miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăOpiniiOPINIE. "Blatul" istoric făcut de PNL cu PSD, prin PNDL 3, pentru...

OPINIE. „Blatul” istoric făcut de PNL cu PSD, prin PNDL 3, pentru ca 10 miliarde de euro să fie împărțiți discreționar celor 2.598 de primării colorate corespunzător. Fondurile UE nu-s bune, pentru că vine Kovesi în control peste ei

-

Cum îi apostrofase Marcel Ciolacu pe cei din USR: „Băi, secăturilor, voi faceți blat, nu noi!”. Se referise, evident, la presupusul „blat” dintre USR și AUR pe tema moțiunii de cenzură inițiată împotriva Guvernului Cîțu, din care făcuseră parte și ei, „soroșiștii”, așa cum sunt porecliți de PSD-iști.

Dar acea înțelegere tacită nu a fost de fapt un blat, ci o potrivire de interese parlamentare, având un cop politic strict punctual – căderea Guvernului Cîțu -, chiar dacă era sortită din start eșecului. Iar în plan financiar, rostul său era să întârzie oarecum adevăratul blat pe care PNL îl convenise deja cu PSD pentru folosirea discreționară a unei uriașe alocări din bani publici, prin PNDL 3.

Acum, sincer vorbind: chiar și printr-o eventuală cădere la acea vreme a Guvernului Cîțu, USR n-ar fi putut realiza, nici dacă ar fi dorit, vreo alianță cu AUR ca să conducă țara de la Palatul Victoria. Dar USR nici nu-și putea propune o asemenea alianță, pur și simplu nu are nimic în comun cu obiectivele și metodele dubioase ale AUR. Acea susținere a moțiunii de cenzură inițiate de AUR a avut o justificare politică solid, dar și o doză de aventurism, poate chiar teribilism. Până la urmă, indiferent de reușita sau eșecul moțiunii de cenzură, tot PNL și PSD ar fi ținut frâiele puterii în mâini, dominând numeric Parlamentul și având la Cotroceni un președinte care le făcea jocul.

E drept, odată demis înainte de Congresul din 25 septembrie, Cîțu n-ar mai fi devenit – probabil – președintele PNL, iar un Orban reconfirmat la cârma liberalilor n-ar fi făcut blatul cu PSD, în ciuda planurilor meschine ale președintelui Iohannis. Situația politică ar fi putut avea un cu totul alt curs decât actuala băltire PNL-PSD.

- Advertisement -

USR nu bătuse palma cu PNL doar pentru a face figurație și pentru a aproba tot ce spune un fost pușcăriaș amețit de aburii alcoolului în America anilor săi doctorali

Cu Cîțu susținut puternic de la Cotroceni, PNL era deja în pragul semnării celui de-al treilea blat cu PSD, după cele de la alegerile din 2000 și 2012. Așadar, pornirea impetuoasă a exmatriculatului Ciolacu (din Academia SRI), cel care îi „curățase” în trecut pușca de praf teroristului Omar Hayssam în partidele de vânătoare, nu stă deloc în picioare: partidul său era specializat, de multă vreme, în materie de blaturi.

USR putea să iasă pur și simplu de la guvernare, fără a mai recurge la moțiune de cenzură și la întovărășirea conjuncturală cu cei de la AUR. Mai ales că n-ar fi câștigat nimic dacă acea moțiune de cenzură ar fi trecut. Prin blatul politic cu PSD, PNL ar fi revenit tot în acel loc din care a plecat, dacă ar fi fost dat afară de-acolo. Repet: cu condiția ca Orban să fie înlocuit cu Cîțu la conducerea PSD, prin girul președintelui Iohannis.

Sunt și români care cred că USR e vinovat pentru revenirea PSD la guvernare. Judecând logic, USR are dreptate: pentru orice decizie la nivel guvernamental, premierul Cîțu era obligat să se consulte cu partenerii săi din alianță. USR nu bătuse palma cu PNL doar pentru a face figurație în ședințe și pentru a aproba tot ce spune un fost pușcăriaș amețit de aburii alcoolului în America anilor săi doctorali.

- Advertisement -

Demiterea Andreei Moldovan din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății trebuia dusă la îndeplinire nu printr-o decizie unilaterală, deoarece PNL n-a obținut la alegeri peste 50% din voturi ca să guverneze singur. Cîțu avea sarcina să organizeze o întrunire a membrilor coaliției și să discute pe seama acelui subiect.

Continuarea PNDL (Program Național de Dezvoltare Locală) prin proiectul PNDL 3, redenumit Programul „Anghel Saligny”, necesita, de asemenea, o discuție serioasă în alianță și abia după aceea să se decidă aprobarea sau respingerea acestuia. Or, Cîțu a lăsat tot timpul să se înțeleagă că el, fiind șeful, hotărâște și alții i se supun. O politică absolut falimentară, care a dus de fapt la ruptura dintre USR și PNL.

65 de milioane de lei alocați pentru modernizarea unui drum. Lucrarea nu s-a finalizat, dar banii s-au cheltuit

Florin Cîțu, reprezentând PNL, era preocupat să împartă banii prin PNDL 3 tuturor celor 1.235 de primari ce reprezintă partidul. În acest sens, s-a aliat cu un PSD la fel de dornic să umple vistieria celor 1.363 de edili ai săi. În total, 2.598 de primării. Iar suma e colosală: aproximativ 10 miliarde de euro!

Acest bănet e destinat comunelor, orașelor, județelor pentru următorii 6 ani. Practic, ar urma să fie folosit pentru infrastructură: 20.000 de kilometri de drumuri județene și 27.000 de kilometri de drumuri comunale sunt nemodernizate, 29% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de apă, alte 57% sunt fără rețele de canalizare.

Raliindu-se cu PSD, PNL continuă astfel programele PNDL 1 și PNDL 2 înființate de Elena Udrea și Liviu Dragnea când erau miniștri ai Dezvoltării, cu mult timp înainte ca ei să facă potecă la tribunale pentru acte de corupție. Practic, PNDL 3 va fi un cadou cu dedicație pentru primăriile PSD și PNL.

Nici nu s-a mai ținut cont că în programele anterioare s-au înregistrat situații revoltătoare. De pildă, pentru un proiect de „Înființare rețea publică de apă uzată canalizare, stație de epurare”, cum dezvăluia „Newsweek”, s-au alocat inițial, în 2015, peste 29 de milioane de lei. Problema e că „marele” câștigător al licitației a fost desemnat de-abia în vara anului trecut, adică la o distanță de 6 ani! De-atunci, a crescut și prețul cu 30%: de la peste 29 de milioane de lei la peste 38 de milioane de lei.

Ministerul Dezvoltării i-a mai informat pe cei de la „Newsweek” că au fost aprobați la un moment dat 65 de milioane de lei pentru modernizarea unui drum. Lucrarea n-a fost finalizată, dar banii s-au dus pe apa sâmbetei. Și sunt bani publici, de la Guvern. Tocmai de aceea, USR n-a fost de acord cu această schemă de cheltuire a banilor fără un control riguros. 

„Toate concluziile ne arată că OUG pentru Programul «Anghel Saligny» repetă toate erorile și nu reduce potențialul de clientelism și fraudă din programele anterioare”

Supă o analiză serioasă, asociația Expert Forum avertiza, pe site-ul său: „Toate concluziile ne arată că OUG pentru Programul «Anghel Saligny» repetă toate erorile și nu reduce potențialul de clientelism și fraudă din programele anterioare. Experiența ne arată că etapele anterioare ale PNDL au avut probleme semnificative și la nivel administrativ și penal, iar un nou program nu are cum să funcționeze până nu repară această moștenire. În acest sens, EFOR a solicitat ca Ministerul Dezvoltării să organizeze și o dezbatere publică pentru a discuta despre modalitatea în care poate fi îmbunătățit programul; concluziile nu au fost foarte optimiste, mai ales în lipsa voinței politice. Și, pe scurt, credem că e nevoie de bani de investiții locale, dar elaborarea unui astfel de program trebuie să fie transparentă, să se realizeze prin consultări reale și să nu fie trecut printr-o OUG în mod abuziv. Și mai ales, să nu fie folosită ca un mijloc de atragere de susținere politică, ci ca un mijloc prin care comunitățile să primească mai multe oportunități de dezvoltare”.

Nici măcar nu era nevoie ca România, o țară și-așa săracă în comparație cu alte state din UE, să cheltuie miliarde de euro pentru așa-zisa modernizare a țării din bani proprii, de la buget, din taxele și impozitele noastre. Asta pentru că suntem membri ai Uniunii Europene din 2007. Avem acces la fonduri europene pentru asemenea lucrări. De pildă, din cele 31 de miliarde de euro fonduri structurale alocate perioadei 2014-2020, România a accesat numai 11,6 miliarde de euro. O rată de absorbție de doar 38%. Iar pe ultimul loc se află chiar Teleormanul lui Dragnea, cel care se lăuda că a făcut numai minuni prin județul său.

De ce am preferat să risipim banii de la buget prin PNDL, proiect pentru care s-a revoltat USR și a rupt alianța cu PNL, și să nu accesăm fonduri europene? Pentru că UE nu oferă contracte cu dedicație firmelor de casă ale partidelor politice. Dimpotrivă, exercită un control la sânge al felului în care se utilizează sumele. Nu același lucru se întâmplă cu PNDL, unde banii se împart pe ochi frumoși.

PSD și PNL au prins curaj. I-a impulsionat pirueta politică a lui Klaus Iohannis, care a virat brusc la stânga și, dintr-un apărător al statului de drept, a ajuns să ia poziția „drepți” în fața „Ciumei Roșii” și să- pună pe tavă Justiția

Mai e ceva: modul de utilizare a fondurilor europene e controlat acum de Laura Codruța Kovesi, în calitatea ei de procuror-șef la Parchetul European. Este aceeași Kovesi care a băgat spaima în politicienii români pe vremea când coordona DNA. Trimisese la închisoare într-o perioadă relativ scurtă, pe lângă pri-miniștri, miniștri și parlamentari, și un ghinionist număr de 13 primari. Printre ei s-au aflat:

  • Gheorghe Ștefan („Pinalti”), primarul orașului Piatra Neamț: 6 ani în dosarul „Microsoft”;
  • Cristian Poteraș, primarul Sectorului 6 din București: 8 ani pentru abuz în serviciu;
  • Emilian Frâncu, primarul orașului Râmnicu Vâlcea: 4 ani pentru luare de mită.

Aveau să urmeze Andrei Chiliman (Sectorul 1), Niculae Onțanu (Sectorul 2), Marian Vanghelie (Sectorul 6), Radu Mazăre (Constanța), Gheorghe Nichita (Iași), Tudor Pendiuc (Pitești), Darius Vâlcov (Slatina), Mircia Gutău (Râmnicu Vâlcea), Cătălin Cherecheș (Baia Mare) și mulți alții.

Cu DNA-ul de azi, care nu mai are nici 10% din forța celui din perioada Laurei Codruța Kovesi, PSD și PNL au prins curaj. I-a impulsionat cu atât mai mult pirueta politică a președintelui Klaus Iohannis, care a virat brusc de la dreapta la stânga și, dintr-un apărător al statului de drept, a ajuns să ia poziția „drepți” în fața „Ciumei Roșii” și să-i pună pe tavă Justiția. DNA nu mai deranjează pe nimeni, iar instanțele sunt tot mai prietenoase cu marii infractori, asta și pe baza legislației penale, făcută praf de oamenii lui Dragnea și păstrată așa până azi.

Au apărut mutări vizibile în justiție, în sensul dorit de Mafia politico-financiară.

  • Compromisa Lia Savonea continuă să taie și să spânzure în CSM.
  • Judecătorul Cristi Danileț, cel mai vizibil lupător pentru nesupunerea justiției în fața politicului, este hăituit de CSM și chiar exclus din magistratură pe motive ridicole.
  • Judecătorul mason Marian Budă, inamic al magistraților care au protestat pentru nesiluirea politică a justiției (precu Cristi Danileț), devine membru al CSM și probabil noul președinte al acestui for.
  • Inspecția Judiciară a CSM continuă să fie condusă de „omul lui Dragnea”, Lucian Netejoru, care își reconfirmă de fiecare dată statutul de odios executant politic.
  • Nicoleta Nolden, judecătoarea care l-a ajutat pe Dragnea să iasă din pușcărie, a devenit vicepreședintă a Curții de Apel București.
  • PSD-ista Laura Vicol-Ciorbă, avocata interlopilor, a fost numită președintă a Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Blatul dintre PNL și PSD s-a văzut cel mai bine pe vreme de pandemie. În 2020, când lumea era înfiorată de ravagiile produse de Covid-19 în Italia, Alina Gorghiu inițiase proiectul eliberării din pușcării a infractorilor cu pedepse până-n 7 ani! E-adevărat, în mod misterios, acel raport primise undă verde de la Senat cu acordul tuturor partidelor politice, fiind semnat de PSD-istul Șerban Nicolae (un alt apărător al corupților), deși nu avusese nici avizul Guvernului, nici pe cel al Ministerului Justiției. La final, s-au revoltat două persoane: Dan Barna, președintele USR, și Ludovic Orban, pe atunci președinte al PNL. Între timp, ambii au ieșit de la guvernare. Ambii au încheiat conturile cu PNL, care s-a aruncat în brațele PSD.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sorin Grindeanu, regele gafelor după ce a preluat Ministerul Transporturilor. Cum s-a făcut de râs fostul premier

* Dîncu zice că PSD și PNL ar putea candida pe liste comune în 2024, precum USL în 2012! „Participăm împreună la alegeri dacă vom câștiga în cultura colaborării”

* Moartea fulgerătoare a lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, din cauza unei bacterii. „Democrația a pierdut un campion”

* Roberta Metsola, noua președintă a Parlamentului European, este o susținătoare a mișcării #Rezist din România

Daniel Ghiță (deputat PSD), declarații imbecile: „Hohenzollern, familie degenerată formată din hoți, sperjuri, trădători și criminali” / „A ținut poporul român în sărăcie, nedreptate, abuzuri infinite“

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (59) / Omul care prinde șoareci

* Putin le promite și celorlalți dictatori din țările ex-sovietice că-i ajută să rămână la putere în schimbul „alianței” cu Rusia, după modelul Belarus-Kazahstan

* Apelul intelectualilor ruși către Putin: „Dacă nu vom adera la NATO, ne vom transforma într-o provincie a Chinei”

* Surpriză: testul Covid din 16 decembrie al lui Djokovici apare negativ la verificarea făcută de „New York Times” și „Der Spiegel”! Australia investighează acum un fals în declarații al tenismenului sârb

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Tot aud că USR a dat jos guvernul Câțu. Suntem chiar așa de ….. încât am uitat că guvernul Câțu a căzut în urma moțiunii depuse de PSD?
    Despre manevrele economice (escrocherii) am putea discuta când vom avea justiție. Deocamdată avem o gaură neagră în care aruncăm salarii și pensii uriașe. Iresponsabilii au locul lor oriunde în lume. Numai la noi sunt independenți și fac ce vor, când vor, doar dacă vor. Pentru ei legea e doar o sculă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -