„Nu vom avea bani de salarii, rezerva ajunge doar pentru patru luni”. Cresc îngrijorările după ce statul nu a reuşit să se împrumute

0
23866
Dragnea-Dăncilă-Tăriceanu, un trio care a jonglat cu banii ţării după model mafiot

Proiectul de buget pe 2019 crapă din toate încheieturile. Analiştii nu mai contenesc să atragă atenţia asupra crizei în care se va prăbuşi România peste doar câteva luni. Deşi ministrul de Finanţe, Orlando Teodorovici, a invitat criza să lovească economia României (dezvăluind publicului că statul mai are bani de pensii şi salarii pentru 6 luni), specialiştii se îndoiesc inclusiv de aceste date.

„Teodorovici tocmai a generat o criză. Eu nu cred că banii din rezervă ajung 6 luni. Cred că sunt vreo 3 luni. Dar eu mă întreb: termină buffer-ul şi rămân fără bani. Şi se duc la bănci cu mâna întinsă, în genunchi. Cât o să coste atunci?
Care sunt riscurile? O criză economică. Aţi văzut cât au crescut costurile cu dobânzile la Ministerul Finanţelor anul trecut. În momentul în care creşterea noastră economică este clar din consum, în momentul în care noi nu am investit nimic în infrastructură, în momentul în care avem şi o criză uriaşă cu forţa de muncă, una ce devine din ce în ce mai gravă, la ce să ne aşteptăm oare? Ne paşte o criză”, avertizează analistul Gabriel Biriş, fost ministru de Finanţe.

Iancu Guda, şeful Asociaţiei Analiştilor Financiari, este şi el de părere că situaţia României e critică. Mai ales că actualul guvern PSD-ALDE continuă să arunce în continuare cu bani pe care nu-i are, potrivit proiectului de buget pe 2019.

Avem un deficit aşa de mare pe creştere economică! Păi atunci când va veni recesiunea, ce mai facem? Iarăşi au prevăzut în buget creşteri de salarii, deşi nu există bani pentru aşa ceva. În plus, avem un sfert din totalul angajaţilor în sectorul de stat, cel mai mare din UE, şi un maxim istoric de 10% din PIB cheltuieli cu salariile, enorm! De unde vor lua bani? Pur şi simplu nu vom avea bani de salarii. Eu cred că buffer-ul de care vorbea ministrul de Finanţe nu ajunge mai mult de 4 luni pentru plata pensiilor şi a salariilor”, a declarat Iancu Guda la Digi 24.

Ministerul Finanţelor nu a reuşit, luni, pentru a şaptea oară în acest an, să se împrumute de la bănci. Măsurile luate de Guvern împotriva băncilor din România, dar şi instabilitatea dată de lipsa unui buget fac creditorii să fie mai pretenţioşi şi mai precauţi. Statul dorea să facă rost de aproximativ 400 de milioane de lei necesari acoperirii găurii din buget (deficit).
Băncile sunt cei mai importanţi investitori în titluri de stat româneşti, acestea fiind urmate de fondurile de pensii

CITIŢI ŞI:

Buget împotriva BUGETARILOR. Taie tot: ore suplimentare, sporuri, prime, ajutoare

„Banii din rezerva Trezoreriei pentru pensii şi salarii nu ajung 6 luni, ci doar 3 luni!”. Teodorovici, ministrul care aduce criza

„Este un război împotriva României.  Au lovit băncile, bursa, bugetul. Este un atac împotriva economiei româneşti

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here