Tragedie homerică într-o familie italiană care nu a vrut să se vaccineze: în mai puțin de lună, Covid-19 a ucis doi frați și pe tatăl lor. Încercările rudelor și ale cunoscuților de a-i convinge să se vaccineze au fost zadarnice.
Cei trei membrii ai familiei Grassi din orașul italian Alessandria, din regiunea Piemont din nordul Italiei (regiune cu centrul de greutate în orașul Torino), aveau 58 și 61 de ani (frații), respectiv 86 de ani (tatăl lor). Niciunul dintre ei nu era vaccina. Cei trei erau cunoscuți în comunitatea locală pentru convingerile lor anti-vacciniste. Conform ziarului La Repubblica, ei făceau parte dintre cele peste 150.000 de persoane din Piemont care nu au acceptat să se vaccineze.
Massimo Grassi a fost primul care a murit. Avea 61 de ani și a fost internat pentru că acuza probleme intestinale. A avut rezultat pozitiv la testul Covid, iar starea sa de sănătate s-a înrăutățit rapid. În câteva zile a pierdut lupta cu virusul în a cărui existență nu a crezut niciodată.
Imediat după el a murit tatăl său, Giorgio Grassi, în vârstă de 86 de ani. Problemele de sănătate și vârsta înaintată nu i-au dat nicio șansă în lupta cu virusul ucigaș.
Ultimul care a pierit a fost fratele cel mic, Mario Grassi, în vârstă de 58 de ani. Cunoscuții săi spun că nu avea probleme de sănătate. A capitulat în ultimele zile ale lunii ianuarie.
Singura membră a familiei care a supraviețuit a fost mama celor doi frați, care într-o lună și-a înmormîntat soțul și cei doi copii.
Frații Grassi erau cunoscuți în comunitatea din Alessandria, mai ales Massimo, care lucra într-o întreprindere ce avea contracte cu Primăria. El fusese și consilier local și făcea parte dintr-o asociație culturală locală. Era căsătorit și avea doi copii adoptați. Încă de la începutul campaniei de imunizare se manifestase împotriva vaccinării, pe care o considera contrară Constituției italiene.
Mario, în schimb, era cunoscut pentru modul excentric în care se îmbrăca. Purta cu mândrie haine militare și participase la realizarea unor filme de acțiune. De ceva timp se afla în șomaj, după ce firma pentru care lucra își mutase activitatea în Turcia. Era căsatorit cu o asistentă medicală și avea un fiu.