pe bani publici

* Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Mesaj straniu în echipa sovietică a „revoluției televizate”. Mircea Dinescu: „Odă lui Iliescu la moartea lui Caramitru”

* VIDEO. Emma Răducanu și-a desăvârșit legenda: campioană la US Open la 18 ani, după 10 meciuri fără set pierdut! Prima jucătoare din istorie care câștigă un turneu de Mare Șlem venind din calificări

8 COMENTARII

  • Oare isi aminteste dl Iohannis de plangerea sa?Cred ca cineva i-a scos un schelete din primarie ,cat statuia lui Brukenthal si a uitat imediat ca e presedintele tuturor romanilor si ca vrea o „Romanie normala”…

     • Stați…, că acuma pare să înceapă CIRCU’ și-n… U.S.R.-P.L.U.S. (că și ăștia au Congres și alegeri-intene!)…

      Deja iese cu declarații-războinice (NU că l-am dori pe Cioloș președinte…, căăă… aqdevărul este că… NU i-am vrea NICI PE EL, NICI PE BARNA, ca să fie CLAR!!!) tamaaaan omu’ CARE-AR TREBUI SĂ FIE CUUU… „CIOCU’-MIC”, Cristian Ghinea, cel care i-a pus și-i pune pe U.S.R.-iști în situația de aaa… lăsa capu-n-jos și de a nu avea replică atunci când li se reproșează întârzierea aprobării P.N.R.R.-ului pentru țara noastră!!!

      Acest Ghinea S-A ÎMPĂCAT (MEREU!!!) EXCELENT CUUU… Cîțu!!!
      Oareee… DE CEEEE (NUMAI EL șiii… vicepremierul Dan Barna!)???!!!
      De altfel, noi am toooot suspectat, în acest an, existența un… TRIO(-TRANSPARTINIC!) deee… „lupi-tineri”, FLĂMÂNZI-și-FĂRĂ-SCRUPULE, în Guvern: Cîțu-Ghinea-…Barna, daaaaaaaaaaaa?!!!

     • „Să nu dea Dumnezeu-cel-Sfânt” (vorba lu’ Coșbuc) să ne scârbim noi și de U.S.R.-ul ăstaaa…, căăă… „BINE N-A FI”, PROMITEM!!!

 1. Cele 10 AMENDAMENTE propuse/cerute de către U.S.R.-P.L.U.S. pentru aprobarea programului-de-investiții-rurale numit (POMPOS-și-ILOGIC!) „Anghel Saligny” (de fapt: un… NOU-P.N.D.L.!!!), în valoare de 50 de miliarde de lei (10 miliarde de euro):

  1. Filosofie de cheltuire similară fondurilor europene, dar simplificată în implementare
  2. Bugetare defalcată pentru fiecare dintre cele cinci tipuri mari de investiții
  3. Stabilire de indicatori de program
  4. Stabilire de criterii generale de eligibilitate și ordinea de importanță a acestora
  5. Stabilire de cofinanțare
  6. Decontare pe bază de costuri unitare maximale
  7. Mecanism de implementare și control similar programelor operaționale, simplificat și adaptat la complexitate
  8. Structură dedicată cu asigurare de capacitate administrativă
  9. Alocare de investiții pe bază de evaluare rezultată din punctaj și nu pe bază de listă aprobată de ministrul Dezvoltării
  10. Transparență prin crearea unui sistem informatic, public, care să cuprindă toate informațiile legate de proiect (punctaj, contractor, durată, stadiu de execuție și plăți etc.)

  Spuneți și dumneavoastră: CE ESTE RĂU/GREȘIT în această listă-de-amendamente?????!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.