Locuitorii orașului Mariupol, deportați forțat în Siberia de actualul regim criminal de la Kremlin pe model stalinist, vor reprezenta principala armă de distrugere a Federației Ruse, spune fostul ministru adjunct pentru Teritoriile Ocupate Temporar în Ucraina, Gheorghi Tuka. Acesta dezvăluie că deportații de azi vor constitui în acea zonă o „republică populară a Orientului Îndepărtat”, așa cum s-a mai întâmplat în anii ’90.
În interviul acordat publicației Obozrevatel.com, oficialul de la Kiev remarcă nevoia urgentă a tiranului Vladimir Putin de a reface dezastrul demografic din țara sa. În schimb, el crede că rușii nu par dornici să investească în orașele din Donbass pe care le-au distrus, în caz că vor reuși să le anexeze.
Gheorghi Tuka (58 de ani) a mai deținut funcția de președinte al Administrației Regionale de Stat Lugansk, în perioada 2015-2016, în timpul mandatului de președinte al lui Petro Poroșenko.
„Cu mult timp înainte de război, a existat o criză demografică în Rusia și nu se găseau soluții decât în detrimentul chinezilor”
Obozrevatel.com: Deportarea ucrainenilor de la Mariupol în Rusia a atins proporții enorme. Aproximativ un milion de oameni au fost duși pe teritoriul țării agresoare. Întrebarea principală este: de ce se face acest lucru?
Gheorghi Tuka: Cel mai probabil, pe de o parte, în acest fel, Rusia încearcă să-și rezolve problemele demografice, care nu sunt știri. Cu mult timp înainte de război, nu era un secret pentru nimeni că a existat o criză demografică în Rusia și nu se găseau soluții decât în detrimentul chinezilor. Nu văd altă explicație logică. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că, dacă oamenii sunt deportați forțat spre – să zicem – teritoriul Krasnodar, ei vor găsi foarte repede o cale și o oportunitate de a trece granița de stat și de a se întoarce în Ucraina. Dar dacă sunt aduși aproape de Primorie, atunci, bineînțeles, fără acte sau bani la îndemână, trecând prin toată această federație, cei mai mulți oameni nu vor avea astfel de oportunități. Am auzit de multe ori că la trecerea graniței, când oamenii intră pentru prima dată în așa-numitele tabere de filtrare, li se iau pașapoartele.
„Nimeni din Rusia, în viitorul previzibil, nu va reface Mariupolul distrus la pământ. Ei nu au astfel de oportunități și dorințe”
Obozrevatel.com: Deci, de fapt, vorbim despre sclavie?
Gheorghi Tuka: Spuneți cum vreți, dar situația, din punctul meu de vedere, este pur și simplu teribilă. Ei înșiși declară că peste 200.000 de copii au fost duși ilegal în Rusia.
Obozrevatel.com: Atenție, ei, dimpotrivă, au adus ruși în Crimeea, iar acum ucrainenii sunt duși în Orientul Îndepărtat. Care este logica?
Gheorghi Tuka: Să fim cinstiți: nimeni din Rusia, în viitorul previzibil, nu va reface Mariupolul distrus, distrus la pământ. Ei nu au astfel de oportunități și dorințe. Și mai sunt o jumătate de milion de oameni. Chiar dacă au târât jumătate din cetățeni din Mariupol de partea lor peste granița de stat. Și înapoi unde să-i ducă? La Mariupol? Nu o vor face. Prin urmare, ei încearcă, pe de o parte, să creeze obstacole pentru ca oamenii să se întoarcă în Ucraina și, pe de altă parte, să-și rezolve problemele demografice locale.
Obozrevatel.com: Ținând cont de faptul că înainte de invazie mulți locuitori din Mariupol erau pro-ruși, acesta este un contingent „exploziv” pentru Rusia. Aceștia sunt oameni care vin dintr-o țară liberă.
Gheorghi Tuka: Da, desigur, au venit dintr-o altă societate. Recent am urmărit un interviu cu o ticăloasă care vorbea despre „băiatul răstignit”. Acum stă într-un fel de magherniță în Rusia. Îi curg lacrimile – „Suntem niște trădători pentru localnici”. Nu poate obține un loc de muncă. Din păcate, majoritatea covârșitoare a celor deportați de la Mariupol se așteaptă la aceeași soartă.
„Sper că partenerii noștri occidentali nu se vor opri la jumătate, așa cum au făcut-o la începutul anilor ’90. Le-a fost teribil de frică de prăbușirea Rusiei”
Obozrevatel.com: Nu vor putea să obțină un loc de muncă normal, să aibă un loc de muncă decent, locuințe?
Gheorghi Tuka: Nu văd astfel de perspective în viitorul apropiat. Poate că, dacă Rusia nu s-ar afla acum sub o asemenea presiune a sancțiunilor, ar găsi finanțare. Dar, având în vedere că Federația Rusă se află acum într-o situație economică destul de dificilă, este puțin probabil să aibă ocazia să ia o astfel de decizie.
Obozrevatel.com: Obiectivul principal al acestei deportări este să colonizeze o regiune slab populată a Rusiei?
Gheorghi Tuka: Da. În unele privințe, acest lucru poate fi similar cu deportarea tătarilor din Crimeea.
Obozrevatel.com: Chiar și înainte de război, oamenii vorbeau adesea despre amenințarea colapsului Federației Ruse. Mai mult, s-a prezis că primele care vor cădea vor fi doar regiunile îndepărtate, același Orient Îndepărtat. Și în această regiune sunt trimiși ucrainenii liberi, „infectați cu virusul naționalismului”. Pot ei să contribuie la o astfel de separare?
Gheorghi Tuka: Teoretic, nu o exclud. De exemplu, în Primorie există o zonă populată masiv de etnici ucraineni. Îmi amintesc bine de începutul anilor ’90, când Federația Rusă, ca stat unic, era ruptă la cusături, când guvernatorul își tipărise deja banii proprii în Urali, când Tatarstanul și Bașkortostanul și-au închis propriul spațiu aerian pentru aeronavele Aeroflot. S-a susținut crearea Republicii Populare din Orientul Îndepărtat. Acestea sunt exact regiunile despre care vorbim.
Obozrevatel.com: Își pot aminti acea experiență?
Gheorghi Tuka: Ei pot. Sper că partenerii noștri occidentali nu se vor opri la jumătate, așa cum au făcut-o la începutul anilor ’90. Apoi le-a fost teribil de frică de prăbușirea Rusiei, temându-se să nu piardă controlul asupra armelor de distrugere în masă. Cred că acum situația este oarecum diferită. Principala sarcină: cum se menține controlul în procesul de prăbușire a Rusiei.